Minister Gallant zinspeelt op snel grondoffensief
Volg de laatste ontwikkelingen in Israël na de aanval van Hamas op zaterdag 7 oktober.
Advertentie
Na felle kritiek uit de achterban heeft de Tweede Kamerfractie van GroenLinks-PvdA donderdag spijt betuigd van de steun die ze dinsdag gaf aan een motie van Chris Stoffer (SGP).
In deze aflevering van RDactueel gaat presentator Robert Jansema in gesprek met predikant dr. Jack Sara. Hij is directeur van het Bethlehem Bible College en predikant binnen de kleine christelijke kerk binnen de Palestijnse gemeenschap.
De Israëlische minister van Defensie, Yoav Gallant, heeft aan het adres van de parate grondtroepen gezegd dat ze de Gazastrook „snel van de binnenkant zullen zien”. Daarmee lijkt hij te zinspelen op een spoedig grondoffensief.
„Nu zien jullie Gaza in de verte, binnenkort zal dat van de binnenkant zijn. Het commando zal snel volgen,” zei hij. Eerder werd bekend dat het Israëlische leger een grondoffensief voorbereidt, maar een woordvoerder zei deze week dat de volgende fase van de oorlog er mogelijk anders uit kan zien.
De grensovergang tussen Egypte en de Gazastrook gaat vrijdag open, melden Egyptische media. Bij de grenspost staan al dagenlang vrachtwagens met humanitaire hulpgoederen voor inwoners van de Gazastrook.
De grensovergang Rafah tussen Egypte en de Gazastrook is de enige die niet onder Israëlische controle staat. De overgang is dicht vanwege de oorlog tussen Israël en Hamas.
Israël heeft woensdag gezegd de levering van hulp via Egypte naar Gaza niet tegen te houden en Egypte heeft er volgens de Verenigde Staten mee ingestemd de grensovergang te openen voor aanvankelijk twintig vrachtwagens.
Met een grondoorlog in Gaza in het vooruitzicht doet Iran alles om partners in het Midden-Oosten warm te maken voor steun aan Hamas. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken heeft speciaal daarvoor een tour door de regio gemaakt.
De 18-jarige Ofir Engel, die op 7 oktober door Hamas werd ontvoerd vanuit de kibboets Be’eri, heeft via een spoedprocedure de Nederlandse nationaliteit toegekend gekregen. Dat bevestigt het CIDI, het Centrum Informatie en Documentatie Israël, na berichtgeving van De Telegraaf.
Het idee is dat gijzelaars met een dubbele nationaliteit vanwege internationale druk kans hebben om eerder vrijgelaten te worden. Volgens het CIDI is de procedure om tot Nederlander genaturaliseerd te worden na zijn ontvoering in gang gezet.
Engel woont in Ramat Rachel, een kibboets bij Jeruzalem, en zijn ouders zijn Israëlisch. Samen met zijn schoonvader werd hij op 7 oktober ontvoerd. De vrouwen en kinderen van de familie konden ontsnappen. Zij zijn uren later door het Israëlische leger in veiligheid gebracht, aldus het CIDI.
et Israëlische leger zegt dat Hamas het aantal dodelijke slachtoffers dat is gevallen door de explosie bij het Al Ahli-ziekenhuis in Gaza-stad sterk heeft overdreven. Volgens de gezondheidsdiensten in Gaza, dat onder controle van Hamas staat, zijn er 471 mensen omgekomen. Nog eens driehonderd personen zouden gewond zijn geraakt.
Israël geeft geen precies cijfer van hoeveel mensen er dan wel zouden zijn omgekomen. Persagentschap AFP vernam van een Europese inlichtingenbron dat het zou gaan om een vijftigtal dodelijke slachtoffers. Correspondenten zagen in elk geval tientallen lichamen weggedragen worden.
Israël ontkent verantwoordelijk te zijn voor het drama. Het leger heeft beelden gedeeld die erop moeten wijzen dat de explosie werd veroorzaakt door een afgeweken raket van de militante Palestijnse groep Islamistische Jihad. De Amerikaanse president Joe Biden zei woensdag tijdens zijn bezoek aan Israël dat het erop leek dat „het andere team” verantwoordelijk is voor de explosie, verwijzend naar Palestijnse militanten. Volgens Hamas was een Israëlische raket de oorzaak van de explosie.
Het totale dodental in Gaza ligt volgens Hamas inmiddels op 3785, onder wie minstens 1500 kinderen en duizend vrouwen. Ook is er sprake van 14.493 gewonden.
De Jordaanse koning Abdullah en de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi hebben hun zorgen geuit over de situatie van burgers in de Gazastrook, meldt het Jordaanse hof. Abdullah keerde donderdag terug na een kort bezoek aan Egypte, waar hij het met Al-Sisi onder meer had over de aanval op het Al Ahli-ziekenhuis van dinsdag.
Abdullah en Al-Sisi riepen op tot een onmiddellijk einde van de oorlog tussen Israël en Hamas, om burgers te beschermen en zo de toegang van humanitaire hulp tot de Gazastrook mogelijk te maken. Ook herhaalden beide leiders dat het evacueren van Palestijnen uit de Gazastrook naar Egypte of Jordanië geen optie is.
De aanval op het Al Ahli-ziekenhuis, waarbij volgens lokale autoriteiten bijna 500 dodelijke slachtoffers vielen, noemden ze een „gevaarlijke escalatie”.
Het standpunt van beide landen ten aanzien van de Palestijnse zaak blijft onveranderd, schrijft het hof. Hierbij hoort de tweestatenoplossing met een onafhankelijke Palestijnse staat, met inachtneming van de grenzen van 4 juni 1967 en Oost-Jeruzalem als hoofdstad.
Het CIDI, het Centrum Informatie en Documentatie Israël, roept de Nederlandse regering op in actie te komen voor de 18-jarige Nederlander Ofir Engel die in de Gazastrook door Hamas wordt vastgehouden. „De Nederlandse regering wordt verzocht om alles in het werk te stellen om de druk op Hamas te vergroten om deze jongen - en alle andere gegijzelden - onmiddellijk vrij te laten”, schrijft het CIDI op zijn website.
Ofir, die in Rama Rachel woont, werd op 7 oktober vanuit de kibboets Be’eri ontvoerd toen hij op bezoek was bij zijn vriendin. De organisatie heeft donderdag contact gehad met zijn familie. Van de grootvader van Ofir hoorde het CIDI dat hij en andere familieleden door Hamas zijn meegenomen. „De vrouwen van de familie konden ontsnappen en werden uren later door het Israëlische leger in veiligheid gebracht.”
CIDI-directeur Naomi Mestrum spreekt van een „afschuwelijke gebeurtenis”. „Je weet niet hoe het met hem gaat, of hij nog leeft en wat hij meemaakt”, zegt ze. „Onze gedachten gaan uit naar zijn familie, en naar de families van alle gegijzelden.”
Hamas voerde op 7 oktober een verrassingsaanval uit op Israël en nam toen ook gijzelaars mee naar de Gazastrook. Volgens de laatste officiële cijfers van Israël gaat het om ruim tweehonderd mensen. Er bevinden zich meer buitenlanders onder de gijzelaars.
De Joodse krant The Jewish Chronicle citeert de 52-jarige tante van Ofir, Yael Engel Lichi, die vertelt dat ze „niet de woorden heeft om de horror te omschrijven” over wat er gebeurd is. Volgens Lichi was Ofir op bezoek bij zijn vriendin in de kibboets nabij Sderot, toen hij zijn vader die zaterdagochtend belde nadat luchtalarmen af waren gegaan. Samen met de familie van zijn vriendin schuilde Ofir in een veilige kamer in het huis, maar gewapende mannen die Arabisch spraken vielen de kamer binnen en namen hen mee naar buiten. Daar schoten zij de hond van de familie dood en moesten de vrouwen - de moeder en twee jongere zussen van Ofirs vriendin - in het gras gaan zitten. Ofir en zijn schoonvader werden meegenomen in een zwarte auto, aldus Lichi tegen de krant.
Advertentie
Er wordt vaak onderschat hoezeer de Israëlische economie draait op Arabische arbeidskracht. Zodra er sprake is van escalatie, staat die symbiose direct onder spanning. Dat merken we ook in Afik.
De 18-jarige Nederlander is een van de gijzelaars die op dit moment worden vastgehouden door Hamas in de Gazastrook, meldt de Israëlische ambassade in Den Haag. Het gaat om Ofir Engel, die op 7 oktober vanuit de kibboets Be’eri werd ontvoerd. Hij was op dat moment op bezoek bij zijn vriendin.
De Israëlische ambassade in Nederland heeft contact met de familie van de gijzelaar en roept Hamas op om hem en alle andere gijzelaars vrij te laten. „Alle steun is nodig om alle ontvoerde personen vrij te krijgen.”
Het RD sprak op 12 oktober met de opa van Nederlander. Dat Ofir is meegenomen, sterkt Yosef Avi Yair Engel in de hoop dat zijn kleinzoon nog in leven is: „We moeten blijven hopen dat hij terugkomt.”
Hamas voerde op 7 oktober een verrassingsaanval uit op Israël. Daarbij vielen zo’n 1400 doden. Hamas nam toen ook gijzelaars mee naar de Gazastrook, een dichtbevolkt kustgebied. Het gaat volgens de laatste officiële cijfers van Israël om ruim tweehonderd mensen. Er bevinden zich meer buitenlanders onder de gijzelaars. Israël voert momenteel luchtaanvallen uit op doelen in de Gazastrook en treft voorbereidingen voor een grondoffensief.
De Britse premier Rishi Sunak heeft zich tijdens een ontmoeting met zijn ambtgenoot Benjamin Netanyahu achter Israël geschaard. „We staan achter jullie volk. En we willen ook dat jullie winnen”, zei Sunak op een gezamenlijke persconferentie.
De Britse premier zei blij te zijn dat Israël wil meewerken aan humanitaire hulpverlening voor de Gazastrook. Ook wees hij op de noodzaak burgerslachtoffers te beperken. „Ik weet dat jullie alle mogelijke voorzorgsmaatregelen nemen, in tegenstelling tot de terroristen van Hamas.”
Netanyahu verwees op zijn beurt naar de Britse strijd tegen nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. „Tachtig jaar geleden stond de wereld aan jullie zijde tijdens jullie donkerste uur. Dit is ons donkerste uur”, zei de Israëlische leider volgens de BBC. Hij noemde Hamas „de nieuwe nazi’s”.
Israël is deze week al bezocht door meerdere wereldleiders. De afgelopen dagen waren ook de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Amerikaanse president Joe Biden in het land. Sunak arriveerde donderdag en reist door naar Saudi-Arabië.
De Britse premier bezocht in Israël ook familieleden van mensen die door Hamas zijn meegenomen naar de Gazastrook. De BBC publiceerde een foto van zo’n ontmoeting. De premier is te zien in een omhelzing.
De Britse autoriteiten zeggen dat zeker negen Britten zijn omgekomen toen Hamas deze maand een verrassingsaanval uitvoerde op Israël. Ook worden nog negen mensen met de Britse nationaliteit vermist. Zij zijn mogelijk gedood of worden gegijzeld.
De gemeente Amsterdam stelt een miljoen euro beschikbaar voor de slachtoffers van de oorlog tussen Israël en Hamas. Het geld is bedoeld voor humanitaire hulp en gaat naar het Rode Kruis. Die besteedt het geld aan voedsel, water en medische zorg voor burgers. „Amsterdam geeft hiermee gehoor aan de dringende oproep van de Verenigde Naties om extra internationale bijstand”, aldus de gemeente.
Het college van burgemeester en wethouders zegt zich „grote zorgen” te maken over de gevolgen van deze oorlog voor de burgers in de regio. „Elke dag vallen er burgerslachtoffers en in Gaza nemen de tekorten aan water, medicijnen en voedsel steeds verder toe. Het college veroordeelt het geweld tegen onschuldige burgers en roept alle partijen op tot het respecteren van humanitair oorlogsrecht en humanitaire beginselen. Dat betekent onder meer dat hulpverleners en hulpgoederen toegang krijgen tot bezette gebieden en dat burgers en humanitaire hulpverleners worden ontzien.”
Sinds de inval van Hamas in Israël vorig weekend is er in de hoofdstad het zogeheten draaiboek Vrede in werking. „Dit houdt in dat het college, de politie, en de stadsdelen contact onderhouden met diverse netwerken en gemeenschappen”, aldus burgemeester Femke Halsema vorige week in de gemeenteraad. Het college zegt verder ook te begrijpen dat het dodelijk geweld in Gaza en Israël leidt tot „verdriet, boosheid en zorgen” onder Amsterdammers. „Het college is zeer zich bewust van de emoties en uiteenlopende opvattingen in de stad. We zijn van mening dat hier altijd vreedzaam uiting aan mag worden gegeven, maar we willen ervoor waken dat de oorlog onze stad niet in zijn greep krijgt.”
Afgelopen week waren er in Amsterdam meerdere demonstraties vanwege het conflict. Een pro-Palestijnse mars afgelopen zondag en een pro-Israël-demonstratie vorige week donderdag op de Dam trokken duizenden mensen.
In de Israëlische kuststad Ashkelon en in andere plaatsen aan de grens met de Gazastrook is volgens het Israëlische leger donderdag het luchtalarm afgegaan. Daarvoor waren er 15 uur geen meldingen geweest van raketten die vanuit de Gazastrook werden afgevuurd.
Israëlische media schrijven op basis van het leger dat Hamas het aantal luchtaanvallen mogelijk heeft verminderd om hun voorraad te sparen voor een langdurige oorlog met Israël.
Hamas zou volgens nieuwsmedium Times of Israel de raketaanval op Ashkelon hebben opgeëist. Er zijn geen slachtoffers gemeld.
In de Gazastrook zijn zeker 3785 Palestijnen omgekomen door de luchtaanvallen die Israël sinds 7 oktober op het gebied uitvoert, meldt het lokale ministerie van Gezondheid.
In Israël zijn sinds 7 oktober meer dan 1400 mensen om het leven gekomen. Hamas begon die dag met een groot offensief tegen dat land. Het Israëlische leger bestookt sindsdien massaal doelen in de Gazastrook, die onder controle staat van Hamas.
De verantwoordelijk ministers van de EU-landen maken zich zorgen over de gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas. Een aantal heeft donderdag overlegd wat hen te doen staat. Ook staatssecretaris Eric van der Burg schoof aan.
België, waar maandag een aanslag plaatsvond die mogelijk was ingegeven door het conflict, zit de zaak hoog. „We hebben gesproken over de impact op de veiligheid in Europa, want uiteraard geeft dat bijkomende veiligheidszorgen”, zegt minister Annelies Verlinden van Binnenlandse Zaken. Ze wijst op het gevaar van radicalisering van moeilijk te traceren eenlingen op het internet, zoals ook lijkt te zijn gebeurd met de Tunesiër die maandag in Brussel twee Zweedse voetbalsupporters doodschoot en er één ernstig verwondde.
Verlinden waarschuwt tegelijkertijd dat „we het conflict niet gaan oplossen met nog meer polarisering”. We moeten daarover „een zeer genuanceerde” toon kiezen, vindt ze.
De Nederlandse Bisschoppenconferentie roept op om volgende week vrijdag te vasten voor vrede. De bisschoppen volgen de oproep die paus Franciscus donderdag deed om op 27 oktober te bidden en te vasten voor de wanhopige situatie in Gaza, zoals de paus het uitdrukte. Er zijn die dag ook gebedsdiensten in kerken.
De bisschoppen richten hun oproep aan alle christenen en ook aan mensen met een andere religie. Door te vasten kunnen deelnemers hun toewijding aan de vrede op alle fronten laten zien, aldus de bisschoppen.
De bisschoppen hebben eerder al opgeroepen om rozenkransen te bidden voor alle slachtoffers van geweld en natuurrampen in de wereld. Ook stuurden de bisschoppen vorige week „een woord van bemoediging” aan de Joodse gemeenschap in Nederland.
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz ergert zich aan uitspraken van de Russische president Vladimir Poetin over de oorlog tussen Israël en Hamas. Scholz vindt het cynisch dat de Russische leider zijn bezorgdheid uitspreekt over burgerslachtoffers.
Poetin begon vorig jaar een invasie van zijn buurland Oekraïne, waarbij ook regelmatig burgerdoelen worden getroffen. Hij reageerde deze week echter ontzet op een explosie bij een ziekenhuis in de Gazastrook. De president noemde dat voorval volgens Russische media een „catastrofe” met „honderden doden en gewonden”.
Dergelijke bezorgde uitspraken vallen slecht bij Scholz. „Ik ben meer dan verontwaardigd als ik hoor dat de Russische president overal met waarschuwingen komt over slachtoffers. Burgerslachtoffers van militair geweld”, zei de bondskanselier in het parlement. „Het kan echt niet cynischer.”
Met zijn bezoek aan Israël in oorlog betoonde de Amerikaanse president Joe Biden woensdag de grootst mogelijke solidariteit. Hij zegde alle steun toe, maar waarschuwde ook dat de Joodse staat zich niet door woede moet laten leiden.
De Britse premier Rishi Sunak heeft donderdagochtend na aankomst in Tel Aviv steun uitgesproken voor Israël. „Ik ben hier vooral om mijn solidariteit te tonen aan de Israëliërs”, zei hij bij aankomst. „Jullie hebben een verschrikkelijke terreurdaad achter de rug.”
Israël wordt deze week bezocht door meerdere wereldleiders. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz was er dinsdag, de Amerikaanse president Joe Biden op woensdag en Sunak landde donderdagochtend. Ook de Franse president Emmanuel Macron wordt binnenkort verwacht.
Biden kondigde tijdens zijn bezoek aan de regio aan dat een overeenkomst was bereikt om humanitaire hulp aan Gaza mogelijk te maken. De Britse omroep BBC schrijft dat tijdens het bezoek van Sunak geen doorbraak wordt verwacht die vergelijkbaar is met die van Biden.
Sunak ontmoet onder anderen premier Benjamin Netanyahu en president Isaac Herzog. De Britse premier heeft internationale leiders opgeroepen om „een verdere gevaarlijke escalatie van het conflict” te voorkomen. Hij kondigde aan dat zijn land daar het voortouw in zal nemen.
China wil dat er zo spoedig mogelijk een einde komt aan de oorlog tussen Israël en Hamas. Dat zei de Chinese leider Xi Jinping, die het volgens staatsmedia ook noodzakelijk noemde dat er snel een wapenstilstand komt.
Xi wil volgens Chinese media voorkomen dat het conflict zich verder kan uitbreiden. Hij sprak zich uit over de oorlog na zijn ontmoeting met de Egyptische premier Mostafa Madbouly, die een top bijwoonde over de Chinese Nieuwe Zijderoute.
China steunt ook de Egyptische inspanningen om te zorgen dat humanitaire hulp naar de Gazastrook gebracht kan worden, zei Xi tegen Madbouly. De Egyptische premier was de hoogste functionaris uit het Midden-Oosten die de top bijwoonde over het mondiale infrastructuurproject van China.
Rusland zegt 27 ton aan humanitaire hulpgoederen voor de Gazastrook naar Egypte te hebben gestuurd. Het gaat volgens onderminister Ilja Denisov om levensmiddelen als suiker, rijst en pasta.
Het Russische ministerie van Noodsituaties meldt dat een vliegtuig vanuit Ramenskoje is vertrokken naar het Egyptische El Arish. Onderminister Denisov zegt in een verklaring dat de hulpgoederen worden overgedragen aan hulporganisatie Rode Halve Maan in Egypte.
In Egypte staan al dagen konvooien met hulpgoederen te wachten tot zij naar de Gazastrook kunnen. De Amerikaanse president Joe Biden kondigde woensdag aan dat met Egypte een deal was gesloten om de grensovergang met Gaza tijdelijk te openen voor een aantal vrachtwagens.
Het is nog niet bekend wanneer dat zal gebeuren, omdat er nog reparaties aan wegen moeten worden uitgevoerd. Er bestaan internationaal grote zorgen over de humanitaire situatie in de dichtbevolkte Gazastrook, dat moment feitelijk is afgesloten van de buitenwereld.
De afgelopen dagen zijn in Amsterdam zeker zes Joodse kinderen van school gewisseld, stelt het Centraal Joods Overleg. De landelijke coördinator antisemitismebestrijding bevestigt in Het Parool een ‘verontrustende toename’ van pesterijen in het onderwijs.
De terreuroperatie van Hamas en de daaropvolgende bombardementen door Israël roepen verschillende reacties op en leiden soms tot spanning en polarisatie in de klas, constateert de VO-Raad, de sectorvereniging voor het voortgezet onderwijs. „We horen de verhalen van gepeste kinderen ook. In die zin is het klaslokaal een afspiegeling van wat er in de samenleving gebeurt.”
Bij stichting Stop Pesten Nu hebben zich deze week drie scholen gemeld om hun zorgen te delen over ’een golf van antisemitische pesterijen die hun gangen en klaslokalen overspoelen” zegt voorzitter Patricia Bolwerk. „De impact is diepgaand en hartverscheurend. Sommige kinderen gaan zo gebukt onder de pesterijen dat ze hun Joodse identiteit proberen te verbergen. De verhalen variëren van verbaal misbruik tot sociale uitsluiting. Dit is net als het gewone pesten absoluut onaanvaardbaar en een situatie die dringend moet worden aangepakt.”
Bij Israëlische luchtaanvallen in het zuiden van de Gazastrook zijn donderdag vroeg meer dan dertig doden en 21 gewonden gevallen, melden lokale media. Volgens Palestina Today TV gaat het om 33 Palestijnse doden.
Onder meer de wooncomplexen van drie grote families in de stad Rafah werden gebombardeerd, meldt het Palestijnse persbureau WAFA. Andere luchtaanvallen waren gericht op de bovenste verdieping van de al-Masry-toren in Rafah.
Bij Rafah bevindt zich de enige grensovergang naar de Gazastrook die niet door Israël wordt gecontroleerd. De grensovergang is momenteel gesloten. Aan de Egyptische kant van de grens staan honderden vrachtwagens gereed om humanitaire hulpgoederen naar Gaza te brengen.
De Amerikaanse president Joe Biden zegt dat Egypte ermee heeft ingestemd de grensovergang te openen. Om hulpgoederen doorgang te verlenen dient echter eerst de weg die door de grensovergang voert te worden hersteld, aldus Biden. De weg is de afgelopen dagen meermaals gebombardeerd door de Israëlische luchtmacht.
Het ethische panel van het Israëlische parlement (Knesset) heeft het links parlementslid Ofer Cassif geschorst om zijn „anti-Israëlische uitspraken” na de aanval van Hamas op 7 oktober, meldt The Jerusalem Post. Cassif is voor 45 dagen geschorst en ontvangt die periode geen salaris. In een bericht op sociale media noemde Cassif zijn schorsing „een nieuwe nagel aan de doodskist van de vrijheid van politieke meningsuiting”.
Cassif had in een interview met een buitenlands medium de regering van premier Benjamin Netanyahu ervan beschuldigd in Gaza een plan uit te voeren dat vergelijkbaar is met het ‘Endlösung’-plan van nazi-Duitsland voor genocide op de Joden in Europa. In een ander interview zei hij dat „Israël dit geweld wilde”, waarmee hij suggereerde dat de dodelijke Hamas-aanval de gewenste aanleiding was voor een grootschalige aanval op de Gazastrook.
Cassif vertegenwoordigt Hadash, een kleine socialistische arbeiderspartij met een achterban van seculiere Arabieren en leden van christelijke gemeenschappen.
Een meerderheid is ongerust over de gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas voor de Nederlandse samenleving. 7 op de 10 zijn bezorgd over wat het doet met de spanningen in ons land en 57 procent vreest voor de openbare veiligheid. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder bijna 30.000 leden van het Opiniepanel na de uitbraak van het geweld tussen Israël en Hamas.
De oorlog is een ramp voor de stabiliteit in de wereld, en ook de Nederlandse samenleving zal de gevolgen voelen, verwachten grote groepen. 70 procent is bang dat het de sfeer in de samenleving negatief zal beïnvloeden. Na tal van binnenlandse en buitenlandse problemen, zoals corona, stikstof en de oorlog in Oekraïne, is dit volgens ondervraagden de zoveelste licht ontvlambare kwestie die mensen uit elkaar kan drijven.
De aanslag in Brussel van maandagavond maakt mensen niet pessimistischer. De duizenden ondervraagden die de vragenlijst na de aanslag in Brussel invulden, zijn even bezorgd over de gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas voor de veiligheid in ons land als panelleden die dat ervoor deden.
Een honderdtal betogers heeft woensdag een gebouw van het Amerikaanse parlement in Washington bezet. Ze eisten een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza. De actie was georganiseerd door de beweging Jewish Voice for Peace (Joodse stem voor vrede). De politie van het Capitool arresteerde meerdere betogers.
Vóór de bezetting hadden naar schatting duizend mensen zich verzameld bij de National Mall nabij het Capitool. Zij werden toegesproken door onder anderen de Canadees-Amerikaanse schrijfster Naomi Klein, van Joodse afkomst. Klein hield haar medestanders onder meer voor dat „de pijn van onze voorouders niet als wapen kan worden gebruikt om de genocide van anderen te rechtvaardigen”.
En: „We kunnen niet wegkijken terwijl collectieve bestraffing, gedwongen ontheemding en etnische zuivering in Gaza plaatsvinden. De mensen in Gaza verdienen net zo veel zorg, waardigheid en bescherming als de Israëlische burgers in wier naam deze door wraak gevoede aanval wordt ontketend.”
De Britse premier Rishi Sunak landt donderdagochtend in Israël waar hij onder meer premier Benjamin Natanyahu en president Isaac Herzog ontmoet, meldt Downing Street. Het doel van zijn bezoek is volgens zijn kantoor „het conflict tussen Israël en Gaza te de-escaleren”.
„De aanval op het Al Ahli-ziekenhuis zou een keerpunt moeten zijn voor leiders in de regio en de rest van de wereld om samen te komen om verdere gevaarlijke escalatie van het conflict te voorkomen”, zei Sunak in een verklaring. „Ik zal ervoor zorgen dat Groot-Brittannië voorop loopt in deze inspanning.”
Sunak zal ook benadrukken dat de internationale gemeenschap „het barbaarse terrorisme en de minachting voor mensenlevens van Hamas niet mag laten uitgroeien tot een katalysator voor
verdere escalatie van het conflict in de regio”, aldus de verklaring. Sunak heeft tot dusver niet opgeroepen tot een wapenstilstand of Israël gemaand de luchtaanvallen op Gaza te stoppen.
De Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly bezoekt „in de komende drie dagen” Egypte, Turkije en Qatar om „het conflict te bespreken en te zoeken naar een vreedzame oplossing”, aldus Downing Street. De drie landen zijn volgens de Britten „van cruciaal belang voor de internationale inspanningen om de regionale stabiliteit te handhaven, gijzelaars te bevrijden en humanitaire toegang tot Gaza mogelijk te maken”
De Amerikaanse president Joe Biden zegt dat de Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi ermee heeft ingestemd de grensovergang bij Rafah te openen om humanitaire hulp aan Gaza mogelijk te maken. Rafah is de enige grensovergang naar de Gazastrook die niet door Israël wordt gecontroleerd en is momenteel gesloten.
Volgens Biden zijn al-Sisi en hij in een telefoongesprek overeengekomen om aanvankelijk „maximaal twintig vrachtwagens door te laten”. Om de vrachtwagens doorgang te verlenen dient eerst de weg te worden hersteld, aldus Biden. „Dus het kan zijn dat er waarschijnlijk niets doorloopt tot vrijdag.” De weg die door de grensovergang voert is de afgelopen dagen meermaals gebombardeerd door de Israëlische luchtmacht.
Biden geeft donderdag vanuit Washington een speech over de oorlogen in Oekraïne en Israël, maakte het Witte Huis bekend. De Amerikaanse president bezocht woensdag Israël.
De redactie opent een nieuw liveblog. Lees het blog van woensdag terug.
Advertentie