live
BuitenlandOorlog in Israël
„Hamas draagt 14 Israëlische gijzelaars over aan Rode Kruis”

Tijdens de wapenstilstand onderhandelen Israël en Hamas over de vrijlating van gegijzelden. Volg de laatste ontwikkelingen van de oorlog in Israël via dit liveblog.

Webredactie

Advertentie

Hamas draagt veertien gijzelaars over aan Rode Kruis
ANP/RTR

Hamas heeft veertien gijzelaars overgedragen aan het Rode Kruis. Het zou gaan om tien Israëlische burgers, van wie een ook een Nederlands paspoort heeft, en vier Thaise burgers. Het Israëlische leger bevestigt dat de veertien mensen onderweg zijn naar Israël.

Het is de zesde en voorlopig laatste keer dat Hamas gijzelaars vrijlaat. Donderdagochtend vroeg loopt het tijdelijke bestand af en de twee partijen zijn het nog niet eens geworden over een verlenging.

In ruil voor de gijzelaars moet Israël nog een groep Palestijnse gevangenen laten gaan. De afgelopen dagen zijn er al 180 Palestijnen vrijgelaten. Inclusief de laatste veertien personen heeft Hamas 102 gijzelaars vrijgegeven.

„Vertraging gevangenenruil door technische problemen”
ANP

De gevangenenruil van woensdag tussen Israël en Hamas heeft vertraging opgelopen, schrijft de Israëlische krant Haaretz. Bronnen hebben tegen die krant gezegd dat er „technische problemen” zijn, maar dat ze verwachten dat die worden opgelost.

Woensdag werden al twee gijzelaars door Hamas vrijgelaten, maar er moeten nog meer mensen volgen. De Islamitische Jihad zei ook gijzelaars te hebben overgedragen aan het Rode Kruis, maar het is niet duidelijk om hoeveel personen het gaat en waar die mensen zich nu bevinden. Ook moeten er nog Palestijnse gevangenen worden vrijgelaten door Israël.

Zaterdag maakte Israëlische media ook melding van een kleine vertraging door technische problemen, maar even later zei Hamas de hele gevangenenruil uit te stellen omdat Israël zich niet aan de afspraken zou houden. Na een paar uur bemiddelen kon de uitwisseling van gijzelaars en gevangenen toen toch doorgaan.

Het tijdelijke bestand tussen Israël en Hamas loopt donderdagochtend om 06.00 uur Nederlandse tijd af. Er zou nog steeds druk worden onderhandeld over een verlenging van de gevechtspauze zodat er meer mensen kunnen worden vrijgelaten, maar de partijen zijn er nog niet uit.

Drie Gazanen gedood die volgens Israël bestand schonden
ANP

Israëlische troepen hebben drie gewapende mannen in de Gazastrook gedood omdat zij het tijdelijke bestand zouden hebben geschonden, schrijft de nieuwssite The Times of Israel. Woordvoerder Daniel Hagari van de Israëlische krijgsmacht zegt dat de Palestijnen een „bedreiging” voor de troepen vormden.

Sinds vrijdag een tijdelijke gevechtspauze inging, hebben Israël en Hamas in principe de wapens neergelegd. Volgens Hagari blijven de Israëliërs optreden tegen dreigingen. Op de eerste dag kwamen twee Palestijnen om die naar het noorden wilden trekken, tegen de instructies van de Israëliërs in. Hamas zei toen dat Israël het bestand had geschonden.

Twee Israëlisch-Russische gijzelaars terug in Israël
ANP

Twee gijzelaars zijn woensdag na hun vrijlating door Hamas teruggekeerd naar Israël. Israëlische media schrijven dat het gaat om Israëlisch-Russische vrouwen. Het is de bedoeling dat woensdag twaalf gijzelaars op vrije voeten komen.

De vrouw van 50 jaar en haar 73-jarige moeder werden eerder op woensdag overgedragen aan het Rode Kruis en werden vervolgens vanuit de Gazastrook via Egypte naar Israël gebracht.

Hamas zegt de vrouwen te hebben vrijgelaten als gebaar naar de Russische president Vladimir Poetin. Hun vrijlating valt volgens Hamas buiten de deal met Israël. Israël laat volgens die overeenkomst Palestijnse gevangenen vrij in ruil voor gijzelaars, gedurende een tijdelijk staakt-het-vuren.

Islamitische Jihad meldt vrijlating gijzelaars in deal met Israël
ANP

Islamitische Jihad heeft een groep gijzelaars vrijgelaten in een deal met Israël, meldt onder meer de Israëlische krant Haaretz. Het zou gaan om Israëlische burgers.

Hoeveel personen de groep heeft vrijgelaten, is niet bekend. Mogelijk laat Hamas ook gijzelaars vrij. Haaretz meldt dat Israël een lijst heeft ontvangen met de namen van vijf vrouwen en vijf tieners die woensdag zouden vrijkomen. Hamas meldde woensdagmiddag twee Russen te hebben vrijgelaten op aandringen van de Russische regering.

Islamitische Jihad deed dinsdag voor het eerst mee aan de deal tussen Hamas en Israël. Die overeenkomst gaat over het uitwisselen van gevangenen tijdens een tijdelijk staakt-het-vuren. Het bestand loopt donderdag om 06.00 uur Nederlandse tijd af, maar er wordt nog onderhandeld over een tweede verlenging.

Erdogan haalt hard uit naar Netanyahu: slager van Gaza
ANP/DPA

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft in het parlement in Ankara hard uitgehaald naar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Die zou persoonlijk verantwoordelijk zijn voor de doden in de Gazastrook. Hij is volgens Erdogan de geschiedenis ingegaan als „de slager van Gaza”.

De „smet” treft ook iedereen die Netanyahu „onvoorwaardelijk” steunt, aldus de president. Hij zei ook dat uitspraken van de Israëlische regering geen hoop geven dat het huidige staakt-het-vuren leidt tot een langdurig bestand. Netanyahu herhaalde dinsdag dat het Israëlische leger na afloop van de wapenstilstand zal doorgaan met aanvallen op Hamas in Gaza. Die beweging werd eerder door Erdogan omschreven als een „verzetsgroep”.

In de Gazastrook zijn volgens Hamas bijna 15.000 doden en ongeveer 36.000 gewonden gevallen door Israëlische bombardementen. Het aantal vermisten ligt op 7000. De cijfers zijn niet onafhankelijk bevestigd, maar de Verenigde Naties en andere waarnemers wijzen erop dat dergelijke data in het verleden betrouwbaar waren. De oorlog tussen Hamas en Israël, die op 7 oktober begon, heeft in Israël ongeveer 1200 mensen het leven gekost.

Erdogan haalt hard uit naar Netanyahu: slager van Gaza

Guterres: Gazanen zitten in epische humanitaire catastrofe
ANP/AFP

De Palestijnen in de Gazastrook zitten volgens VN-chef António Guterres midden in een „epische humanitaire catastrofe”. De secretaris-generaal zei woensdag tegen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dat het tijd wordt voor een „echt humanitair staakt-het-vuren”.

Guterres verwelkomt het huidige tijdelijke bestand, maar benadrukt dat er veel meer nodig is. Daar zouden verhitte onderhandelingen over plaatsvinden.

Er is veel noodhulp nodig volgens Guterres. Door de wekenlange Israëlische bombardementen is volgens hem 45 procent van alle huizen in Gaza verwoest en is 80 procent van de burgers op de vlucht. Meer dan 1 miljoen mensen zouden zich schuilhouden in gebouwen van de VN.

Ook de Palestijnen en de Israëliërs zelf kwamen aan het woord tijdens de Veiligheidsraad. De Palestijnse buitenlandminister Riyad al Maliki spreekt van een „existentiële bedreiging” voor de Palestijnen. De Israëlische ambassadeur Gilad Erdan zei dat „iedereen die een staakt-het-vuren steunt in feite Hamas’ aanhoudende regime van terreur in Gaza steunt”.

Israël wil alle vrouwen en kinderen terug bij verlenging bestand
ANP/RTR

Israël wil alleen het tijdelijke bestand met Hamas verlengen als dat betekent dat de Palestijnse terreurbeweging alle vrouwelijke en minderjarige gijzelaars vrijlaat. Volgens een Israëlische functionaris die bij de onderhandelingen betrokken is heeft Hamas zeker nog genoeg vrouwen en kinderen in handen om de gevechtspauze in de Gazastrook twee of drie dagen langer te laten duren.

