Tweede Wereldoorlog

Japan maakte tijdens WO II ook in Maleisië vrouwen tot slachtoffers

Japanse soldaten bedreven tijdens de Tweede Wereldoorlog ook gruweldaden in Maleisië. Schrijfster Vanessa Chan doet in haar debuutroman ”De storm van ons bestaan” een boekje open.

Heel Nederland Leest

Roman Tommy Wieringa centraal in campagne Heel Nederland Leest

De roman ”Joe Speedboot” van Tommy Wieringa staat centraal bij de bibliotheekcampagne Heel Nederland Leest die in november voor de negentiende keer wordt gehouden.

Video Juf leest voor

Juf Marjanne leest voor uit ”Een olifant in het zwembad”

Schrijfster en zendelinge Marjanne Hendriksen leest een paar hoofdstukken voor uit haar boek ”Een olifant in het zwembad”. Bekijk hier alle hoofdstukken.

Tweede Wereldoorlog

„Verschrikkelijk, verschrikkelijk, ik moet sterven, en waarvoor! Wat heb ik eigenlijk voor slechts gedaan?” schreef Dirkmaat in zijn laatste brief

De grootvader van Frances Sanders stierf in 1943 onder de guillotine. De Nederlandse koopman was in Oostenrijk bezig geweest met ongeoorloofde handel. De nazi’s wilden een voorbeeld stellen.

leespaspoort

„Lezen is voor mij de ultieme ontspanning”

In deze rubriek deelt Daniëlle Heerens –bekend van Instagramaccount Leeslievelings– haar boektips. Daarnaast interviewt ze een enthousiaste lezer.

Tweede Wereldoorlog

Wageninger Kees Mulder roeide geallieerde piloten de Rijn over

Al direct na de Duitse inval in 1940 besloot Kees Mulder uit Wageningen zich te verzetten tegen de overheersers. Vijf jaar later was hij getuige van de uitwerking van de capitulatievoorwaarden in Hotel de Wereld. Evertjan van Roekel beschrijft in ”De Rode Pimpernel”  hoe het Scheve Kees in oorlogstijd verging.

tweede wereldoorlog

Martine Letterie schrijft kinderboek over gereformeerd domineesgezin uit Amersfoort: „Ze gaan voelen als familie”

Toen Martine Letterie over het Amersfoortse domineesgezin Rijper hoorde, wist ze al snel dat de gezinsleden de personages in haar nieuwe boek zouden worden. „Zo’n soort verhaal, over het verzet uit gereformeerde hoek, had ik nog niet eerder verteld.”

Tweede Wereldoorlog

Graphic novels geven indringend beeld van de Tweede Wereldoorlog

Graphic novels winnen aan kwaliteit en populariteit. Wat voegen ze toe als het gaat om de verbeelding van de Tweede Wereldoorlog?

Cultuur & boeken

Verstoorde balans

Boekhandelaar Willy Wouters tipt deze week drie titels: “Alles wordt lichter”, “Brief in de nacht. Gedachten over Israël en Gaza” en ”Vos en Haas redden het bos”.

Taal

Zorg dat je in een slogan het juiste woordje kiest

Een onder veel RD-lezers bekende gehandicaptenzorgorganisatie heeft een slogan die in taalkundig opzicht nogal curieus is: ”Zorg wat er écht toe doet!”

videoserie juf leest voor

Juf Marjanne leest voor uit 'Stiekem op stap'

Ga jij stiekem met het Afrikaanse meisje Mariyana mee op stap? Schrijfster en zendelinge Marjanne Hendriksen leest voor uit haar boek ‘Stiekem op stap’.

Boekrecensie

Hoe Nancy Groeneveld paarden en koeien redde

Gifslangen, pitbulls en op hol geslagen koeien: Nancy Groeneveld had er allemaal mee te maken als vrijwilliger van de Rotterdamse dierenambulance.

Corrie ten Boom

Het verhaal van verzetsvrouw Corrie ten Boom verteld voor kinderen

In het boekje ”Alle klokken zijn veilig” wordt het verhaal van de Haarlemse verzetsvrouw Corrie ten Boom voor kinderen verteld. Haar geloofsvertrouwen krijgt veel aandacht.

leestips

Drie leestips van boekhandelaar Pleun-Jan Heistek

Boekhandelaar Pleun-Jan Heistek uit Goudswaard tipt deze week drie titels: De heilige Doop in de Heidelbergse Catechismus, Bijbelse kleurkaarten en zendingsverhalen uit China.

Levensverhaal

Deborah Seymonsons leven werd getekend door misbruik, verslaving en prostitutie

In ”Geheeld door liefde”  vertelt de Rotterdamse Deborah Seymonson-Verboon haar schrijnende levensverhaal, dat is getekend door misbruik, drugsgebruik en prostitutie. Ze getuigt van Gods reddende liefde.

Tweede Wereldoorlog

Dwangarbeid met blijvende gevolgen

„Had je niet kunnen onderduiken?” Die vraag met een ondertoontje maakte mannen die dwangarbeider in Duitsland waren geweest nog zwijgzamer.

Opvoeding

Leren van oude opvoedadviezen: „Laat kinderen geen nette ambtenaren zijn”

Gerjanne van Lagen had „helemaal niets” met opvoedboeken. Toch stelde ze er zelf een samen met honderd jaar oude opvoedadviezen.

Recensie

Dirk Webers nieuwe boek is absoluut geen doorsneejeugdroman

Een boek van Dirk Weber is een garantie voor iets bijzonders. En dat geldt zeker voor zijn jongste,  ”Welkom thuis, chrononauten”.

leestips

De koopvaardij tijdens de oorlog

In ”Lammeren onder wolven. Varen op leven en dood in WOII” (uitg. Triple boeken, 270 blz., € 22,50) beschrijft jurist Jacob Haasnoot (1951) de strijd van de Nederlandse koopvaardij tegen vijandelijke bommenwerpers, duikboten en zeemijnen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij vertelt dit verhaal vanuit de beleving van twee uit Katwijk afkomstige jongemannen, de broers Cornelis en Jacob Haasnoot.

Cultuur & boeken

Leespaspoort

Schoonheid

Haagse School: schilders van het licht

Ze zijn meesters in de weergave van grootse luchten en de reflectie van licht op het water. De schilders van de Haagse School trekken de buitenlucht in en schilderen een realistische weergave van de werkelijkheid; geen geïdealiseerd plaatje zoals hun voorgangers uit de tijd van de romantiek.