Kerk & religieToogdag
Ds. J. van Meggelen voor Mannenbond HHK: „Niet tornen aan het Schriftgezag”

Er mag op geen enkele manier aan het Schriftgezag getornd worden, aldus ds. J. van Meggelen. „De Bijbel is van woord tot woord ingegeven door de Heilige Geest.”

Jan van Reenen
Ds. J. van Meggelen (op de kansel): „Zodra de mens zelf gaat beoordelen wat in de Bijbel gezaghebbend is en wat niet, raken we de hele Bijbel kwijt.” beeld Niek Stam
Ds. J. van Meggelen (op de kansel): „Zodra de mens zelf gaat beoordelen wat in de Bijbel gezaghebbend is en wat niet, raken we de hele Bijbel kwijt.” beeld Niek Stam

De predikant van de hersteld hervormde gemeente in Nederhemert sprak zaterdag tijdens de jaarlijkse toogdag van de Hersteld Hervormde Mannenbond. De bijeenkomst in de Bethelkerk te Lunteren trok een kleine tweehonderd bezoekers.

Het thema van de dag was ”Leven bij het Woord Gods”. Ds. Van Meggelen, die sprak over het gezag van de Heilige Schrift, zei dat de opstellers ervan onfeilbaar zijn geleid door de Heilige Geest. „Die inspiratie geldt niet alleen de zaken, maar ook de woorden. De Bijbel is van woord tot woord ingegeven door de Heilige Geest. Daarom hechten we ook aan een Bijbelvertaling die zo letterlijk mogelijk vertaald is, omdat wij willen weten wat de Geest woord voor woord heeft ingegeven.”

De predikant merkte op dat de kern van de Schrift altijd op de achtergrond komt als er aan het Schriftgezag gemorreld wordt. Daarbij gaat het om zaken als de heiligheid van God, de noodzaak van verzoening en de realiteit van de eeuwige rampzaligheid. Hij haalde ds. G. Boer aan, die schreef: „Wie de historiciteit van Adam betwijfelt, zal uiteindelijk ook het rechte zicht op Christus kwijtraken.”

Tijdgebonden

Ds. Van Meggelen is het niet eens met de opvatting dat „in” de Bijbel Gods Woord te vinden is. „Er zijn nogal wat christenen die ”God is liefde” nemen als de kern van de Bijbel. Als dat het uitgangspunt is, heb ik geen enkele moeite met homoseksualiteit en de Bijbelteksten die daar kritisch over spreken veeg ik eenvoudig van tafel als tijdgebonden.”

Hij merkte op dat dan ten diepste het hele Schriftgezag wordt verworpen. „Een mens gaat dan uitmaken wat tijdgebonden is en wat niet. Als Genesis 1,2 en 3 niet historisch zijn, waarom zou de rest van de Bijbel dan wel waar zijn? Als wat de Bijbel zegt over de vrouw in het ambt tijdgebonden is, wat is dan niet tijdgebonden? Als ik beweer dat Paulus misschien wel problemen heeft gehad met homoseksualiteit, maar Jezus niet, maak ik dan van de Bijbel niet een wassen neus die ik alle kanten op kan draaien?”

Ds. Van Meggelen keerde zich tegen het postmodern lezen van de Bijbel. „Iedereen heeft zijn eigen waarheid, zo wordt gezegd. „Ik lees de Bijbel op deze manier en jij leest de Bijbel op een andere manier. Beide manieren zijn goed.” Dan bepaal ik wat de Bijbel zegt en heers ik over de Schrift. Zodra de mens zelf gaat beoordelen wat in de Bijbel gezaghebbend is en wat niet, raken we de hele Bijbel kwijt.”

De jaarlijkse toogdag werd gehouden in de Bethelkerk in Lunteren. Op de kansel ds. J. van Meggelen. beeld Niek Stam

Heilige Oorlog

Ds. H. Roelofsen uit Gameren sprak over het indragen van Gods Woord in het hart. Aan het ingedragen worden gaat het ingeslagen worden vooraf, aldus de predikant. Hij noemde daarbij onder andere Psalm 45:6, Handelingen 2:37, Romeinen 1:16 en Hebreeën 4:12. Daarbij gaf hij voorbeelden uit de Heilige Oorlog van John Bunyan.

Als het Woord eenmaal in het hart is, aldus ds. Roelofsen, komt er hoogachting voor. „Gods Woord wordt geloofd en het gezag wordt aanvaard. De Heilige Geest getuigt in het hart dat Gods Woord de Waarheid is.”

Het heeft ook gevolgen voor het leven. „Het geestelijk leven wordt verklaard uit Gods Woord. Het geloof wordt gereguleerd door het Woord. De Schrift corrigeert ons gedrag.”

„De Schrift corrigeert ons gedrag” - Ds. H. Roelofsen, hersteld hervormd predikant Gameren

Gods Woord zorgt voor de verheerlijking van God en Christus, zei ds. Roelofsen. „Na de Pinksterpreek van Petrus vroegen de mensen wat ze moesten doen. Petrus zei dat ze zich moesten bekeren en gedoopt worden.  Ze gingen onder in het water, wat zag op hun eigen ondergang, en ze kwamen er weer uit, wat zag op de overgave aan Christus.”

De bijeenkomst werd geopend door de Bondsvoorzitter, ds. IJ.R. Bijl, die een meditatie hield over 2 Timotheüs 3:14. De predikant stelde dat het hard nodig is om bij Gods Woord te blijven in deze tijd waarin de tijdgeest op allerlei manieren binnenkomt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer