In tijden van nood staan VS vierkant achter Israël
Met zijn bezoek aan Israël in oorlog betoonde de Amerikaanse president Joe Biden woensdag de grootst mogelijke solidariteit. Hij zegde alle steun toe, maar waarschuwde ook dat de Joodse staat zich niet door woede moet laten leiden.
De omhelzing van Biden en premier Benjamin Netanyahu sprak boekdelen. Washington mag dan kritisch op de huidige Israëlische regering zijn, in tijden van nood staat Amerika vierkant achter Israël en voelt mee in de pijn.
Dat was ook de toonzetting van de ontmoetingen die het Amerikaanse staatshoofd tijdens zijn zes uur durende bezoek had. „De aanvallen van 7 oktober door Hamas vormden de dodelijkste dag voor het Joodse volk sinds de Holocaust. Ze hebben de pijnlijke herinneringen en littekens, veroorzaakt door millennia van antisemitisme en genocide, aan de oppervlakte gebracht”, aldus Biden. „Israël staat niet alleen. Zo lang de Verenigde Staten bestaan, zullen we jullie nooit alleen laten.”
De president zegde opnieuw alle mogelijke militaire steun voor Israël toe en waarschuwde Israëls vijanden nadrukkelijk om niet deel te nemen aan de oorlog. Dat was vooral een krachtig signaal aan Iran, dat terreurgroepen in de Gazastrook en aan de noordgrenzen van Israël steunt.
Hij ging ook in op de explosie bij een ziekenhuis in Gaza, waarbij dinsdagavond mogelijk honderden Palestijnen omkwamen. Hoewel Israël vrijwel direct de schuld daarvan kreeg, staat het inmiddels vrijwel onomstotelijk vast dat een mislukte Palestijnse raketlancering de oorzaak van het drama was. „Het ziet ernaar uit dat dit door het andere team is gedaan”, aldus Biden.
Later op de dag ontmoette Biden hulpverleners, nabestaanden van de slachtoffers en familieleden van ontvoerde burgers. „Voor mij als Amerikaanse president is er geen hogere prioriteit dan de vrijlating en veilige terugkeer van de gijzelaars”, verzekerde hij. Het staatshoofd sprak met Rahel Edri, een vrouw die urenlang door terroristen onder schot werd gehouden in haar huis, voor ze werd ontzet.
Exitstrategie
Ondanks alle bemoedigende woorden, maakte Biden ook duidelijk dat Israël wat hem betreft niet de vrije hand heeft in deze oorlog. Hij drukte de Israëlische regering op het hart de principes van de democratische rechtsstaat in acht te nemen, „want dat onderscheidt ons van terroristen”. Ook waarschuwde de president Israël opnieuw de Gazastrook niet te bezetten, maar vooraf na te denken over een deugdelijke exitstrategie.
Heel concreet leverde het bezoek van Biden op dat Egypte en Israël overeenstemming bereikten over het openstellen van de grensovergang tussen Egypte en de Gazastrook om hulpgoederen binnen te laten. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog onduidelijk, want eerst moeten er volgens Caïro reparaties aan kapotgeschoten wegen worden uitgevoerd.