Een Israëlische regeringswoordvoerder zei eerder op de dag dat er nog 35 vrouwen en vier kinderen vastzitten in de Gazastrook. Ook zouden er nog vier gijzelaars zijn van 18 en 19 jaar en tien personen van boven de 75.

Het tijdelijke bestand, dat afgelopen vrijdag begon, loopt donderdagochtend vroeg af. Sinds vrijdag zijn 86 Israëlische en buitenlandse gijzelaars vrijgelaten in ruil voor 180 Palestijnse gevangenen.

Inlichtingendienst: terreurdreiging in Duitsland door strijd Gaza
ANP/DPA

De Duitse binnenlandse inlichtingendienst zegt dat de kans op een terreuraanval aanzienlijk is toegenomen door de oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza. Jihadisten hebben oproepen tot aanvallen gedaan, zegt de BfV, en er zou bovendien een reëel gevaar bestaan dat terreurorganisaties als Al Qaida of Islamitische Staat zich zullen roeren.

In Duitsland is het risico „op mogelijke terreuraanvallen tegen Joodse en Israëlische individuen en instellingen, evenals aanvallen op ‘het Westen’ in het algemeen aanzienlijk toegenomen” door het conflict in Gaza, staat in een dreigingsanalyse van de BfV. „Het risico is reëel en groter dan het in lange tijd geweest is”, zegt BfV-voorzitter Thomas Haldenwang. Ook de kans op aanslagen door eenlingen is volgens hem toegenomen.

Volgens de BfV valt op dat Palestijnen en moslims in het algemeen vaker worden afgeschilderd als slachtoffers van het Westen. Bovendien zouden vaker duidelijk antisemitische clichés verspreid worden. Tegelijk hebben aanhangers van Hamas en Hezbollah nog nauwelijks van zich laten horen in Duitsland, merkt de dienst op. Dat zou mede te danken zijn aan overheidsverboden van beide groeperingen.

In Nederland is de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) nog altijd „extra alert”, maar wordt het dreigingsniveau op dit moment niet verhoogd. „We zien wel dingen gebeuren in de samenleving”, zegt een woordvoerster, die daar verder niet op in kan gaan. „We krijgen allerlei informatie binnen en maken op basis daarvan analyses. Als er aanleiding toe is en het dreigingsniveau moet omhoog, dan zullen we dat zeker doen.” De woordvoerster herhaalde de woorden die de NCTV eerder sprak dat waar nodig extra veiligheidsmaatregelen zijn genomen. Wat die precies inhouden, kan ze niet zeggen.

Advertentie

Hamas: Twee Russen vrijgelaten op verzoek van president Poetin
ANP/AFP/DPA

Hamas heeft naar eigen zeggen twee Russische vrouwen vrijgelaten die werden vastgehouden als gijzelaar. Dat gebeurde op aandringen van de Russische regering, aldus de gewapende tak van Hamas, de Al Qassambrigades.

Hamas had de vrijlating van de gijzelaars eerder woensdagmiddag al aangekondigd op de radio. Functionaris Mousa Abu Marzouk zei dat de vrijlating los staat van de afspraken die gemaakt zijn met Israël. Volgens die deal zouden deze woensdag tien gijzelaars vrijgelaten, in ruil voor dertig Palestijnen die vastgehouden worden in Israël.

Hamas had zondag ook al een 25-jarige laten gaan als gebaar aan Poetin. Het ging daarbij om een man met zowel een Israëlisch als Russisch paspoort.

Hamas: Jongste gijzelaar en gezinsleden omgekomen door aanval Israël
ANP/RTR

Hamas maakt melding van de dood van drie gijzelaars door een eerder bombardement van Israël op de Gazastrook. Het zou gaan om de tien maanden oude baby Kfir Bibas, de jongste gijzelaar, zijn 4-jarige broer en hun moeder. Israël laat weten onderzoek te doen naar deze informatie.

De kinderen werden op 7 oktober samen met hun beide ouders ontvoerd in het zuiden van Israël, toen Hamas begon met een grote verrassingsaanval op Israël. Hun familieleden hadden de afgelopen periode opgeroepen tot hun vrijlating onder de deal die Hamas en Israël met elkaar hebben gesloten over het ruilen van gevangenen.

Hamas zei eerder ook al dat gijzelaars om het leven waren gekomen als gevolg van de massale Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook. Om hoeveel personen het gaat, is niet duidelijk. Er geldt sinds vrijdag een tijdelijk staakt-het-vuren.

„Twee kinderen gedood door leger Israël”
ANP/RTR

Twee Palestijnse kinderen zijn op de Westelijke Jordaanoever gedood door het Israëlische leger, zegt het lokale ministerie van Gezondheid. Er wordt gemeld dat een 8-jarige jongen in zijn hoofd is geschoten en een 15-jarige in de borst.

Het Palestijnse persbureau WAFA schrijft dat de kinderen stierven tijdens een operatie van het Israëlische leger in het vluchtelingenkamp in Jenin. Dat leger zou bezig zijn met „massale arrestaties” en bewoners hebben gedwongen hun woningen te verlaten. Ook zou een drone zijn gebruikt.

Washington voert druk op Israël op voor langer bestand
ANP/DPA

De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken bezoekt naar verluidt donderdag Israël om aan te dringen op een langer bestand in de Gazastrook. Hij zei woensdag in Brussel dat de wapenstilstand „gijzelaars bij hun geliefden thuisbrengt” en hulpverlening aan de Gazastrook mogelijk maakt. Volgens Blinken wil Israël ook dat met een langer bestand meer gijzelaars terugkomen. Blinken bezoekt de komende dagen ook de Westelijke Jordaanoever.

De Amerikaanse regering lijkt in de woorden van president Joe Biden eigenlijk de bloedige strijd in het overbevolkte Gaza te willen stoppen. Biden zei laat op dinsdag op sociale media dat het enkel in het belang van Hamas is de oorlog voort te zetten. „Hamas heeft een terreuraanval uitgevoerd, omdat ze niets meer vrezen dan Israëli’s en Palestijnen die naast elkaar in vrede leven. Doorgaan op het pad van terreur, geweld, doden en oorlog is Hamas geven wat ze willen.” Biden zou eerder herhaaldelijk tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben gezegd dat de Israëlische aanvallen gericht en doelmatig zouden moeten zijn en niet mogen leiden tot een massale verdrijving van Palestijnen.

Volgens een Israëlische regeringswoordvoerder zijn er na 86 vrijgelaten gijzelaars nog 161 gijzelaars in handen van Hamas. Dit zijn 146 Israëli’s en 15 buitenlanders. Onder de gijzelaars zijn nog 35 vrouwen. Er worden vier kinderen vastgehouden, vier jongeren van 18 of 19 jaar en tien mensen ouder dan 75 jaar. Woensdag wordt de vrijlating door Hamas verwacht van tien Israëli’s en mogelijk enkele Russen. Dit is de zesde groep gijzelaars die sinds vrijdag is vrijgelaten. Onder de gijzelaars die nog vastzitten is ook een 18-jarige man met de Israëlische en Nederlandse nationaliteit.

Nederlands marineschip komt aan op Cyprus voor hulp aan Gaza
ANP

Het Nederlandse marineschip dat wanneer mogelijk humanitaire hulp naar Gaza moet brengen, is aangekomen op Cyprus, meldt de Koninklijke Marine. Ook kan het schip ingezet worden als een evacuatie nodig is. Demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) kondigde eerder deze maand aan de Zr. Ms. Holland richting Cyprus te sturen om de Palestijnen van hulp te voorzien zodra die gelegenheid zich aanbiedt.

Het marineschip is op het eiland in de Middellandse Zee aangekomen „na elf dagen varen en intensief oefenen om gereed te zijn en te blijven voor eventuele evacuaties vanuit het Midden-Oosten”, aldus de Marine. Op Cyprus zijn al zo’n tweehonderd Nederlandse militairen en een C-130 transportvliegtuig. Zij werden kort na het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas naar het eiland gebracht voor mogelijke evacuaties.

De planning is dat de Holland in elk geval tot de jaarwisseling in de regio blijft. Cyprus werkt al langer aan een maritieme corridor om zo hulp te leveren aan Gaza. Daar willen meer landen aan meehelpen. Maar voorlopig lijkt vooral ingezet te worden op uitbreiding van de hulp via land aan de Palestijnse kuststrook waar zo’n 2,4 miljoen mensen opgesloten zitten sinds het begin van de oorlog op 7 oktober.

