Het Breed Beraad Protestantse Kerken onderschrijft „van harte” het wetsvoorstel om in de Grondwet een bepaling op te nemen over het gezin.
Dat heeft het beraad maandag namens de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland, de Hersteld Hervormde Kerk en de (Oud) Gereformeerde Gemeenten (in Nederland) laten weten in een brief aan de regering en Tweede Kamer.
Op overheid.nl loopt op dit moment een internetconsultatie over het wetsvoorstel van SGP-Kamerlid Stoffer. Het Breed Beraad maakt hier „graag” gebruik van, schrijft het.
„Het gezin is van wezenlijk belang voor het opgroeien van kinderen, voor hun opvoeding en voor het ontwikkelen van affectieve relaties”, aldus het beraad. „Daarmee is het gezin met een vader en moeder de eerste leerschool voor een leven in gemeenschap. Het belang daarvan is van grote betekenis voor onze samenleving, voor onze democratische rechtsstaat en voor de ontwikkeling van waarden en normen om te functioneren in het publieke domein. Een gezonde samenleving is onder meer gebouwd op sterke gezinnen. Het gezin biedt in principe een stabiele omgeving waarin kinderen kunnen opgroeien, waarden en normen kunnen leren en emotionele ondersteuning kunnen ontvangen. Sterke gezinnen bevorderen sociale cohesie, verantwoordelijkheidsgevoel en burgerschap, en dragen bij aan de vorming van een evenwichtige en harmonieuze maatschappij.”
De Bijbel benadrukt verschillende waarden en principes die het gezinsleven ondersteunen en versterken, schrijft het beraad verder. „Liefde, respect, trouw, vergeving en onderlinge zorg zijn slechts enkele van de fundamentele waarden die in de Schrift worden benadrukt. Deze waarden dragen bij aan de harmonie en stabiliteit binnen het gezin, waardoor het een veilige haven wordt waarin elk individu kan gedijen. Het gezin is ook een rolmodel voor andere relaties in de samenleving. Het huwelijk tussen man en vrouw weerspiegelt de liefdevolle relatie tussen Christus en de kerk, zoals beschreven in Efeze 5:22-33. Door te leven volgens Bijbelse principes in het gezin, kunnen echtgenoten en echtgenotes een voorbeeld zijn van respect, liefde en dienstbaarheid voor anderen.”
Het is dan ook een aangelegen punt dat ouders in hun taak door de overheid worden gefaciliteerd bij de opvoeding van hun kinderen, aldus het beraad. „Materieel is het van belang bijvoorbeeld door ruimte te bieden om tijd aan het ouderschap te kunnen besteden. Ook in financieel opzicht kan de overheid dit faciliteren bijvoorbeeld door goede regelingen aangaande kinderbijslag, belastingheffing en het scheppen van voorwaarden voor een goede levensstandaard voor gezinnen. Daarbij is het van grote betekenis dat in onze pluriforme samenleving ruimte is voor het recht van opvoeding naar de eigen godsdienstige overtuiging (ouderlijk opvoedingsrecht).”
Gezinsbeleid dient primair het belang van het welzijn van ouders en kinderen, niet in de eerste plaats de economische belangen van de arbeidsmarkt, vervolgt de brief, ondertekend door ds. F. Mulder, predikant van de gereformeerde gemeente in Rhenen. „In het verlengde daarvan is het voor de overheid van belang om in bredere zin voor het familiebeleid de ruimte voor mantelzorg en onbetaald – en vrijwilligerswerk te stimuleren. Wij hopen dat met het voornemen van dit wetsvoorstel in wetgeving en overheidsbeleid het belang van kinderen, ouders, gezinnen en familie verder tot uitdrukking mag worden gebracht.”