Opinie

Gereformeerde belijdenis heeft ook een hermeneutiek

De gereformeerde belijdenisgeschriften zijn niet slechts traditie, maar reiken ons ook vandaag nog een hermeneutiek aan die ons helpt in het lezen en interpreteren van de Bijbel.

Commentaar

Wie Bijbelse visie op huwelijk verdedigt, krijgt staat en kerk tegen zich

Wat heeft de lhbti-lobby te maken met moderne Bijbeluitleg? En hoe kun je die trends zien in het licht van Hemelvaartsdag?

Samenleving en politiek

Ook bij links staat het land nu op één

Met een vleugje nationalisme hopen GroenLinks-PvdA en D66 Wilders het gras voor de voeten weg te maaien. Met zelfontplooiing win je immers geen verkiezingen.

Opinie

Spanning tussen Franse Joden en moslims stempelt verkiezingen EU

In de aanloop naar de Europese verkiezingen nemen de spanningen tussen de verschillende Franse bevolkingsgroepen toe. Steeds meer Joden en moslims verlaten het land.

Commentaar

Postwet moet heel snel veranderd worden

De noodkreten van PostNL volgen elkaar steeds sneller op. Nu maandag bekend werd dat over de eerste drie maanden van het lopende jaar 8 miljoen euro verlies is geleden, wordt de roep om bij wet te regelen dat er minder vaak post bezorgd mag worden weer sterker.

Opinie

Hoe Bijbels is de term rentmeesterschap?

Juist de verwondering over en het loflied op Gods goede schepping helpen de rentmeester om ook in zijn rekenen en regelen respectvol met het bezit van zijn Heer om te gaan.

Gezondheid en psychologie

In de stilte vallen, om ruimte te scheppen

Bedachtzaamheid schort het oordeel op, zoekt zichzelf en de ander te verstaan, zoekt de ontmoeting.

Column

In het lied „Geef vrede, Heer, geef vrede, de wereld wil slechts strijd” zijn wij de wereld, niet zij

Zolang het ”ik” niet capituleert voor het andere, Goddelijke ”Ik” zijn we een gevaar voor onszelf en voor elkaar.

Opinie

Bijbels gezin helpt jongeren staande te blijven in chaotische wereld

De beste bijdrage aan de samenleving van morgen is vandaag samen een veilig gezin zijn waarin de Bijbel het richtsnoer is.

Commentaar

Ook in Nederland staat ruimte voor Bijbels geluid rond huwelijk onder druk

Ook Nederlandse christenen lopen gevaar in de toekomst juridisch vervolgd te worden om hun visie op huwelijk en seksualiteit.

Column Wim van Egdom

Herdenken op 4 mei is ook een ventiel voor de individuele ziel

Alleen al het idee dat je wilt protesteren op de Dam tijdens de twee minuten stilte op 4 mei is te bizar om in m’n hoofd te passen. Maar de maatregelen die vandaag in Amsterdam genomen worden, laten zien dat de dreiging van een verstoring van de nationale herdenking realistisch is.

Wat zeg je dan?

Is God net zo wreed als Hamas?

Hamas vermoordde kleine kinderen in Israël. In Gaza sterven baby’s door het oorlogsgeweld. Maar in de Bijbel krijgt Israël van God de opdracht om de Amalekieten te doden, inclusief kleine kinderen.

Welbeschouwd

Niet verbergen voor de kinderen…

Te midden van allerlei anti-Joods sentiment is er alle reden om Gods weg met Zijn volk te blijven vertellen. Juist nu het gif van haat tegen Israël zo gretig wordt gestrooid.

Commentaar

Demonstranten mogen Dodenherdenking niet kapen voor politiek doel

De Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam dreigt te worden gekaapt voor politieke doeleinden. Het demonstratierecht houdt niet in dat activisten hun eigen wetten mogen bepalen.

Opinie

Bijbelse rentmeester is beheerder en boodschapper

Maatschappelijk wordt steeds meer erkend dat de mens als een rentmeester moet omgaan met energiebronnen en delfstoffen.

Spotlight

Verbeter de wereld, begin bij een ander – maar zo bereik je nooit iets

Duurzaamheidspredikers krijgen bakken vol commentaar als blijkt dat hun eigen levensstijl in strijd is met hun boodschap. Terecht?

Commentaar

Studenten in VS willen revolutie

Niet alleen Joden in de VS maken zich zorgen over de studentenprotesten op Amerikaanse universiteiten. Ook niet-Joodse burgers doen dat. Zowel Republikeinen als Democraten zijn tegen de protesten, maar verschillen van mening over de aanpak ervan.

Toegespitst

Zaak van martelaren is het waard te herdenken

Aandacht hebben voor martelaren is geen overbodige zaak. Zonder in mensen te eindigen mag niet vergeten worden dat mensen hun leven offerden om de zaak van het geloof.

Opinie

Vergelijking voedingswaarde koemelk en havermelk volstrekt onzinnig

De consumptie van (rund)vlees en zuivel is slecht voor het milieu. Dierlijke eiwitten zoveel mogelijk vervangen door plantaardige eiwitten helpt echt. De discussie versmallen tot één product niet.

Opinie

Inheemse volken lijden onrecht door groene transitie

De jacht op grondstoffen voor de groene transitie wakkert landroof en onderdrukking van inheemse volkeren aan. Wetgeving moet dat tegengaan.

Milieu en technologie

Laat techniek voor bedieningscomfort maar naar de knoppen gaan

Schakelaars en pedalen zijn sneller en veiliger te bedienen dan een touchscreendisplay.