Hamas zou meerdere Russen vrijlaten

Een topman van Hamas, Mousa Abu Marzouk, heeft volgens plaatselijke media in Gaza gezegd dat de terreurbeweging woensdag twee Russen vrijlaat. Volgens andere bronnen bij Hamas zouden „meerdere Russen” vrijkomen. Deze vrijlating staat, net als eerder met Thaise gijzelaars het geval was, los van de afspraken die Hamas via bemiddelaars met Israël maakt.

Woensdag worden op basis van de afspraken tussen Hamas en Israël weer tien Israëlische gijzelaars vrijgelaten. Israël laat dan dertig gevangen Palestijnen vrij. Een andere topman van Hamas, Zaher Jabareen, zou hebben gezegd dat hij een lijst van de dertig personen heeft ontvangen die woensdag door Israël zouden worden vrijgelaten. Het gaat volgens hem om vijftien vrouwen en vijftien minderjarigen. Het is nog niet bekend wie Hamas woensdag vrijlaat. Ook een Nederlands-Israëlische gijzelaar, Ofir Engel, wordt in de Gazastrook vastgehouden. Tot dusver zijn op basis van afspraken tussen Hamas en Israël vrijwel alleen vrouwen en minderjarigen vrijgelaten.

Er wordt volgens verscheidene media inmiddels door de bemiddelaars in Qatar gesproken over de vrijlating van onder anderen mannen en Israëlische militairen. Daarnaast wordt er gesproken over een nieuwe verlenging van het bestand. Dat loopt donderdag om 06.00 uur (onze tijd) af. Hamas zou aandringen op vier extra dagen van wapenstilstand, maar Israël zou daar terughoudend op hebben gereageerd. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken gaat naar eigen zeggen naar Israël om er aan te dringen op een langere wapenstilstand.

Tot dusver heeft Hamas sinds vrijdag 81 Israëli’s en buitenlanders vrijgelaten op basis van de afspraken en Israël 180 Palestijnen.

Gegijzelde Thai na gevangenschap terug naar Bangkok
ANP/AFP
RD
Thaise gijzelaars worden ontvangen door hun minister van Buitenlandse Zaken, Parnpree Bahiddha-Nukara. beeld EPA

Zeventien voormalige Thaise gijzelaars keren na hun wekenlange gevangenschap in de Gazastrook donderdag terug naar hun thuisland. Ze arriveren dan in Bangkok in het gezelschap van minister van Buitenlandse Zaken Parnpree Bahiddha-Nukara, die naar Israël is gevlogen om zijn landgenoten op te halen.

In de Gazastrook worden nog zo’n dertien Thai vastgehouden, zegt het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij waren ontvoerd toen Hamas vorige maand een bloedige inval deed in Israël. Er vielen toen volgens de Israëlische autoriteiten zo’n 1200 doden, onder wie ook veel burgers. Israël sloeg terug met grootschalige aanvallen op de dichtbevolkte Gazastrook.

In Israël werkten op het moment van de aanval zo’n 30.000 Thai, schatten de Thaise autoriteiten. Zij waren vooral actief in de landbouwsector. Er zouden sinds het begin de oorlog 39 Thai om het leven zijn gekomen en 19 gewond zijn geraakt. Thailand heeft inmiddels zo’n 8500 burgers geëvacueerd uit Israël.

Israël ontvangt nieuwe lijst met gijzelaars voor vrijlating
ANP/DPA
RD
Leden van Hamas escorteren Israëlische gegijzelden naar medewerkers van het Rode Kruis. beeld AFP

Israël heeft opnieuw een lijst ontvangen voor vrijlating van gijzelaars die in de Gazastrook worden vastgehouden, melden Israëlische media. Volgens The Times of Israel laat de Palestijnse organisatie Hamas de mensen op de lijst woensdag vrij. De krant baseert zich daarbij op het kantoor van premier Benjamin Netanyahu.

Om hoeveel vrij te laten gijzelaars het gaat, is niet bekendgemaakt. De families van de betrokken gijzelaars zouden op de hoogte zijn gebracht.

