De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 9 februari in een harde lockdown. Er geldt een avondklok en er is onrust in diverse steden. Volg in dit liveblog het coronanieuws.
Advertentie
De politie deelde vorige week in het televisieprogramma Opsporing Verzocht al beelden van vier andere verdachten. Dat leverde tientallen tips op, waarna het viertal binnen 24 uur kon worden opgespoord. Zij zitten voorlopig vast en zijn gedagvaard voor een snelrechtzitting op 10 februari.
Op 17 januari waren op het Museumplein 2500 mensen bijeen, zowel betogers tegen de coronamaatregelen als relschoppers. Het liep uit op een heftige confrontatie tussen betogers en politie. Toen de actievoerders weigerden te vertrekken werd het plein schoongeveegd door de ME. Daarbij werden waterkanonnen ingezet. Meer dan 140 verdachten zijn in verband met deze ongeregeldheden opgepakt.
Hoeveel gedetineerden er in quarantaine zijn geplaatst, kan de woordvoerder niet zeggen. Zij worden woensdag getest. „In ieder geval tot de uitslag van de coronatest moeten zij in hun cel blijven”, aldus de woordvoerder. De gedetineerden kunnen tot die tijd niet naar de sportruimte, met andere gedetineerden luchten of contact hebben met hun advocaten.
De EBI is de meest beveiligde gevangenis van Nederland en momenteel zitten er bekende verdachten als Ridouan Taghi en Willem Holleeder.
Twee weken geleden werd bekend dat 137 van de ruim 400 gedetineerden in de gevangenis in Ter Apel besmet waren geraakt met corona. De gevangenis ging in lockdown. Ook in de gevangenis in Nieuwegein waren gedetineerden besmet met corona.
„We hebben de piek van de tweede golf achter ons”, zei president Cyril Ramaphosa in een televisietoespraak. Ondanks de vooruitgang is het aantal nieuwe besmettingen nog altijd hoog dus het gevaar dat het virus weer oplaait is hoog, waarschuwde het staatshoofd. Winkels mogen desondanks na ruim een maand sluiting tussen maandag en donderdag weer alcohol verkopen en cafés en restaurants de hele week.
Zuid-Afrika is met 1,45 miljoen vastgestelde besmettingen en ruim 44.000 doden door Covid-19 koploper in Afrika. Het aantal dagelijkse besmettingsgevallen is teruggelopen tot gemiddeld 5500, een kwart van het record in december. De druk op de ziekenhuizen is daardoor fors minder geworden.
Maandag kwamen uit India de eerste miljoen doses binnen van het vaccin van AstraZeneca, waarmee zorgmedewerkers worden ingeënt. Later deze maand komen er nog een half miljoen.
„Het is aan ons om zo snel mogelijk te vaccineren en de verspreiding van het virus te stoppen”, aldus Ramaphosa. In Zuid-Afrika waart een virusvariant rond die besmettelijker zou zijn en waartegen bestaande vaccins mogelijk minder goed werken. Die mutatie is al in veel landen aangetroffen, waaronder Nederland.
Het land van 60 miljoen inwoners heeft ook 20 miljoen doses van het vaccin van Pfizer/BioNTech besteld en 9 miljoen van dat van Johnson & Johnson. Die komen vanaf het tweede kwartaal binnen.
Het Covax-initiatief voor armere landen levert nog eens 12 miljoen doses. Daarnaast krijgt Zuid-Afrika een deel van de honderden miljoenen doses die de Afrikaanse Unie heeft uitonderhandeld, maar ook die worden voorlopig nog niet geleverd.
Het gaat om gebieden waar over een periode van veertien dagen 500 of meer besmettingen worden gemeld op 100.000 inwoners. Tot dusver kleurde het ECDC, het Europese RIVM, gebieden groen, oranje of rood, afhankelijk van hoe groot het gevaar van het coronavirus er is. De ambassadeurs van de lidstaten werden het er ook over eens dat reizigers uit oranje of rode gebieden kan worden gevraagd een test te doen voor ze vertrekken, nu de testcapaciteit overal sterk toeneemt.
Vrachtwagenchauffeurs hoeven niet steeds een test te overleggen maar als een lidstaat er op staat kan een sneltest volstaan. Grensstreekbewoners die vaak de grens over moeten om bijvoorbeeld naar school of hun werk te gaan hoeven niet te worden getest of alleen als dat niet buiten proporties gebeurt.
De regering, de zestien Duitse deelstaten, grote farmaceutische bedrijven en vertegenwoordigers van de Europese Unie schoven aan bij het crisisberaad om het inentingsbeleid verder uit te stippelen. Merkel concludeerde na het overleg dat het voor eind september lukt om voor de 73 miljoen volwassen Duitsers een vaccinatie te regelen, zoals Berlijn al eerder van plan was. Zowel regeringspartijen als de oppositie hadden aangedrongen op de speciale vaccinatietop om meer duidelijkheid te krijgen.
De Duitse vaccinatiecampagne dreigde vertraging op te lopen door gebrek aan vaccins, wat tot felle kritiek leidde. Maar volgens Merkel gaat het, zo begreep ze van de fabrikanten, zelfs zonder toelating van nieuwe vaccins lukken.
Merkel verdedigde de „langzamere” aanpak in de Europese Unie in vergelijking met bijvoorbeeld Groot-Brittannië en Israël. De Britten lieten vaccins via een noodprocedure toe, de Europese autoriteiten gaven een voorlopige vergunning af. Merkel wees op de noodzaak dat de bevolking de vaccins vertrouwt.
Rond de feestdagen ging het nog slecht op onder meer Curaçao en Bonaire, maar na scherpe maatregelen daalde het aantal ziekenhuisopnamen daar sterk. Op Curaçao zijn de maatregelen inmiddels weer iets versoepeld, schrijft Blokhuis.
Dat eiland meldde op 26 januari tien nieuwe coronagevallen ten opzichte van de dag ervoor. In totaal werden er toen 4558 coronagevallen gemeld. Op Aruba waren die aantallen respectievelijk 26 en 6768. Op de kleinere eilanden Saba en Sint-Eustatius werden op 26 januari geen nieuwe gevallen gemeld.
Op alle eilanden gelden coronamaatregelen, waaronder een avondklok op Curaçao en Aruba. Vanaf half februari wil men er starten met vaccineren.
Economisch wordt het gebied hard geraakt. De eilanden zijn in grote mate afhankelijk van toerisme. Curaçao, Aruba en Sint-Maarten, allen onafhankelijke landen binnen het koninkrijk, krijgen voor honderden miljoenen aan overheidssteun, in ruil voor strenge hervormingen. Bonaire, Saba en Sint-Eustatius zijn bijzondere gemeentes en kunnen aanspraak maken op vergelijkbare regelingen die ook in Europees Nederland gelden.
„Grote groepen leerlingen in het voortgezet onderwijs gaan al vanaf half december niet meer naar school. Het is onwenselijk en onverantwoord om dit nog veel langer te laten voortduren”, aldus de raad, die daarom wil dat de middelbare scholieren in ieder geval één keer per week fysiek onderwijs krijgen. Volgens de VO-raad is minstens één schooldag per week „cruciaal voor het welzijn van de leerlingen”.
Onderwijsminister Arie Slob en minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) maakten zondag bekend na advies van het OMT dat de basisscholen en de kinderopvang vanaf 8 februari weer open gaan. De deskundigen van het OMT raden onder meer aan om de oudere kinderen in koppels te laten samenwerken. „Waar mogelijk” moeten zij 1,5 meter afstand van de anderen houden.
Naar verwachting komen premier Rutte en zorgminister De Jonge dinsdag tijdens de persconferentie ook met een routekaart. Die moet duidelijk maken wanneer bepaalde versoepelingen weer doorgevoerd kunnen worden.
Zondag maakte minister Arie Slob al bekend dat de basisscholen vanaf 8 februari open gaan.
Advertentie
„Als je gewoon eerlijk bent over het epidemiologisch beeld dan is daar gewoon heel weinig ruimte om een stap te zetten”, aldus de bewindsman. Er komt een derde golf aan en „en dat betekent dat je heel behoedzaam moet zijn” met de eerste stappen die je kunt zetten.
Het kabinet maakt dinsdag op een persconferentie met premier Mark Rutte en minister De Jonge bekend welke versoepelingen er komen. De Jonge wil eigenlijk ook niet van versoepelingen spreken. Daar is „heel weinig aanleiding” voor.
Het lijkt erop dat veel maatregelen van de huidige lockdown zullen worden verlengd. Eerder is al wel naar buiten gekomen dat het kabinet eraan denkt om de avondklok te beëindigen. Ook zou er gedacht worden om meer winkels open te stellen voor het afhalen van bestellingen.
Minister Arie Slob van Onderwijs maakte zondag al bekend dat de basisscholen en de kinderdagverblijven volgende week weer open mogen gaan.
„Onze prijs is volledig vergelijkbaar met die voor het Verenigd Koninkrijk”, zei Sandra Gallina, topvrouw van het directoraat-generaal van gezondheid en mede-onderhandelaar namens de lidstaten. De Britten zouden 2,50 euro per dosis hebben betaald. De prijs van 1,78 euro per dosis, die een Belgische staatssecretaris in december per ongeluk twitterde, is niet correct, stelt Gallina.
De Europese Commissie sloot eind augustus een aankoopcontract van 300 miljoen doses met een optie van nog eens 100 miljoen met de Brits-Zweedse farmaceut die het middel met de Universiteit van Oxford ontwikkelde. De commissie is inmiddels in conflict met AstraZeneca omdat het de eerste aan de EU toegezegde hoeveelheid vaccins na goedkeuring voor markttoelating niet kan waarmaken. Intussen levert het bedrijf wel onverminderd aan het Verenigd Koninkrijk.
Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks drong aan op volledige transparantie over de afgesloten contracten en prijzen. De begrotingscommissie verwacht daarover nog een schriftelijk antwoord van Gallina.
Gallina zei te verwachten dat 70 procent van de bevolking van de EU tegen het einde van de zomer ingeënt kan zijn. Na het eerste kwartaal verwacht ze een versnelling van de leveringen, ook omdat dan meer vaccins waarschijnlijk zijn goedgekeurd. „In het tweede kwartaal zullen 200 miljoen mensen volledig gevaccineerd kunnen zijn.”
Volgens Schroën „is een loket niet hetzelfde als de deur openzetten”, en dat is waar de branche reikhalzend naar uitkijkt. De omzet van de gemiddelde boekhandel is zo’n 90 procent gekelderd in vergelijking met de omzet in andere jaren, vertelt de directeur.
Voor de verkoop die er nog is, doen boekhandelaren hun uiterste best. „De boekhandelaren zijn inmiddels logistieke machines geworden: vaak bezorgen ze zelf alle bestellingen om de kosten te drukken, desnoods met vrijwilligers”, vertelt Schroën.
De Haagse boekhandelaar Fabian Paagman zegt in een reactie dat „het helpt, maar het is niet voldoende”. De omzet kan er iets mee stijgen, maar het zal de omzetdaling niet herstellen, aldus Paagman. Hij zal wel gebruik maken van de afhaalmogelijkheid, omdat het de enorme bezorgkosten wellicht kan drukken. „We zijn nu duizenden euro’s per week kwijt aan bezorgkosten, met afhalen wordt dat wellicht minder.”
Zowel Schroën als Paagman zijn benieuwd naar de voorwaarden, zoals tijdslots. „Daar is nog veel onduidelijkheid over”, aldus Schroën.
Het Alpenland is sinds 26 december in een harde lockdown. De regering heeft besloten de zwaarste maatregelen niet nog eens te verlengen, hoewel het aantal besmettingen nog altijd hoger is dan gewenst.
In winkels moeten mensen medische mondkapjes of bijvoorbeeld FFP2-maskers dragen. Wie een kapper of andere dienstverlener bezoekt moet een negatieve test overleggen van minder dan 48 uur oud.
Ook leerlingen zijn alleen welkom op school als ze negatief zijn getest. Op scholen worden testlocaties ingericht. De klassen van oudere scholieren worden gesplitst, zodat het makkelijker is om afstand te houden.
In een poging de import van nieuwe varianten van het coronavirus te stoppen, worden de grenscontroles opgevoerd, zei kanselier Sebastian Kurz. De Braziliaanse mutatie is volgens hem nog niet aangetroffen in Oostenrijk.
