Buitenland 23 oktober 2000

Duikers maken opening in
romp gezonken Koersk

Van onze buitenlandredactie
MOSKOU – Duikers hebben de afgelopen dagen in de scheepsromp van de gezonken kernonderzeeër Koersk een opening gemaakt. Ze zaagden eerst een gat in het buitenste deel van de Russische duikboot, daarna maakten ze er nog een in het ondergelegen gedeelte.

De bedoeling is dat Russische en Noorse kikvorsmannen het binnenste gat nog verder vergroten. Ze hopen daardoor toegang te krijgen tot de onderzeeër, die in augustus in de Barentszzee zonk met 118 mensen aan boord. Verwacht wordt dat het snijden van een gat in de 5,5 centimeter dikke binnenste romp waarschijnlijk niet voor morgen voltooid zal zijn. Tussen de buitenste en de binnenste scheepsromp zit een ruimte van 2 meter, waarin onder meer buizen en bedrading zijn weggewerkt.

De duikers zijn naar beneden gegaan om de omgekomen zeelieden naar boven te halen. Maar volgens waarnemers kan het nog wel enkele dagen duren voordat de eerste lichamen worden geborgen.

De duikers hebben monsters genomen van het zeewater dat in een van de ruimtes van de kernonderzeeër is terechtgekomen. Volgens de Russische marine hebben ze geen sporen van radioactiviteit gevonden. Het hoofd van de Noordelijke Vloot zei dat de duikers hun werk goed kunnen doen, ondanks het zware weer in de Barentszzee.

De duikers moeten in totaal zeven gaten in de Koersk maken om toegang te krijgen tot alle uithoeken van de 154 meter lange onderzeeboot. Het karwei is niet zonder risico. Het is donker in de omgeving van het schip, dat op een diepte van 108 meter op de bodem ligt. Bovendien lopen de Russen en de Noren het gevaar dat hun duikpakken worden beschadigd door stukken metaal die her en der in de duikboot verspreid liggen.

Het Russische leger heeft gewaarschuwd dat de operatie wordt afgebroken als het leven van de duikers in gevaar komt, bijvoorbeeld door radioactieve straling of scherpe stukken metaal als gevolg van de explosies die zich in de Koersk hebben voorgedaan.

Gisteren waren de weersomstandigheden met windkracht 3 nog goed, maar verwacht werd dat de wind zou aantrekken. Bij windkracht 7 zou de bergingsoperatie moeten worden afgebroken.

De Noorse duikers hebben een belangrijke rol gespeeld bij het onderzoek naar de berging van de lijken. Ook nemen ze het boren van de gaten in de romp voor hun rekening. Maar ze gaan niet naar binnen. Dat doen alleen hun Russische collega's.

Zie ook:
Contract voor berging Koersk getekend - 3 oktober 2000

Moskou: Geen geheim onderzoek Koersk - 12 september 2000