Dit zou de zesde groep gijzelaars uit Gaza zijn die wordt vrijgelaten sinds het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas vrijdag begon. Tot nu toe zijn ruim 81 gijzelaars vrijgekomen. In ruil daarvoor zijn 180 Palestijnen vrijgelaten uit Israëlische gevangenissen.

Media: grote aanval Israël op Jenin op Westelijke Jordaanoever
Webredactie
RD
Een voertuig van het Israëlische leger tijdens een eerdere inval bij Jenin. beeld AFP, Fadel Senna

Het Israëlische leger voert een van de grootste aanvallen van de afgelopen jaren uit op de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever. Dat melden diverse Arabische media, waaronder Al Jazeera en het Palestijnse persbureau WAFA.

Jenin is volgens Israël al jarenlang een centrum voor Palestijnse gewapende verzetsgroepen. Doorgaans zijn Israëlische aanvallen gericht op het vluchtelingenkamp in de stad. Ditmaal lijkt het echter een groter gebied te betreffen, meldt Al Jazeera. Het Israëlische leger zou bijvoorbeeld ziekenhuizen hebben omsingeld, vermoedelijk omdat het denkt dat onder de patiënten ook gewonde leden van gewapende verzetsgroepen zijn.

Volgens de lokale bevolking is er een explosie en mogelijk een drone-aanval geweest op een huis in het vluchtelingenkamp Jenin, bericht Al Jazeera. De Israëli’s zouden al tientallen arrestaties hebben verricht in de stad, ook buiten het vluchtelingenkamp. Er zouden aan Palestijnse kant vijf gewonden zijn. Dat aantal kan volgens de zender nog oplopen, omdat er nog gevochten wordt tussen het leger en terroristen.

Sinds Hamas op 7 oktober Israël vanuit Gaza aanviel, is het ook op de Westelijke Jordaanoever onrustig. Volgens officiële cijfers van beide kanten zijn sindsdien meer dan 170 Palestijnen en drie Israëliërs daar om het leven gekomen. Ook heeft Israël in die periode zo’n 3300 mensen gearresteerd in het gebied.

VS sturen eerste lading hulpgoederen voor burgers Gaza naar Egypte
ANP/RTR
ANP-484773806.jpg
Vrachtwagens met hulpgoederen voor de Gazastrook. beeld EPA, Mohammed Saber

De Verenigde Staten hebben dinsdag zo’n 24,5 ton aan voedsel en medische hulp per luchtbrug naar een humanitair logistiek knooppunt in Egypte vervoerd, meldt het Witte Huis. Daarvandaan dient de hulp te worden bezorgd bij burgers in Gaza.

De zending van dinsdag is volgens de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan de eerste van drie geplande leveringen in de komende dagen.

Buitenlandministers G7 steunen verlenging gevechtspauzes in Gaza
ANP/RTR
RD
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken. beeld AFP, Jonathan Ernst

De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen steunen een verdere verlenging van de gevechtspauze in Gaza, zo laten ze weten in een gezamenlijke verklaring. „Alles moet in het werk worden gesteld om humanitaire steun aan burgers te garanderen, inclusief voedsel, water, brandstof en medische voorraden, en de vrijlating te vergemakkelijken van alle gijzelaars.”

In de Qatarese hoofdstad Doha wordt momenteel overlegd tussen Israël, de Verenigde Staten, Egypte en Qatar over een mogelijke verlenging van de tijdelijke wapenstilstand. Er gaan geluiden op dat zowel Israël als Hamas voor een verlenging zou zijn.

De G7-ministers riepen echter niet op tot een permanent staakt-het-vuren en benadrukten opnieuw de toewijding van de G7 aan „het recht van Israël om zichzelf en zijn volk te verdedigen, in overeenstemming met het internationaal recht, omdat het een herhaling van de aanslagen van 7 oktober probeert te voorkomen.” Israël heeft meermaals verklaard de aanvallen op Gaza te hervatten zodra de gevechtspauzes verstreken zijn.

De G7-landen zijn Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de VS. De Europese Unie is officieel geen lid, maar maakt er sinds 1977 deel van uit.

Nieuw liveblog
Webredactie

De redactie opent een nieuw liveblog. Lees het blog dinsdag hier.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer