Uitzending veldwerker Akster vanaf eerste begin riskante onderneming
Christelijke partijen hekelen religiekritiek VVD-leider Yeşilgöz
Bart de Roo kocht een schilderij dat een half miljoen waard blijkt te zijn: „Wilde het in de gang hangen”
Veldkamp gefrustreerd over lek ministerie van Buitenlandse Zaken
Israël furieus over arrestatiebevelen tegen Netanyahu en Gallant
Goedkope webshop heeft zo zijn prijs
Van Lodensteinleerling op de fiets omsingeld door paar wolven
Waarom het RD uitgebreid schrijft over Staphorst en misbruik in Malawi
Politiek
Als religie meer wordt dan een privékwestie kan het volgens de VVD de vrije samenleving bedreigen. Christelijke partijen reageren ontstemd.
Binnenland
Het portret van Michiel de Ruyter is geschilderd door Ferdinand Bol, een van de bekendste leerlingen van Rembrandt van Rijn.
Minister van Buitenlandse Zaken Veldkamp uitte donderdag zijn frustatie over lekken vanuit zijn departement. De bewindsman stelt een reis naar Israël uit.
Buitenland
Israël heeft donderdag zeer verontwaardigd gereageerd op het uitvaardigen van arrestatiebevelen tegen premier Benjamin Netanyahu en voormalig minister van Defensie Yoav Gallant. Het Internationaal Strafhof wil het tweetal laten oppakken wegens vermeende oorlogsmisdaden in de Gazastrook.
Advertentie
Opinie
Boosheid over nepwebshops is te begrijpen. Maar de vinger mag ook best worden gelegd bij de eindeloze honger naar meer, naar groter, naar weer iets nieuws. En al helemaal als die behoefte het liefst zo weinig mogelijk mag kosten.
De confrontatie vond plaats op de Voskuilerdijk, in het buitengebied tussen Scherpenzeel en Amersfoort.
Deze aflevering van RDactueel werpt een blik op de rol van onderzoeksjournalistiek binnen christelijke media. Hoofdredacteur Steef de Bruijn en journalist Geerten Moerkerken bespreken waarom waarheidsvinding essentieel is, ook als het pijnlijke onderwerpen in eigen kring betreft.
Analist Rob de Wijk: Russische overwinning heeft grote gevolgen voor Europa
Kerk & religie
Kerkelijke jeugdorganisaties bezorgd over zondagsschoolpolitie
Bij misstanden in eigen kring mogen we niet wegkijken
Groen & duurzaamheid
„NatuurGetrouw voorziet in een behoefte”
Familie Seip vangt nog altijd Oekraïners op: „We hebben de oorlog aan tafel”
Voorganger Oekraïense Bijbelkerk in Barneveld: Iedereen is moe van de oorlog
Een halve seconde. Zolang moesten de kinderen van Leander en Mirjam Seip nadenken over de vraag of ze Oekraïners op het erf wilden opvangen. Inmiddels zijn hun gasten niet meer weg te denken uit hun leven.
Ooit droomde hij ervan een nachtclub te beginnen in Kyiv. Nu dient Valera Kiba als voorganger een Oekraïense baptistengemeente in Barneveld en staat hij gevluchte landgenoten pastoraal bij.
Trump kan een gamechanger zijn in de oorlog in Oekraïne, stellen analisten. En: een Russische winst zou voor Europa grote gevolgen hebben.
Amy-Jill Levine bestrijdt christelijke én Joodse misvattingen: „Het Nieuwe Testament maakt mij een betere Jood”
Dane Ortlund over revolutionaire genade in de vier evangeliën
Oude catechismusuitgave ontdekt: „Ik geloofde mijn eigen ogen niet”
Kand. Van Ettekoven (HHK) neemt beroep aan
Gerard Bosker: Teellinck en Van der Groe spraken verschillend over de hel
Prof. dr. M.J. de Vries: Geef de Bijbel door
Trouw onderzoekt hoe mensen hun leven betekenis geven
Meditatie: Het Licht der wereld
Dane Ortlund laat in ”Verrast door Jezus” het verrassende van de boodschap van de evangeliën oplichten. De boodschap is geformuleerd op de golflengte van het hoofd en raakt zo het hart.
Historici gaan graag terug naar de eerste bronnen. Dat is nu –weer– mogelijk voor de allereerste Nederlandse uitgave van de Heidelbergse Catechismus, in 1563 vertaald door Petrus Datheen.
Kand. E.J. van Ettekoven heeft het beroep als predikant voor buitengewone werkzaamheden ten dienste van justitie aangenomen.
Voetius en Brakel dachten niet hetzelfde over zelfmoord. Teellinck sprak meer over de hel dan Van der Groe. Promovendus Gerard Bosker signaleert opmerkelijke verschillen tussen de visies op het sterven van zes oudvaders in de zeventiende en achttiende eeuw.
Moet je aan zoekers van buiten de kerk wel een Bijbel geven? Ja, zei prof. dr. M.J. de Vries woensdagmiddag in Woudenberg. „Maar leg Gods Woord dan wel uit.”
Dagblad Trouw deed onderzoek naar zingeving. Journaliste Marije van Beek: „Je kunt wel stellen dat religie plaatsmaakt voor zingeving. Al kun je die twee natuurlijk ook combineren.”
„Jezus dan sprak wederom tot henlieden, zeggende: Ik ben het Licht der wereld.” Johannes 8:12a
Kerkdiensten bij u in de buurt, in Nederland of op uw vakantieadres
Overzicht van uitgebrachte beroepen
Ook in oma Doris’ leven fluistert het: Hij is goed
Buiten blijven op huisbezoek? Dat is geen optie
Bitterheid jegens het regime wordt dankbaarheid tegenover God
Via voedselhulp in Cuba fluistert het indringend: God is goed.
Het voedselproject van de RD-actie voor Cuba helpt vooral de meest kwetsbaren.
De RD-actie steunt voedselhulp aan hongerige gemeenteleden in Cuba.
De Amerikaans-Joodse wetenschapper Amy-Jill Levine stelt anti-Joodse misverstanden aan de kaak. „Alsof het eerste-eeuwse Jodendom vergelijkbaar was met de Taliban.”
De uitzending van Wim Akster naar Malawi eindigde in 2020 met aanklachten van seksueel misbruik. Onderzoek van het Reformatorisch Dagblad laat zien dat er al in 2009 twijfels waren over zijn geschiktheid.
Meer kosten dan baten bij bezuiniging op universiteiten
Russische of Israëlische schrijvers boycotten? Een boek is geen vijand!
De op 14 november geplande demonstratie in Utrecht tegen bezuinigingen op universiteiten moest worden afgeblazen. Ik was van plan mee te lopen. Waarom?
Cultuur & boeken
Het is een dwaas idee om boeken en schrijvers te boycotten vanwege hun land van herkomst. Russische en Israëlische schrijvers verdienen het gelezen te worden.
Hezbollah: Bestand met Israël moet einde maken aan geweld
Nieuwe termijn Trump stemt ons hoopvol
Imam vergoelijkt Amsterdamse Jodenjacht
Een eventueel bestand tussen Hezbollah en Israël moet een snel einde aan de gevechten betekenen en ook de soevereiniteit van Libanon in stand houden.
Donald Trump had als president direct invloed op de levens van veel Israëliërs, en op die van mijn gezin in het bijzonder.
In deze aflevering van RDactueel worden de reacties vanuit de politiek, de moeilijke keuzes in de verslaggeving en de controverse rondom een imam die het geweld lijkt te bagatelliseren besproken.
Samen gaan voor christelijke zorg
De rollercoaster van de familie Flier
Niet geliefd, gewenst, gezien
Warmpjes aangekleed de winter in
Een persoonlijk relatiegeschenk of kerstpakket
Dorinda Flier raakt op haar 43e zwanger van een tweeling. Helaas overlijdt één van de kinderen na enkele weken en ziet de gynaecologe bij het tweede kind een verdikte nekplooi. Ze stelt een abortus voor...
Na de scheiding van haar ouders woont Rouscha Witte vanaf haar achtste bij haar vader. Ze neemt het huishouden en de zorg voor haar broertje op zich. Vader is veel weg en emotioneel niet beschikbaar. Het gevoel niet geliefd, gewenst en gezien te worden blijft knagen. Ook als Rouscha vier keer voor een abortus staat.
Temperaturen dalen. Boombladeren verkleuren. En de outfit van mensen op straat verandert mee: mooie jassen en dikke truien en vesten met winterse patronen en herfstige tinten komen uit de kast. Niets leuks in je kast gevonden? Kijk dan eens in de digitale schappen van Sans-online.
Op zoek naar een origineel en gepersonaliseerd relatiegeschenk, kerstpakket of cadeau voor je werknemers of klanten? Kijk dan eens op de site van Duifhuizen.
Dit magazine biedt presentaties en interviews van bedrijven in de regio Zuidwest-Nederland.
Verhalen, interviews en (bedrijfs)reportages uit de regio Midden Nederland
Verhalen, interviews en (bedrijfs)reportages uit de regio Zuidwest-Nederland
Ook Organroxx Radio herdenkt Feike Asma
Dutch Baroque viert 10-jarig bestaan met feestelijke barokmuziek
Willisorgel Hooglandse Kerk Leiden uitgebreid met 32-voets tongwerk
Nieuw verschenen: Merel Vercammen viool en Dina Ivanova piano
Organist Martien de Vos: Door mijn conservatoriumopleiding weet ik de psalmen te herwaarderen
Muziek
Dutch Baroque bestaat in december tien jaar. Dit wordt gevierd met twee concerten vol feestelijke barokwerken.
Het Willisorgel in de Hooglandse Kerk in Leiden wordt uitgebreid met een Contra Posaune 32’.
Het album Sarasvati van violist Merel Vercammen en pianist Dina Ivanova laat muziek horen van componisten met een open blik, met de sonates voor viool en piano van Debussy en Poulenc als ankerpunten.
Hij is actief als kerkorganist in zowel de Gereformeerde Gemeente in Ooltgensplaats als in de PKN in Mijnsheerenland en speelt dus psalmen – isoritmisch en ritmisch – , maar ook gezangen en liederen in de dienst. Martien de Vos (28) houdt van die variatie. „Bij isoritmische psalmen kun je als organist meer harmonieën gebruiken die je bij ritmisch zingen minder snel gebruikt. Maar ik kan de ritmische gemeentezang ook zeker waarderen.”
Juf Elly leest voor uit ”Griezelpap en prutspinazie”
Inspectie: Veel leerlingen 2e klas vo kunnen niet goed lezen
Patrick Joyce brengt hommage aan de boerencultuur in Europa
Oud boek over de kinderdoop hertaald: „Puppius’ doopvisie was tot 1650 algemeen aanvaard”
Leerlingen in de tweede klas van de middelbare school hebben lang niet allemaal het leesniveau dat nodig is om goed verder te kunnen in onderwijs en leven.
De grootvader van Patrick Joyce was boer op het Ierse platteland. In zijn boek ”Boerencultuur” beschrijft hij de teloorgang van het boerenleven in Europa.
De zeventiende-eeuwse predikant Robertus Puppius verdedigde de kinderdoop in drie publicaties. Die zijn nu hertaald. „Bij reformatorischen kan de gedachte opkomen: drukte hij zich op de juiste manier uit?”
Home
Krant
Media
Puzzels
Meer