Voorpagina 15 augustus 2000

Opvarenden zouden nog in leven zijn

Reddingsactie rond
Koersk in volle gang

Van onze buitenlandredactie
MOSKOU – Een verslechtering van de weersomstandigheden in de Barentszzee hindert de reddingswerkers die verwoede pogingen ondernemen om de bemanning uit de Russische onderzeeër Koersk te halen. De afgelopen nacht trok de wind aan en werd de zee ruwer. De 116 opvarenden van de zondag stilgelegde onderzeeër zijn allemaal nog in leven, zo wist een woordvoerder van de Noordelijke Russische vloot vanochtend te melden. Reddingswerkers hebben dat opgemaakt uit gecodeerde signalen uit de romp van het vaartuig.

De situatie rond de onderzeeboot wordt door de opperbevelhebber van de Russische marine, admiraal Koerojedov, omschreven als lastig. De ankers van de reddingsvaartuigen worden door de zware zeegang losgetrokken. De twee sondes waarmee zuurstof en elektriciteit naar de Koersk worden overgebracht, ondervinden eveneens hinder van de weersomstandigheden.

Volgens de Russische vice-premier en minister van Rampenbestrijding, Klebanov, zullen de opvarenden echter met een kleine duikboot uit de stilgelegde oorlogsbodem worden geëvacueerd. Het vaartuigje zou al vastgekoppeld zijn aan de romp van de onderzeeër.

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben hulp aangeboden bij de reddingsactie, maar Rusland heeft daar tot op heden nog geen gebruik van gemaakt. „De toestand is ernstig, maar volgens het commando van de Noordelijke Vloot beschikken de reddingsploegen over genoeg middelen om de zaak op te lossen zonder een beroep te hoeven doen op anderen”, aldus een Russische marinewoordvoerder tegen het persbureau Itar-Tass.

Bij de operatie zet Rusland elk beschikbaar schip in, verklaarde Koerojedov. Zeker drie onderzeeërs en vijf gewone schepen zijn naar de rampplaats, zo'n 180 kilometer ten noordoosten van de Russische havenstad Moermansk, gedirigeerd.

De Koersk raakte zondag door nog onbekende oorzaak in de problemen en werd op een diepte van ongeveer 100 meter op de bodem van de Barentszee gezet. Wegens technische problemen was de bemanning genoodzaakt de reactor stil te leggen. De apparatuur is hierdoor uitgeschakeld. Het 150 meter lange schip kan onder normale omstandigheden 120 dagen onder water blijven. Bij problemen met de stroomvoorziening is dat echter aanzienlijk korter.

Oorzaak
Verschillende lezingen doen de ronde over de oorzaak van het ongeluk. De meest gegeven verklaring van de Russische marine is een botsing met een buitenlands schip, mogelijk een duikboot. Admiraal Koerojedov verklaarde dat sporen op de romp van de Koersk zijn gevonden die die lezing bevestigen.

De onafhankelijke Russische televisiezender NTV meldde echter dat er via de torpedobuizen water naar binnen was gestroomd. Persbureau Itar-Tass meldde vanochtend op basis van Amerikaanse bronnen dat er zich een explosie aan boord van de onderzeeboot zou hebben voorgedaan.

Onze correpsondent meldt dat de Amerikanen hulp hebben aangeboden bij de redding van de opvarenden. Er zijn daar verscheidene Amerikaanse marineschepen in de buurt die de Russische maritieme manoeuvres volgden waaraan ook de Koersk deelnam. Volgens de Amerikanen is geen van hun schepen bij een eventuele botsing betrokken geweest. Een Amerikaanse onderzeeër heeft wel een „explosie” in de buurt waargenomen.

Vaartuig
De Amerikanen beschikken over een reddingsvaartuig voor dit soort ongelukken. Het werd ontwikkeld na het ongeluk met de Amerikaanse onderzeeër Tresher, die in 1963 in de Atlantische Oceaan zonk. Daarbij kwamen alle 129 opvarenden om het leven. Het is niet duidelijk of dit DSRV-reddingsschip (Deep Submergence Rescue Vessel) ingezet kan worden, want daarvoor moeten de luiken van de Koersk passen op die van het reddingsschip. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie (Pentagon) hebben de Russen nog geen contact met de Amerikanen gezocht.

Zie ook:
„Zo min mogelijk zuurstof gebruiken”

Kern van de Russische vloot

Slechts een van de vele ongelukken