In Oostenrijk is veel geprotesteerd tegen de avondklok en de lockdown. Zondag werden ongeveer 850 mensen aangehouden bij een verboden betoging in Wenen.
De camera’s blijven tot 29 maart. De komende tijd zijn er namelijk opnieuw oproepen gedaan om te demonstreren, of om op bepaalde tijden samen te komen op het plein. „Het inzetten van cameratoezicht is een belangrijke aanvulling op de bestaande maatregelen ter handhaving van de openbare orde, het verhogen van het veiligheidsgevoel van de bewoners en ter voorkoming van strafbare feiten die invloed hebben op de orde en rust in dit gebied”, aldus Halsema.
Naar schatting waren er afgelopen zondagmiddag op het Museumplein zo’n zeshonderd mensen aanwezig. De driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) beschouwde dit als een spontane demonstratie, die vanwege de coronamaatregelen niet is toegestaan. Daarop kwam de politie voor het derde weekend op rij in actie om de mensen van het plein te verwijderen. Ook op de twee zondagen daarvoor kwamen er veel mensen samen op het plein, en moesten er waterkannonen worden ingezet.
„Wij hebben zes doses uit een ampul gehaald, waar er regulier vijf doses uit komen. Daarmee konden we extra medewerkers vaccineren”, aldus bestuursvoorzitter Jack Jansen. Zodoende kon Meander 200 van de 1200 personeelsleden vaccineren.
Meander ging tot deze maatregel over omdat de thuiszorgmedewerkers volgens Jansen „achteraan in de rij staan” met vaccineren. Daardoor dreigt overbelasting. En dat terwijl Meander een hoog ziekteverzuim kent: 170 medewerkers zitten thuis, dat is 13 procent van de thuiszorgmedewerkers.
„Het komt nog te vaak voor dat klanten van de thuiszorg klachten niet melden. In een enkel geval wordt zelfs een vastgestelde besmetting niet gemeld. Daardoor lopen onze mensen onnodig veel risico voor zichzelf en hun omgeving”, stelt Jansen. Volgens hem wordt Meander haast gedwongen om zelf de regie te nemen.
Naast de twee testen moet iemand die uit Japan komt in thuisquarantaine. Vanuit Nederland is het ook niet mogelijk om Japan in te reizen zonder geldig visum. Het uitgeven van visa is tijdelijk opgeschort door het land.
Regeneron en Roche willen de middelen casirivimab en imdevimab combineren om samen de strijd aan te gaan met het virus in het lichaam. Casirivimab en imdevimab zijn zogeheten monoklonale antilichamen. Dat zijn kunstmatige eiwitten die zich hechten aan virusdeeltjes, zodat het lichaam ze herkent en opruimt.
Er lijkt volgens EMA een gunstig effect te zijn: het middel zou de hoeveelheid virussen in het bloed van een patiënt kunnen verminderen en vooral van pas komen bij mensen die niet in het ziekenhuis liggen. Het is echter allemaal te vroeg om conclusies te trekken over de baten en risico’s, zegt de EMA.
Bij een rolling review kijken de inspecteurs alvast mee bij de experimenten met het middel, over de schouders van de ontwikkelaars. Ze kunnen de therapie dan eerder beoordelen, waardoor het na goedkeuring sneller op de markt kan worden gebracht. De eerstvolgende stap is het aanvragen van een marktvergunning. Dan komt het EMA met een positief of negatief oordeel over het middel. Daarna is het aan de Europese Commissie om te beslissen of een middel op de markt mag worden gebracht.
Het EMA heeft tot nu toe drie coronavaccins beoordeeld: van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca. Die kregen allemaal groen licht. Het bureau kijkt nu mee met de experimenten van het vaccin dat is ontwikkeld door Janssen uit Leiden.
Ook de Sixtijnse Kapel en het Vaticaanmuseum zijn weer open voor bezoekers, na een sluiting van 88 dagen. In veel van de culturele topattracties in Rome was het echter rustig, met soms meer medewerkers dan bezoekers. Buitenlandse toeristen zijn vrijwel afwezig.
De coronapandemie heeft Italië zwaar getroffen, met meer dan 2,5 miljoen besmettingen en ongeveer 85.000 overlijdens. Zondag kwamen er 11.252 besmettingen en 237 sterfgevallen bij.
Gezondheidsminister Roberto Speranza maakte dan ook duidelijk dat de versoepeling „niet betekent dat het gevaar voorbij is” en riep op tot grote voorzichtigheid. Gezondheidsdeskundigen en ook
Wereldgezondheidsorganisatie WHO hebben gewaarschuwd dat de versoepeling te vroeg zou kunnen komen.
In de zestien ‘gele’ regio’s hebben de inwoners iets meer vrijheid gekregen. De overige vijf regio’s - Sicilië, Sardinië, Puglia, Umbrië en Zuid-Tirol - blijven oranje. Dat houdt in dat bij de horeca alleen kan worden afgehaald en mensen zonder geldige reden in de buurt van hun huis moeten blijven. Musea zijn er gesloten.
In het hele land blijft een avondklok gelden vanaf 22.00 uur ’s avonds.
Het aantal besmettingen is weliswaar al een paar weken aan het dalen, maar „we moeten ons niet in de luren laten leggen”, aldus de voorzitter van de acute zorgsector, die tevens topman is van het Erasmus MC in Rotterdam. Hij verwacht weinig effect van het openstellen van winkels voor het afhalen van producten als dat met de nodige voorzorgsmaatregelen gebeurt. Die mogelijkheid ligt momenteel op tafel bij het kabinet.
Volgende week komt volgens ingewijden mogelijk ook al weer een einde aan de avondklok. Kuipers vindt dat voorbarig. Hij zou graag eerst cijfers zien over de effecten van de omstreden maatregel.
De LNAZ-voorzitter wijst verder nog eens op het belang van een snelle vaccinatiecampagne. Hij ziet er geen probleem in om tussen de eerste en de tweede beschermende prik langer te wachten dan tijdens klinische onderzoeken de standaard was. In het geval van het Pfizer/BioNTech-vaccin is dat drie weken. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) raadt dit ook aan. Wel is de maximale uitloop zes weken. Die termijn houdt Nederland nu aan.
Kuipers wijst erop dat een eerste prik al gedeeltelijke bescherming biedt. Meer mensen een eerste dosis toedienen zou volgens hem weleens de druk op ziekenhuizen kunnen verminderen. Kuipers ziet geen reden waarom het vaccin uiteindelijk minder goed zal werken als de tweede prik later wordt toegediend. Het EMA wees er vorige week echter nog op dat het op dit punt ontbreekt aan onderzoeksgegevens.
„Ik ken de LNAZ als een degelijke club, dus we gaan het onderzoeken en herstellen mogelijke fouten.” Op het coronadashboard van de Rijksoverheid staat dat er ongeveer 81.000 prikken zijn gezet in ziekenhuizen, maar volgens het LNAZ, dat de cijfers zelf al vanaf het begin dagelijks registreert, zijn dat er maar 60.000. Het ministerie gaf als reden hiervoor dat „ziekenhuizen en instellingen voor langdurige zorg het aantal prikken pas later meldden”. Het LNAZ noemde die verklaring „apert onjuist”
GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver schrijft op Twitter: „Als het niet goed gaat, probeer dan niet de beeldvorming bij te stellen of het rekenmodel aan te passen, maar kom met echte oplossingen.” Daarbij pleit hij opnieuw voor een speciale regeringscommissaris voor de vaccinatiestrategie. „Aan dit paniekvoetbal moet een einde komen.”
Ook andere leden van de linkse oppositie zijn verontwaardigd. „Om moedeloos van te worden,” schrijft PvdA-Kamerlid Attje Kuiken op Twitter. Zij wil dat er meer tempo gemaakt wordt met vaccineren. „Dat is het belangrijkste om uit deze crisis te komen.” SP-Kamerlid Maarten Hijink vindt dat De Jonge vooral bezig is met goed nieuws brengen, in plaats van problemen aanpakken. Bovendien steekt het hem dat de ziekenhuizen het nieuws tegenspreken. „Je zou toch verwachten dat de minister dit in samenwerking met betrokken organisaties doet en niet op eigen houtje handelt.”
Kritiek komt ook van de rechterflank van de oppositie. PVV-leider Geert Wilders rekent zichzelf alvast gekscherend rijk. „De PVV heeft bij nader inzien geen 20 maar 76 zetels,” schrijft hij op Twitter. „Andere rekenmethode. Wegwezen dus @MinPres Rutte en @hugodejonge!!”
„Het is duidelijk dat De Jonge met kunst- en vliegwerk de aantallen manipuleert,” laat een woordvoerder van Forum voor Democratie weten. „Onbegrijpelijk dat we afhankelijk moeten zijn van „schattingen” en „modellen” in plaats van harde cijfers. De ziekenhuizen zijn inmiddels terecht boos over het feit dat De Jonge zijn verantwoordelijkheid blijft afschuiven. De Jonge moet nu geen cijfermatige trucjes uithalen, maar vaart maken en zorgen dat we niet langer het lachertje van Europa zijn.”
Het werd vooral drukker op de verpleegafdelingen. Het aantal patiënten daar steeg met 58 naar 1631.Op de intensive cares liggen nu 639 coronapatiënten, zeven minder dan op zondag.
Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) heeft in het afgelopen etmaal slechts één coronapatiënt verplaatst naar een andere regio. Het is voor het eerst sinds de hervatting van de patiëntenspreiding in september dat regio’s hun krapte zelf konden oplossen en zo weinig mensen hoefden te worden overgebracht naar een ander deel van het land.
Ziekenhuizen hebben in de afgelopen 24 uur 168 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat is het laagste aantal in een dag sinds 16 december.
De conservatieve president van de regio, Isabel Díaz Ayuso, wil naar eigen zeggen proberen „ondanks de politieke druk onze bars, restaurants en culturele instellingen open te houden”. Ze staat onder druk van linkse partijen om juist strengere beperkingen op te leggen omdat er een derde golf van het gevreesde virus zou zijn. In veel regio’s worden daarom juist strengere beperkingen bepleit of opgelegd.
Volgens een studie van de Spaanse vereniging van kleine bedrijven verliest deze sector elke week 1,8 miljard euro aan inkomsten als de regering zou besluiten weer een nationale lockdown af te kondigen, zoals in de periode maart tot juni. De horeca, de bouw en de detailhandel zouden weer het zwaarst worden getroffen. Spanje heeft al bijna vier miljoen werklozen, 22 procent meer dan een jaar geleden. Niet meegerekend zijn de ruim 750.000 mensen die in het kader van de coronasteun een verloftoelage krijgen.
Deze inschatting komt van het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet adviseert over het coronabeleid.
De Britse variant is aanzienlijk besmettelijker dan zijn voorgangers. Nederland probeerde de mutant in eerste instantie nog buiten de deur te houden door vliegtuigen, treinen en boten vanuit het Verenigd Koninkrijk te weren. Dat is dus niet gelukt.
De huidige coronamaatregelen worden dus vanaf 9 februari met drie weken verlengd. Op 23 februari wil het kabinet een besluit nemen over de periode na 2 maart.
Volgens de kaart heeft tot nu toe 1,5 procent van de Nederlanders de eerste prik gehad. In Duitsland is dit 2,6 procent, in Polen 3 procent en in Ierland 11,5 procent. Voor de meeste vaccins zijn twee inentingen nodig.
Nederland heeft volgens de gegevens van het ECDC tot nu toe 215.498 doses toegediend, terwijl 757.020 doses zijn geleverd. Dit betekent dat Nederland 28,5 procent van zijn voorraad heeft gebruikt en meer dan 70 procent nog in de opslag ligt. Het eerstvolgende land is Griekenland, dat ongeveer de helft van alle doses heeft toegediend en de andere helft nog beschikbaar heeft. In België is ruim 70 procent al gebruikt. Ierland, Letland en Litouwen zijn momenteel door hun voorraden heen.
In de afgelopen zeven dagen zijn 29.031 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld 4147 positieve tests per etmaal. Dat cijfer daalt sinds 22 december.
In Amsterdam kwamen afgelopen etmaal 120 besmettingen aan het licht. In Rotterdam werden 107 inwoners positief getest en in Den Haag en Eindhoven 70. Verder waren er 42 nieuwe gevallen in Utrecht.
Het aantal coronasterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 27 en dat is het laagste aantal sinds 7 december. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden, want zulke cijfers komen soms met wat vertraging binnen en het cijfer ligt op maandag meestal lager dan op andere doordeweekse dagen. Wanneer een coronapatiënt in het weekend overlijdt, wordt dit vaak in de loop van maandag geregistreerd.
Het RIVM neemt die sterfgevallen dan mee in de cijfers van dinsdag. Vorige week meldde het RIVM op maandag 40 sterfgevallen en op dinsdag 87.
Sinds het begin van de uitbraak, eind februari vorig jaar, is het coronavirus aangetroffen bij 981.800 Nederlanders. Rond komend weekeinde kan de miljoenste Nederlander positief worden getest. Het totaalaantal sterfgevallen steeg maandag tot boven de 14.000 en staat nu op 14.026.
Dat zullen demissionair premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) dinsdag bekendmaken tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen. Zij zullen dan ook namens het kabinet uitleggen wat de zogenoemde exitstrategie van Nederland is: welke coronamaatregelen in welke volgorde teruggedraaid zullen worden als het aantal besmettingen en ziekenhuis- en ic-opnames dat toelaat.
De avondklok blijft wel onderdeel van de „gereedschapskist” van het kabinet om maatregelen te nemen. Als het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames weer toeneemt, kan het kabinet in overleg met de Tweede Kamer weer tot de avondklok overgaan.
Een Palestijnse functionaris zei dat Israël maandag al zo’n 2000 doses vaccins heeft overgedragen. Die zijn bedoeld om medisch personeel mee in te enten. Het Israëlische ministerie van Defensie had de Palestijnse Autoriteit zondag zo’n 5000 doses in het vooruitzicht gesteld.
Israël wordt internationaal gezien als koploper op vaccinatiegebied. De regering van Benjamin Netanyahu wordt geconfronteerd met groeiende internationale druk om ook de Palestijnen te helpen. Daar hebben onder meer de Verenigde Naties toe opgeroepen.
De Palestijnen kunnen met 50.000 vaccins maar een klein deel van de bevolking inenten. Op de bezette Westelijke Jordaanoever wonen naar schatting zo’n 2,8 miljoen mensen. De door Hamas gecontroleerde Gazastrook telt ruim 2 miljoen inwoners.
De Palestijnse Autoriteit, die zetelt op de Westelijke Jordaanoever, heeft melding gemaakt van 107.000 coronabesmettingen en meer dan 1300 doden. Hamas registreerde 51.000 coronagevallen in de Gazastrook en 520 sterfgevallen.
Vrijwel alle bewoners van de verpleeghuizen in Engeland zijn gevaccineerd tegen corona. De Britse premier Boris Johnson spreekt over een cruciale mijlpaal in de strijd tegen het virus.
Bij ruim 10.000 Engelse verpleeghuizen met oudere bewoners is nu een eerste prik aangeboden, aldus de nationale gezondheidsdienst NHS. Het is echter niet duidelijk hoeveel personen de vrijwillige inenting hebben geweigerd. Ook waren enkele tehuizen nog niet toegankelijk door een lokale brandhaard, melden Britse media.
Voordat de basisscholen weer opengaan, moeten er „harde en concrete toezeggingen” zijn dat leraren met voorrang kunnen worden gevaccineerd en dat ze genoeg beschermingsmiddelen krijgen. Dat wil vakbond CNV Onderwijs. Zonder zulke maatregelen is heropenen van scholen onverantwoord, vindt de bond.
Het kabinet heeft besloten dat basisscholen vanaf 8 februari weer opengaan. CNV Onderwijs is bang dat de leraren dan worden blootgesteld aan het virus of varianten daarvan. „We komen van de regen in de drup als de besmettingen ook onder leraren toenemen en daardoor klassen naar huis worden gestuurd”, stelt voorzitter Daniëlle Woestenberg van CNV Onderwijs. De bond wil daarom „harde garanties” dat leraren versneld gevaccineerd kunnen worden en FFP2-gezichtsmaskers krijgen wanneer ze daar om vragen.
Winkels kunnen mogelijk volgende week weer open voor het afhalen van bestellingen. Het kabinet kijkt serieus naar die mogelijkheid, bevestigen Haagse bronnen na een bericht van De Telegraaf.
Een definitief besluit is er nog niet. Met name de vrees voor de Britse coronavariant, die een stuk besmettelijker is dan het oorspronkelijke virus, maakt elke mogelijke versoepeling nu nog erg onzeker.
De kans dat kwaadwillenden die persoonsgegevens hebben bemachtigd uit de coronasystemen van de GGD identiteitsfraude kunnen plegen is klein, stelt de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG). Bij het datalek, dat ontdekt werd door RTL Nieuws, zijn onder meer adresgegevens, telefoonnummers en burgerservicenummers (bsn) gestolen.
Met alleen die gegevens kunnen geen bankrekeningen worden geopend of telefoonabonnementen worden afgesloten, aldus de RvIG. Het bsn is volgens de dienst een zogenaamd ‘informatieloos’ nummer. De overheid gebruikt het alleen bij verwerking van persoonsgegevens en in contact met burgers. Voor bijvoorbeeld het openen van een bankrekening is ook een (kopie van een) identiteitsdocument zoals een paspoort of een documentnummer nodig.
De RvIG beheert onder meer de Basisregistratie Personen en geeft burgerservicenummers uit. Ook is het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI) bij de dienst ondergebracht.
De dienst adviseert mensen om alert te zijn op misbruik naar aanleiding van het lek bij de GGD. Wie bang is dat zijn of haar gegevens zijn gelekt, kan contact opnemen met de GGD. Als er persoonsgegevens op straat blijken te liggen en er inderdaad misbruik van de gegevens is gemaakt, verwijst de GGD door naar het CMI en kan er aangifte worden gedaan.
Het basisonderwijs gaat volgende week weer open, maar om het besmettingsrisico zo klein mogelijk te houden worden extra maatregelen genomen. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert vooral in groep 7 en 8 meer te doen dan voorheen. De deskundigen raden onder meer aan om de oudere kinderen in koppels te laten samenwerken. „Waar mogelijk” moeten zij 1,5 meter afstand van de anderen houden.
Voor de lagere groepen suggereert het OMT te gaan werken met vaste groepjes van een maximale grootte, bijvoorbeeld vijf kinderen. Op die manier wordt het aantal contacten tussen kinderen beperkt. Verder kan worden overwogen om kinderen uit groep 7 en 8 een mondneusmasker te laten dragen in de gangen van hun school, als afstand houden daar niet goed mogelijk is. Ze moeten dan wel goede instructies krijgen. Ook leerkrachten van de hoogste twee groepen kunnen een mondkapje overwegen.
Het kabinet neemt de voorstellen van het OMT over en gaat in overleg met de sector protocollen opstellen, zo heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer laten weten.
Als een kind besmet raakt met het coronavirus, moeten alle klasgenoten thuis in quarantaine gaan. Op de vijfde dag moeten ze zich laten testen. Wie negatief test, kan weer fysiek naar school. Voor leraren komen sneltesten beschikbaar.
Op de kinderopvang, die ook weer open mag, verandert niet veel. Wel krijgen medewerkers van opvanglocaties net zoals leraren voorrang bij de coronatesten. De sector heeft daar herhaaldelijk om gevraagd.
Binnen het OMT heerst overigens verdeeldheid over het advies om scholen te heropenen. „Een aantal OMT-leden geeft aan dat zij de risico’s op dit moment te groot achten om überhaupt over een versoepeling, zoals heropenen van de scholen, positief te willen adviseren”, aldus het verslag van de laatste vergadering. „In meerderheid erkent het OMT dat er op grond van diverse maatschappelijke afwegingen dringend ruimte gewenst is voor perspectief en enige versoepeling, ondanks de risico’s die dat met zich meebrengt op verspreiding van het virus, mits deze uiteraard niet te groot zijn.”
Het OMT gaat in het advies in op de Britse variant van het coronavirus. Kinderen die daarmee besmet raken, lijken vaker klachten te hebben dan bij de eerdere varianten van het virus. „Mede doordat zij vaker klachten ontwikkelen, gaat de doorgifte wat sneller en uitgebreider”, aldus het OMT. De deskundigen zien echter ook weer „geen aanwijzingen” dat kinderen die de Britse variant oplopen „de motor van de uitbraak” zijn, zoals bijvoorbeeld vaak het geval is bij de gewone griep.
De herdenking van de Watersnoodramp van 1953, vandaag precies 68 jaar geleden, heeft maandag in sterk uitgeklede vorm plaatsgevonden bij het Watersnoodmonument van Gust Romijn in het Zeeuwse Ouwerkerk.
Burgemeester Jack van der Hoek (Schouwen-Duiveland) en kinderburgemeester Josefien van der Meer legden als een van de weinige aanwezigen een krans en een witte roos bij het monument, als gebaar aan alle mensen die niet aanwezig mochten zijn vanwege de coronacrisis. De herdenking was via een livestream te volgen.
De ceremonie begon met toespraken van de burgemeester en de kinderburgemeester. „Belangrijk is om deze verhalen te blijven vertellen”, zei Van der Hoek. „Zodat ze ons zullen blijven herinneren aan toen, aan het verlies en verdriet, aan de gevaren van het water.” Daarna blies trompettist Arie Noordwijk een taptoe, gevolgd door een minuut stilte en het Wilhelmus.
Op 1 februari 1953 braken de dijken, door een combinatie van hevige storm en springtij. Grote delen van Zeeland, Zuid-Holland en westelijk Noord-Brabant overstroomden. Ruim 1800 Nederlanders vonden de dood tijdens de ramp.
Van de in totaal 37 personen die zondag zijn aangehouden op en in de omgeving van het Amsterdamse Museumplein zitten er nog twee vast.
Op het Valeriusplein, in de buurt van het Museumplein, werden 25 mensen aangehouden, waarvan werd vermoed dat ze een georganiseerde groep vormden die uit was op „verstoring van de openbare orde”. Volgens de politie zijn meerdere personen opgepakt voor onder meer het bij zich hebben van een slagwapen, een taser en het afsteken van vuurwerk en het beledigen van de politie. Ook werd iemand gepakt die richting een journalist schopte.
Naar schatting waren er zondagmiddag op het Museumplein zo’n zeshonderd mensen aanwezig. De driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) beschouwde dit als een spontane demonstratie, die vanwege de coronamaatregelen niet is toegestaan. Daarop kwam de politie voor het derde weekend op rij in actie om de mensen van het plein te verwijderen. Daarbij werden agenten met voorwerpen bekogeld. Het plein is volgens de politie beheerst ontruimd. De inzet van het waterkanon was dit keer niet nodig.
Het nieuws dat de Britse oorlogsveteraan Tom Moore (100) het coronavirus heeft opgelopen maakt veel los in zijn geboorteland. Het haalde de voorpagina’s van vrijwel alle kranten en ook premier Boris Johnson liet van zich horen. „U heeft het land geïnspireerd en ik weet dat we u allemaal een volledig herstel toewensen”, schreef hij op Twitter.
Moore kreeg vorig jaar de status van nationale held door zijn actie om geld op te halen voor de strijd tegen het coronavirus. Hij haalde bijna 40 miljoen pond (45 miljoen euro) op door in zijn tuin te wandelen. Hij scoorde later een hit door het nummer ’You’ll Never Walk Alone’ te zingen en werd tot ridder geslagen door de koningin.
De dochter van ‘Captain Tom’ maakte afgelopen weekend bekend dat haar vader nu zelf in het ziekenhuis ligt. Hij kreeg longontsteking en testte later positief op het virus. De veteraan zou niet op de intensive care liggen. De Britse autoriteiten zijn momenteel ouderen aan het inenten, maar Moore is naar verluidt nog niet aan de beurt gekomen.
Dat de populaire Moore nu in het ziekenhuis ligt, domineerde maandag het nieuws. „Bid voor Tom”, kopte de krant The Sun. De Daily Mail had een vergelijkbare kop: „Bid voor kapitein Tom.” Ook The Guardian, de Daily Express en The Daily Telegraph besteden op hun voorpagina’s aandacht aan de zieke veteraan. „Captain Tom strijdt tegen corona”, schrijft Metro.
Door de coronalockdown staan veel winkels op omvallen. Ruim twee derde van de winkeliers zegt het minder dan twee maanden te kunnen volhouden wegens gebrek aan voldoende geld. Dat stelt winkeliersvereniging INretail op basis van onderzoek onder de eigen leden. Volgens veel ondernemers zijn de inkomsten uit onlineverkoop niet voldoende om in combinatie met de steunmaatregelen van de overheid te overleven.
Het merendeel van de bevraagde duizend leden zegt de voorjaarsgoederen niet te kunnen betalen. Meer dan de helft vindt daarnaast dat banken niet of slecht meedenken in het vinden van oplossingen, aldus INretail. Volgens de organisatie kunnen banken meer doen aan een gemeenschappelijke oplossing voor ondernemers in financiële nood. „Groeiers, starters en grote ketens worden extra geraakt, omdat zij buiten regelingen vallen, of tegen begrenzingen aanlopen”, zegt de branchevereniging.
Er zou wel een lichtpuntje kunnen zijn, namelijk dat het kabinet het afhalen van bestellingen bij non-foodwinkels overweegt. Daarop hoopt de Raad voor de Nederlandse Detailhandel (RND) na geluiden hierover in media. Brancheverenigingen van winkeliers, waaronder ook INretail, roepen al sinds de tweede lockdown hiertoe op. INretail zegt dat het afhalen van bestellingen maar ook het op afspraak kopen in winkels deze week groen licht moet krijgen.
Volgens de raad, die onder meer drogisterijen, opticiens en bouwmarkten vertegenwoordigt, kan het laten ophalen van bestellingen winkels lucht geven. Ook kunnen winkeliers hierdoor van hun voorraad afkomen, eigen medewerkers inzetten en dus de bezorgdiensten ontlasten. De raad wijst er ook op dat eten afhalen „allang mag en geen besmettingsrisico’s kent” en dat in andere landen in Europa het ophalen van bestellingen tijdens een lockdown ook mag.
Het aantal nieuwe coronagevallen blijft afnemen. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 3714 positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal in tijden. Amsterdam telde de meeste positieve tests van het afgelopen etmaal.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is de laatste 24 uur gedaald. In totaal zijn nu 2219 patiënten met Covid-19 opgenomen. Dat zijn er 21 minder dan zaterdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Van de opgenomen patiënten met Covid-19 liggen er 646 op de intensive care, 6 meer ten opzichte van zaterdag. Op verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten het afgelopen etmaal met 27 af tot 1573. Er liggen al een aantal dagen geen Nederlandse coronapatiënten meer op de intensive care in Duitse ziekenhuizen.
De Duitse regering dreigt met juridische stappen tegen laboratoria die niet op tijd coronavaccins leveren aan de Europese Unie. „Als blijkt dat bedrijven hun verplichtingen niet zijn nagekomen, zullen we moeten beslissen over de juridische gevolgen”, zegt minister Peter Altmaier van Economische Zaken tegen de Duitse krant Die Welt. „Geen enkel bedrijf kan achteraf een ander land bevoordelen boven de EU”, aldus de minister.
De afgelopen weken is groeiende spanning ontstaan tussen de EU en het Brits-Zweedse bedrijf AstraZeneca dat fors minder vaccins levert dan eerder is afgesproken. De farmaceut kampt met problemen in een van zijn fabrieken en kan maar een kwart leveren van wat voor het eerste kwartaal was beloofd.
Brussel heeft AstraZeneca er impliciet van beschuldigd Groot-Brittannië een voorkeursbehandeling te geven bij de levering van zijn vaccin, ten koste van de EU. De EU dreigde de uitvoer van vaccins naar Noord-Ierland te beperken door een deel van de brexitdeal met Groot-Brittannië, die het vrije verkeer van goederen over de Ierse grens mogelijk maakte, terzijde te schuiven. De maatregel werd ingetrokken nadat de Britse premier Boris Johnson „ernstige zorgen” had geuit.
AstraZeneca is niet het enige farmaceutische bedrijf in de vuurlinie. Vorige week dreigde Italië met juridische stappen tegen het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer vanwege vertragingen bij de beloofde levering van zijn vaccin.
Duitse topfunctionarissen zullen de medicijnfabrikanten ontmoeten om de problemen over de vertragingen op te lossen.
Vrijdag keurde het Europees Geneesmiddelenbureau het door AstraZeneca geproduceerde vaccin goed voor gebruik binnen de EU, het derde Covid-19-vaccin dat het heeft goedgekeurd na Pfizer/BioNTech en Moderna.
Het Italiaanse geneesmiddelenbureau adviseert het coronavaccin van AstraZeneca alleen te gebruiken bij burgers die jonger zijn dan 55. Er bestaat volgens de dienst nog enige onduidelijkheid over hoe effectief het middel precies is bij ouderen. Die moeten daarom de andere vaccins krijgen die al zijn goedgekeurd.
De overbelaste Portugese ziekenhuizen krijgen hulp uit andere Europese landen. Het Duitse leger stuurt medisch personeel en materieel en Oostenrijk heeft beloofd om patiënten over te nemen.
De landen komen in actie na een noodkreet van het Zuid-Europese land. Van de 850 intensivecarebedden die Portugese ziekenhuizen op het vasteland hebben gereserveerd voor coronapatiënten, waren er zaterdag nog maar 7 vrij.
Het heropen van basisscholen leidt tot chaos, zonder een concrete veiligheidsaanpak voor personeel, stelt CNV Onderwijs. De vakbond dringt aan op harde en concrete toezeggingen over verscherpte veiligheidsmaatregelen zoals testen, beschermingsmiddelen en vaccinaties, vóórdat het primair onderwijs weer heropend wordt.
„Zo niet dan voorzien we een chaos door lokale uitbraken waar niemand bij gebaat is”, reageert CNV op een uitgelekt advies van het Outbreak Management Team (OMT). De regering wil de basisscholen in de week van 8 februari weer openen. Op het Catshuis overlegt een deel van het kabinet zondag onder andere hierover.
„Hoewel het er niet op lijkt dat de pandemie in een rustiger vaarwater is gekomen, worden de nadelen van fysiek gesloten basisonderwijs te groot geacht. We komen van de regen in de drup als de besmettingen ook onder docenten toenemen en daardoor klassen naar huis worden gestuurd”, aldus onderwijsbond CNV.
De Rijksrecherche gaat onderzoek doen naar het lek van het advies van het Outbreak Management Team (OMT) dit weekeinde. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid weten.
De experts die het kabinet adviseren over de coronacrisis vergaderden vrijdag. Op zaterdag verscheen hun advies al in de media, terwijl het kabinet er pas zondag over sprak.
Een petitie om het basisonderwijs pas te heropenen nadat het onderwijspersoneel is gevaccineerd is zondag al bijna 5900 keer ondertekend. „Vanwege het grote maatschappelijke belang kan het primair onderwijs pas weer veilig en duurzaam heropenen ná vaccinatie van onderwijspersoneel. Redenen zijn het ontbreken van basale cijfers en het bovengemiddelde risico op besmetting, na heropening, zonder vaccinatie”, stellen de onderwijzers.
De PO-Raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs, roept scholen op nog even te wachten met het organiseren van de heropening op 8 februari tot er meer duidelijk is over de extra maatregelen om dit veilig te kunnen laten verlopen. „De PO-Raad is blij dat kinderen binnenkort weer naar school kunnen, maar er zijn ook nog veel vragen over hoe een heropening veilig, verantwoord en uitvoerbaar kan”, aldus de organisatie.
De politie heeft zondagavond in Maastricht ingegrepen toen een grote groep mensen door de binnenstad liep. Volgens de politie ging het om ruim vijftig mensen en hielden ze zich niet aan de coronamaatregelen. 56 mensen hebben een bekeuring gekregen van 95 euro. Er zijn geen aanhoudingen verricht.
Basisscholen en de kinderopvang gaan vanaf 8 februari weer open. Dat hebben onderwijsminister Arie Slob en minister Wouter Koolmees (Kinderopvang) gezegd na corona-overleg op het Catshuis. Wel zal er in het onderwijs gewerkt worden met sneltesten, meldt Slob.
Het deskundigenteam OMT heeft gezegd dat het verantwoord is om kinderen weer fysiek naar school te laten gaan, benadrukt de onderwijsminister. Wel begrijpt hij de zorgen van leraren en ouders. Daarom is het volgens Slob belangrijk dat het heropenen van de basisscholen zorgvuldig gaat. Als een kind in de klas positief getest is, moeten alle leerlingen vijf dagen in quarantaine. Bij leraren worden sneltests ingezet.
Hoewel de kinderopvang weer open gaat, is het belangrijk dat ouders thuis blijven werken als dat kan, benadrukte Koolmees tijdens een persmoment op het Catshuis. Zondag overlegden betrokken ministers in de ambtswoning van de premier over de scholen maar ook andere maatregelen, zoals de avondklok.
Ook speciaal onderwijs kan weer fysiek gegeven worden, maar middelbare scholen kunnen volgende week nog niet open, zegt Slob. Over verspreiding van het coronavirus onder oudere leerlingen krijgt het kabinet nog aanvullende informatie. De buitenschoolse opvang blijft voorlopig ook nog dicht, behalve de noodopvang voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep.
Op het coronadashboard van de overheid was zondag een forse stijging in het aantal vaccinaties te zien: van 226.000 naar 346.000. De reden? Een nieuwe rekenmethode van het ministerie, waarmee een schatting wordt gemaakt van het aantal gezette prikken dat nog niet officieel is gemeld, zo legt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid uit.
De vaccinatiecijfers komen van drie plekken: de GGD’en, de ziekenhuizen en de langdurige zorg. De GGD’en rapporteren dagelijks hoeveel mensen ze hebben gevaccineerd, maar de ziekenhuizen en de instellingen voor langdurige zorg lopen volgens VWS achter met hun meldingen.
De coronamaatregelen eisen een te grote tol en wegen niet op tegen de gezondheidswinst die ziekenhuizen boeken. Dat schrijven vier intensivecare-artsen, onder meer van het RadboudUMC, maandag in NRC. Ze pleiten voor versoepeling van de maatregelen en „daarbij te accepteren dat er als gevolg van corona meer mensen zullen overlijden”.
De artsen, die dagelijks met coronapatiënten werken, vinden dat de lockdownmaatregelen een „te grote tol eisen”. Ze stellen dat „niet-urgente reguliere zorg wordt uitgesteld waardoor kanker-, transplantatie en andere patiënten soms vroegtijdig sterven”. Volgens hen lopen veel leerlingen in het basis en middelbare onderwijs een serieuze leerachterstand op. En ze wijzen erop dat winkels, cafés, restaurants en kapsalons erg lang gesloten zijn en dat veel ondernemers deze crisis niet zullen” overleven”. De artsen vrezen bovendien dat het aantal mensen dat leeft in armoede toeneemt en de kloof tussen arm en rijk groeit.
Onderwijl zijn zij in de ziekenhuizen Covid-19-patiënten aan het „redden” die zelden volledig herstellen doordat ze „ernstige co-morbiditeit hebben zoals overgewicht, hoge bloeddruk en/of suikerziekte, allemaal risicofactoren voor een ernstig verlopende Covid-19-infectie”. Bovendien, schrijven zij, heeft de helft van de voormalige ic-patiënten belangrijke „rest-klachten”. Allemaal redenen voor de artsen om te pleiten voor minder strenge maatregelen.
De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio krijgen maandag in Utrecht te horen hoe het kabinet verder wil gaan met de coronamaatregelen die op dit moment gelden. Justitieminister Ferd Grapperhaus komt in het Veiligheidsberaad bespreken wat het kabinet dinsdag tijdens een persconferentie bekend wil maken over de voortzetting van de avondklok en de strikte bezoekbeperking aan huis. De burgemeesters geven daar hun mening over.
Er moet een herstelbeleid komen voor na de coronacrisis, waarbij niet alleen gekeken wordt naar economische steun voor ondernemers, maar ook naar het mentale welzijn van de samenleving. Dat stelt de Denktank Coronacrisis, met daarin onder meer de Sociaal-Economische Raad (SER), in een nieuw advies.
In het vorige liveblog veel aandacht voor de basisscholen, die volgende week weer open mogen.
Als de besmettingscijfers de komende anderhalve week niet weer gaan stijgen, zal de avondklok zoals gepland op 10 februari aflopen. Dat melden ingewijden, na berichtgeving van de NOS.
Aan de invoering van de avondklok ging een fel debat vooraf. Lange tijd leek er geen meerderheid voor te vinden in de Tweede Kamer, maar uiteindelijk stemden er toch genoeg partijen mee in. De maatregel loopt 10 februari automatisch af, van verlenging zou alleen sprake zijn als de Kamer daar opnieuw mee instemt.
Advertentie