Buitenland
Kritiek Israëlische ministers op levering brandstof aan Gaza

Binnen de Israëlische regering is onenigheid ontstaan over het besluit om beperkt brandstofleveringen aan de Gazastrook toe te staan. Meerdere ministers zeiden vrijdag ertegen te zijn.

Redactie buitenland​
Lichtgranaten, afgeschoten door Israëlische troepen, verlichtten vrijdag de hemel boven de Gazastrook. beeld AFP, Kenzo Tribouillard
Lichtgranaten, afgeschoten door Israëlische troepen, verlichtten vrijdag de hemel boven de Gazastrook. beeld AFP, Kenzo Tribouillard

De beslissing is genomen door het zogeheten oorlogskabinet, dat is opgericht na het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas.

Vrijdagmiddag meldden de Israëlische autoriteiten dat het land twee tankwagens met brandstof per dag Gaza wil binnenlaten. De VS hadden daarop aangedrongen. De brandstof mag alleen gebruikt worden door de Verenigde Naties en onder geen beding bij Hamas terechtkomen.

De brandstof is bestemd voor de drinkwatervoorziening en riolering. Doel is volgens bronnen om ziektes te voorkomen. Een overheidsbron zegt dat deze stap ook helpt om internationaal meer steun te krijgen voor de operatie tegen Hamas.

Illegaal

Minister Bezalel Smotrich van Financiën noemt het besluit op berichtendienst X illegaal. Hij roept op tot wijzigingen aan het oorlogskabinet. Dit bestaat uit premier Benjamin Netanyahu, defensieminister Yoav Gallant, oppositielid Benny Gantz en nog twee leden zonder stemrecht. Volgens Smotrich moeten alle regeringspartijen in dit speciale kabinet worden vertegenwoordigd.

Veiligheidsminister Itamar Ben-Gvir stelt dat het oorlogskabinet met de brandstofleveringen de vijand „humanitaire cadeaus” geeft.

Israël heeft na het uitbreken van de oorlog op 7 oktober leveringen van onder meer stroom en brandstof aan Gaza stopgezet. Hulpgoederen kunnen alleen in beperkte hoeveelheid via Egypte het Palestijnse gebied in.

Nederland stuurt medische apparatuur en hulpmiddelen naar Egypte die bedoeld zijn voor mensen die zijn gevlucht voor de oorlog in Gaza. Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) meldt op X dat het land hierom heeft verzocht. Zijn woordvoerder zegt dat het om veertig monitoren, vijf echo-apparaten en 250 zuurstofconcentratoren gaat. De spullen komen uit een noodvoorraad die weer wordt aangevuld met Europees geld.

Marineschip de Zr. Ms. Holland is vanuit Den Helder vertrokken richting Cyprus, in het oostelijk deel van de Middellandse Zee. Het schip zal zodra dat mogelijk is humanitaire hulp brengen naar de Gazastrook. Ook kan het ingezet worden voor evacuaties.

Dodental

De persdienst van Hamas meldt dat het dodental onder de Palestijnen in de Gazastrook is opgelopen tot meer dan 12.000, onder wie 5000 kinderen.

De Europese buitenlandchef Josep Borrell sprak vrijdag in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever met de premier van de Palestijnse Autoriteit, Mohammad Shtayyeh. „De Europese Unie is een vriend van de Palestijnse burgers”, zei Borrell tijdens de gezamenlijke persconferentie na afloop van de ontmoeting. De twee benadrukten nog eens dat een afkoppeling van Gaza van de rest van het Palestijnse gebied onacceptabel is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer