Voorpagina 27 oktober 2000

Briefje wijst uit dat zeker 23 mannen pas later stierven

Deel Koersk-bemanning leefde nog

Van onze buitenlandredactie
MOSKOU – Duikers die bezig zijn stoffelijke resten te bergen uit de gezonken kernonderzeeër Koersk hebben op het lichaam van een van de dode bemanningsleden een briefje gevonden waaruit blijkt dat minstens 23 van hen de enorme explosie die het schip tot zinken heeft gebracht, hebben overleefd. Dat heeft het persbureau Itar-Tass bekendgemaakt.

Kort nadat de Koersk op 12 augustus in de Barentszzee ten onder was gegaan, werd melding gemaakt van klopsignalen, maar later werd geconcludeerd dat waarschijnlijk niemand de zware explosie had kunnen overleven en dat de geluiden konden zijn veroorzaakt door vallende onderdelen of het wegzinken van de duikboot in de zeebodem.

De inhoud van het briefje, gevonden in de zak van luitenant Dimitri Kolesnikov, werd aan de in Moermansk verzamelde familieleden van de slachtoffers bekendgemaakt door marinecommandant Vladimir Koerojedov. „Het is 13.15 uur. Alle bemanningsleden van het zesde, zevende en achtste compartiment zijn naar het negende gegaan. We zijn hier met 23 mensen. We hebben dat besloten vanwege het ongeluk. Niemand van ons kan naar boven”, las Koerojedov voor uit het briefje.

Het eerste gedeelte van het briefje is netjes geschreven, maar nadat de noodverlichting van de onderzeeër was uitgegaan, werd het handschrift van de 27-jarige marineman uit Sint-Petersburg een slordig gekrabbel. In het briefje staat de opmerking: „Ik schrijf zonder iets te kunnen zien.”

De rest van de inhoud van de brief is niet bekendgemaakt, omdat het persoonlijk is, aldus de marine. De nabestaanden van Kolesnikov zullen de brief te zien krijgen.

De weduwe van Kolesnikov, Olga, zei voor de televisiecamera van de Russische zender NTV: „Ik voel pijn, een enorme pijn. Ik had er al een voorgevoel van dat mijn man niet meteen is omgekomen. De pijn die ik toen voelde, is waarheid geworden.”

Kort voor hij aan boord ging, schreef de 27-jarige marineman een treurig gedicht voor zijn vrouw. In een documentaire van de Noorse zender TV2 leest Olga het vers voor: „Als het uur van de dood komt / ook al probeer ik er niet over te denken/ hoop ik nog de tijd te hebben om te zeggen/ mijn liefste ik hou van je.”

De Russische en Noorse duikers die het karwei uitvoeren, hebben vier lichamen kunnen bergen nadat zij vijf dagen in de weer waren geweest om gaten te snijden in de dikke dubbele wand van de Koersk.

Koerojedov heeft gewaarschuwd dat hij de moeilijke bergingsmissie zal afblazen als deskundigen menen dat de duikers gevaar lopen. Twee weduwen hebben woensdag het bergingsschip Regalia bezocht om de duikers namens alle nabestaanden te benadrukken geen buitensporig risico te nemen. President Poetin heeft de families kort na de ramp plechtig beloofd de doden boven te halen. Russische media hebben gesuggereerd dat de regering het risicovolle bergingskarwei koste wat het kost wil doorzetten, om haar falen bij de eerste reddingspogingen goed te maken.

Poetin heeft na de berging van de eerste lichamen een open onderzoek naar de oorzaak aangekondigd. „Het werk wordt zo doorzichtig mogelijk uitgevoerd. Dat geldt ook voor het onderzoek dat gedaan wordt naar de oorzaak van de ramp”, aldus Poetin.

Zie ook:
Zwaar weer hindert berging Koersk - 25 oktober 2000

Duikers maken opening in romp gezonken Koersk - 23 oktober 2000

Contract voor berging Koersk getekend - 3 oktober 2000

Moskou: Geen geheim onderzoek Koersk - 12 september 2000

„Berging lichamen Koersk in september” - 30 augustus 2000