Kerk & religiePlaatselijk kerknieuws

Kerkklok Zevenhuizen slaat ook weer ’s nachts, en ander plaatselijk kerknieuws

Ook plaatselijk is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.

Jan Kas
22 November 2024 16:48
De hervormde kerk in Zevenhuizen. beeld Wikipedia
De hervormde kerk in Zevenhuizen. beeld Wikipedia

Klok Zevenhuizen

De klok van de hervormde kerk in Zevenhuizen luidt binnenkort ook weer ’s nachts elk uur. De gemeente Zuidplas laat een tweede slaghamer installeren, die minder hard slaat.

Het luiden van de kerkklok tijdens de nachtelijke uren, tussen 23.00 en 07.00 uur, was begin dit jaar stopgezet na een melding van een buurtbewoner over geluidsoverlast in de nacht. Geluidsmetingen gaven aan dat er inderdaad sprake zou kunnen zijn van slaapverstoring.

De gemeenteraad wil de kerkklok toch weer laten slaan. „Al sinds 1527 staat de kerk er en luidt de klok.” In juni werd vrijwel unaniem, op één tegenstem na, een motie aangenomen die het college van burgemeester en wethouders vroeg de mogelijkheden te onderzoeken.

Volgens een klokkenspecialist kan voor de nacht een tweede slaghamer worden geïnstalleerd, die op een zachter geluidsniveau slaat. De reeds aanwezige hamer hoeft dan niet te worden bijgesteld en kan overdag op het bestaande niveau blijven slaan. Voor een tweede hamer is voldoende ruimte aanwezig. De installatie vergt wel een eenmalige investering van circa 3000 euro.

De gemeenteraad heeft nu het college met dezelfde stemverhouding opgeroepen de tweede hamer te plaatsen. Het college geeft daar gehoor aan, laat een woordvoerder weten.

Kruiskerk Huizen

De Kruiskerk in Huizen. beeld kerkdienstgemist.nl

De confessioneel-evangelische wijkgemeente rondom de Kruiskerk wordt losgemaakt van de protestantse gemeente in Huizen. De algemene kerkenraad heeft ingestemd met een zogeheten „kerkordelijke splitsing”.

De Kruiskerkgemeente bleef vorig jaar juli, toen de nieuwe structuur van de protestantse gemeente zou ingaan, eigen diensten houden. De kerkenraad heeft steeds ingezet op behoud van zowel de identiteit van de wijkgemeente –„te weten confessioneel én evangelisch”– als het kerkgebouw, „om de verwevenheid van identiteit en gebouw”. EO-radiopresentator Elsbeth Gruteke is sinds juni 2022 predikante van de Kruiskerk.

Bij de herstructurering, ingegeven door de gestage daling van het ledental, zouden twee van de drie kerken, de Kruiskerk en de Goede Herderkerk, worden afgestoten. De Oosterlichtkerk, die inmiddels de naam De Duif heeft gekregen, zou het enige kerkgebouw worden. De gemeente die daar nu samenkomt, heeft een zogeheten midden-orthodoxe signatuur. De Kruiskerk telde in 2022 circa 400 leden, de twee andere wijkgemeenten samen ruim 1800.

De afgelopen twee jaar is met externe hulp geprobeerd een oplossing te vinden. Een mediator, de classis, het classicale college voor de behandeling van beheerszaken en het dienstencentrum van de Protestantse Kerk in Nederland waren daarbij betrokken.

Aansluiting bij de plaatselijke hervormde gemeente is als mogelijkheid onderzocht. De hervormde algemene kerkenraad voelde daar niet voor. „Het ligt niet binnen ons beleid om een wijkgemeente van bijzondere aard aan onze vijf wijkgemeenten toe te voegen. Binnen deze wijkgemeenten bestaat voldoende veelkleurigheid om een passende aansluiting te bieden voor de leden van de Kruiskerkgemeente.”

De kerkordelijke splitsing blijkt nu de enige overgebleven optie. De Kruiskerkgemeente verlaat de protestantse gemeente. Het vermogensdeel dat haar toekomt, 14,8 procent, zet zij in voor de aankoop van haar kerkgebouw. De resterende financiering wordt elders geregeld, aldus de algemene kerkenraad in een verklaring.

De komende maanden zal het splitsingsdossier voor de PKN worden opgesteld. Dat is een kerkordelijke eis. In dit dossier worden zaken vastgelegd als de overgang van leden, de naam van de kerk en de financiële afspraken. Na een gemeentebijeenkomst over het dossier kan de algemene kerkenraad definitief tot losmaking besluiten.

De voorzitter en de scriba van de algemene kerkenraad hebben hun ambt neergelegd. „De invulling van de ingezette koers levert onzes inziens te grote financiële risico’s en offers op voor zowel de leden van de zelfstandige gemeente Kruiskerk in oprichting als de leden van de protestantse gemeente”, menen zij.

De Dorpskerk in Dalen. beeld Wikipedia

Dorpskerk Dalen

De Dorpskerk in Dalen bij Coevorden bestaat 200 jaar. Ter gelegenheid daarvan is er nog tot en met zaterdag een expositie in de kerk.

Het kerkgebouw verving in 1824 een eerdere kerk die in slechte staat verkeerde en in 1823 door een zware storm zodanig werd beschadigd dat ze niet meer te gebruiken was. De nieuwe kerk is in de loop der jaren hier en daar bouwkundig aangepast, voor het laatst in 1973.

De expositie belicht onder meer de herbouw, de kerkgang toen en nu en kerkelijke gebruiken. Ze is geopend van 14.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer