Kerk & religie
„Rellen zijn schandvlek voor christelijk Urk”

Een kleine groep jongeren op Urk heeft de naam van de gehele dorpsgemeenschap beschadigd, zegt ds. A. C. Uitslag, predikant van de christelijke gereformeerde Eben-Haëzerkerk ter plaatse. „Daar zaten ook kerkelijke jongeren bij, want op Urk zijn praktisch alle jongeren kerkelijk.”

Klaas van der Zwaag
25 January 2021 11:39
Op Urk kwam het zaterdagavond bij het ingaan van de avondklok tot forse ongeregeldheden. Zo werd de GGD-testlocatie op het haventerrein in brand gestoken. beeld ANP, ProNews Producties
Op Urk kwam het zaterdagavond bij het ingaan van de avondklok tot forse ongeregeldheden. Zo werd de GGD-testlocatie op het haventerrein in brand gestoken. beeld ANP, ProNews Producties

Ds. Uitslag protesteerde onlangs tegen het feit dat Urk „steeds onder het vergrootglas” ligt in de media, wat zijns inziens „buitenproportioneel” en „niet fair” is. De mooie dingen die er onder de Urker christelijke jongeren plaatsvinden, zoals samen zingen en de Bijbel bestuderen, halen de pers volgens hem nooit. Maar helaas is zijn dorp dit weekend wéér onder het vergrootglas terechtgekomen, al waren er zondag ook elders in het land rellen.

Ds. Uitslag: „Het is ontzettend triest wat er gebeurd is op Urk. Jongeren staken de teststraat in brand en gooiden stenen naar de politie. Ik heb er in de prediking van gistermorgen aandacht aan besteed. Normaal zou je de jongeren in de kerk ontmoeten, maar door de overheidsmaatregelen heb je veel minder mogelijkheden hen te bereiken. Het perspectief ontbreekt bij hen. Maar het zijn wel onze kinderen, buurkinderen of collega’s, heb ik gezegd richting de gemeente. Het is ons aller probleem.”

Respect overheid

Ds. D. E. van de Kieft, predikant van de gereformeerde gemeente in Nederland te Urk, ving eind vorige week diverse geluiden op dat er wat gaande was op Urk. Hij heeft daarom zaterdagmorgen een brief op de gemeenteapp gezet, in de hoop dat deze preventief zou werken, zegt hij maandag desgevraagd.

In de brief wijst hij vooral op het respecteren van het gezag van de overheid. „Wanneer het niet gaat over onze Bijbelse principes, hebben we de overheid te gehoorzamen, ook al zouden we het er niet mee eens zijn. Tegen verschillende maatregelen kunnen we geen principiële bezwaren hebben. Ook tegen de avondklok niet. Daarom hebben we ons te onderwerpen en stil te volgen. Smalend en spottend spreken over de overheid past niet.”

Daarom keurt de predikant het ook ten zeerste af wanneer mensen luidruchtig of stil gaan protesteren. „We kunnen beter voor land, volk en overheid bidden. En smeken om bekering, om de zonden te verlaten en tot de Heere terug te keren. Onze tergende zonden tegen Gód zijn veel erger dan de maatregel van de avondklok tegen óns.”

Schandvlek

Wat er zaterdag gebeurde, is niet alleen een schandvlek voor Urk, maar ook een ontheiliging van de Naam van de Heere, licht ds. Van de Kieft toe. „We liggen als Urk onder een vergrootglas. Je merkt de afgelopen weken dat er allerlei theorieën over corona de ronde doen, die ertoe leiden dat de overheid steeds meer veracht wordt. Dan bepalen mensen zélf wel of ze de overheid gehoorzamen of niet. En als je dat uitbreidt naar hoe we als kinderen ten opzichte van de ouders en als gemeenteleden tegenover de kerkenraad staan, krijgen we anarchie en chaos.”

Het is belangrijk om jongeren te bereiken, aldus ds. Van de Kieft. Dat is in die zin gelukt omdat catechisaties en kerkdiensten nog steeds hun doorgang hebben gevonden, met alle beperkingen. „Het zijn primaire levensbehoeften. We hebben daarom ook onze jongeren kunnen waarschuwen.”

Dubbelleven

Ds. W. P. Emaus, predikant van de hervormde gemeente De Bron, kreeg zondagmorgen vlak voor de dienst een gemeentelid in de consistorie met het verzoek om de gebeurtenissen van het weekend in het gebed aan de orde te stellen. „Het is een kleine harde kern die zich schuldig maakt aan deze ongeregeldheden, maar het schaadt wel het christelijk imago van geheel Urk. Je merkt hier altijd nog een eilandmentaliteit waarin mensen zelf hun eigen regels hebben en de grenzen opzoeken. Deels is er in bepaalde kringen ook een houding van: Zolang ik nog niet bekeerd ben, kan ik mijn gang gaan. Je krijgt dan een soort dubbelleven.”

Ds. Emaus begrijpt dat burgers moeite kunnen hebben met bepaalde regels van de overheid, maar „laat het protest dan op een christelijke en waardige wijze plaatsvinden. Want de huidige rellen op Urk leiden tot chaos en anarchie, die haaks staan op het navolgen van Christus.”

De predikant van de oud gereformeerde gemeente in Nederland, ds. Th. L. Zwartbol, en van de gereformeerde gemeente, ds. A. J. de Waard, waren maandagmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer