Voorpagina 14 augustus 2000

Russische
kernonderzeeër
in de problemen

MOSKOU – Een Russische kernonderzeeër van de Oscar-klasse heeft tijdens een oefening het motorvermogen verloren en is naar de bodem van de Barentszee gezakt, zo heeft de Russische marine gemeld.

Volgens marinewoordvoerder Igor Digalo heeft het schip geen kernwapens aan boord en is geen radioactieve straling vrijgekomen uit de Koersk, die genoemd is naar de Russische stad waar in de Tweede Wereldoorlog de grootste tankslag uit de geschiedenis plaatshad.

Dat het schip naar de bodem moest zakken is een teken dat de onderzeeër zeer ernstige schade moet hebben en dat de noodsystemen die de ballasttanks meteen met lucht vullen niet hebben gewerkt.

Normaal gaat een onderzeeboot in moeilijkheden altijd meteen naar de oppervlakte omdat een probleem zich ook in zeer diep water kan voordoen en dan staat zinken gelijk aan sterven omdat de scheepshuid op een gegeven diepte barst. Met een uitgevallen kerncentrale kan de Koersk niet meer zelfstandig omhoog komen en is de bemanning praktisch ten dode opgeschreven omdat de zuurstofvoorraad opraakt.

De strategische onderzeeër Koersk, die 24 intercontinentale kernraketten kan meevoeren, nam deel aan de najaarsoefening van die vloot die gisteren eindigde, aldus de marine, die het schip in 1995 in gebruik nam.