Buitenland 7 november 2000

Marine overweegt berging
Koersk te stoppen

MOSKOU – Vanwege het ruwe weer in de Barentszzee overweegt de Russische marine het bergen van de lichamen aan boord van de gezonken onderzeeër Koersk stop te zetten, heeft een marinewoordvoerder gemeld.


Vanochtend zijn de Russische en Noorse duikers aan boord gehesen van het duikmoederschip Regalia, dat door zware wind heen en weer werd geslingerd op de ruwe zee. Mogelijk vanmiddag al wordt het anker gelicht en gaat het schip terug naar Noorwegen, aldus de woordvoerder.

De duikers hebben de afgelopen zeventien dagen onder water gewerkt en twaalf van de 118 zeelieden gevonden die aan boord van de Koersk waren. Het schip ging 12 augustus ten onder.

Voor zij naar boven gingen, hebben de duikers een stalen plaat gelast over het gat dat zij eerder maakten in een van de voorste compartimenten. Daar had de marine gehoopt nog lichamen aan te treffen. Het werk in het compartiment was echter vrijwel onmogelijk, doordat het ondoordringbaar was vanwege verwrongen metaal. Duikers konden slechts 2 meter binnengaan en troffen daar geen menselijke resten aan.

Het wrak ligt op 108 meter diepte. Stormen kunnen voor problemen zorgen, omdat de duikers met kabels aan de oppervlakteschepen vastzitten, die door de wind sterk heen en weer deinen.

Voor de Russische marine staat vast dat een aanvaring met een buitenlandse onderzeeër de oorzaak was van de ondergang van de duikboot Koersk in augustus. De marine twijfelt alleen nog of een Brits of een Amerikaans schip de verantwoordelijke was.

Zowel de Verenigde Staten als Groot-Brittannië hebben in alle toonaarden ontkend dat hun vaartuigen waren betrokken bij het zinken van de Koersk. Wel hadden beide mogendheden een onderzeeër in de buurt.

Westerse duikers die helpen bij het bergen van de Koersk zeggen duidelijke aanwijzingen te hebben gevonden dat een explosie aan boord de schipbreuk heeft veroorzaakt. De regering in Moskou houdt zich bij het geharrewar om de schuldvraag op de vlakte.

Volgens vice-premier Klebanov zijn er drie hypotheses: een aanvaring met een duikboot, een interne explosie of een aanvaring met een oude zeemijn uit de Tweede Wereldoorlog. Morgen zal een ambtelijk onderzoeksteam met een „honderd procent zekere” conclusie komen, beloofde hij. Het is niet duidelijk of deze conclusie ook openbaar wordt.

Zie ook:
Minister vraagt doden van Koersk om vergiffenis - 30 oktober 2000

Koersk werd door brand getroffen - 28 oktober 2000

Deel Koersk-bemanning leefde nog - 27 oktober 2000

Zwaar weer hindert berging Koersk - 25 oktober 2000

Duikers maken opening in romp gezonken Koersk - 23 oktober 2000

Contract voor berging Koersk getekend - 3 oktober 2000

Moskou: Geen geheim onderzoek Koersk - 12 september 2000

„Berging lichamen Koersk in september” - 30 augustus 2000

„Koersk zonk door ontploffing torpedo” - 29 augustus 2000

Nederlandse hulp rond berging Koersk welkom - 28 augustus 2000

Rusland blijft bij aanvaringstheorie; nog geen straling - 26 augustus 2000

Noorse bergers denken aan inzet Nederlanders - 24 augustus 2000

Koersk-bemanning niet op volle zee herdacht - 23 augustus 2000

Russen houden dag van nationale rouw - 22 augustus 2000

Bemanningsleden Koersk omgekomen - 21 augustus 2000

Heel Rusland in de ban van de Koersk - 19 augustus 2000

„Geen tekenen van leven meer vanuit Koersk” - 18 augustus 2000

Noorse hulpactie voor Koersk mogelijk te laat - 17 augustus 2000

Nieuwe reddingspoging naar gezonken Koersk - 16 augustus 2000

Reddingsactie rond Koersk in volle gang - 15 augustus 2000

Russische kernonderzeeër in de problemen - 14 augustus 2000