Voorpagina 17 augustus 2000

CNN: Bemanning duikboot al overleden

Noorse hulpactie voor
Koersk mogelijk te laat

Van onze buitenlandredactie
TRONDHEIM – Na dagenlang buitenlandse hulp te hebben geweigerd omdat die inferieur zou zijn, heeft Moskou gisteren toch de hulp van de NAVO-landen Groot-Brittannië en Noorwegen gevraagd. Het Noorse schip Normand Pioneer, met aan boord de Britse reddingsonderzeeër LR5, is vanmorgen vanuit het Noorse Trondheim uitgevaren naar de Barentszzee. Velen vrezen dat de hulp te laat komt. De reistijd naar de plek wordt geschat op 52 tot 56 uur. Daardoor zouden de Britten pas zaterdag aan de slag kunnen.

De Russische ommekeer kwam klaarblijkelijk na een gesprek van de Russische president, Vladimir Poetin, die de situatie gisteren kritiek noemde, met zijn Amerikaanse ambtgenoot Bill Clinton.

Pogingen van reddingswerkers om de bemanningsleden van de Russische onderzeeër uit hun benarde positie te bevrijden, zijn tot en met vanmorgen op niets uitgelopen. Het koppelen van reddingssondes is steeds mislukt, meldde het Russische persbureau Itar-Tass. De situatie zou nagenoeg catastrofaal zijn, aldus premier Kasjanov vanmorgen.

Vooral de harde wind, sneeuwval, het slechte zicht onder water en de sterke stroming speelden de reddingswerkers parten. Inmiddels is een derde duikcapsule ingezet. Experts denken dat er nog zuurstof is voor een dag.

De marine gaf vandaag beelden vrij van de Koersk. Er is enorme schade aan de voorsteven tot aan de toren, waardoor de Koersk binnen zeer korte tijd is gezonken, aldus de marine. De controlekamer, direct onder de toren, is zwaar beschadigd en de mensen die daar aan het werk waren zijn waarschijnlijk niet meer in leven. „Het gebeurde zo snel, het was net een flits”, zei marinewoordvoerder Igor Digalo.

Omgekomen
Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN zijn de meeste leden van de bemanning al omgekomen. Zij zouden zaterdag al zijn gedood, toen twee explosies zijn gehoord aan boord van de kernonderzeeër. Sindsdien zijn geen tekenen van leven meer gehoord. CNN zegt dit in kringen van de Amerikaanse geheime dienst te hebben vernomen. Het bericht is in tegenspraak met Russische meldingen. Waarnemend chef-staf van de marine, Vladislav Iljin, zei gisteren nog dat er klopsignalen zijn gehoord. Het ministerie van Defensie in Washington kon de melding van CNN niet bevestigen.

Officieel is er nog geen oorzaak opgegeven voor de schade, maar er gaan geruchten dat een torpedo is ontploft in de voor in het schip gelegen torpedoruimte. Daarop gingen nog meer torpedo's of raketten die daar liggen de lucht in. Er ontstonden barsten in de scheepshuid en water drong in het voorschip. De Koersk kan 28 torpedo's en antischipraketten meevoeren, die elk koppen van rond de 450 kilo springstof hebben. Een explosie van slechts enkele wapens kan al een fatale afloop hebben, aldus marineofficieren. Ook de interne ontsnappingscapsule van de Koersk, die in de toren zit, raakte beschadigd en kon niet gebruikt worden, aldus de Russische marinewoordvoerder Digalo.

Gevaar
De Russische wetenschapper Aleksej Jablokov heeft gisteren gezegd dat de kernreactor in de Koersk nog wel degelijk gevaarlijk is. Jablokov was voorzitter van de milieucommissie van de Russische Veiligheidsraad, een hoge regeringsinstantie. „De reactor stopzetten is niet voldoende. Als hij niet is afgekoeld, kan hij nog steeds problemen geven, inclusief een explosie”, aldus Jablokov tegenover het radiostation Echo in Moskou.

De Russische autoriteiten hebben steeds beweerd dat er geen gevaar is. Tal van officiële mededelingen worden evenwel aangepast naarmate het drama langer duurt. Zo werd gisteren gemeld dat de Koersk waarschijnlijk al zaterdag in de Barentszzee ten onder is gegaan en niet een dag later, zoals eerst officieel was bericht. Er zijn volgens een woordvoerder 118 bemanningsleden aan boord, en niet 116 zoals tot gisteren was gesteld. Dinsdag wezen de autoriteiten tot en met president Poetin buitenlandse hulp resoluut af. Gisteren haalden ze bakzeil. Verder zou de bemanning nog zuurstof hebben „tot vrijdag” of „tot 25 augustus”, afhankelijk van de zegsman.

Zie ook:
Diverse technieken rond reddingsactie

Riskante aspecten aan tragedie Koersk

„Ik ben altijd blij geweest dat hij niet naar Tsjetsjenië hoefde”

Eerdere berichtgeving:
Nieuwe reddingspoging naar gezonken Koersk - 16 augustus 2000

Reddingsactie rond Koersk in volle gang - 15 augustus 2000

Russische kernonderzeeër in de problemen - 14 augustus 2000