SGP-leider Van der Staaij probeert via het buitenland kritiek op het liberale Nederlandse euthanasiebeleid aan te zwengelen. De Nederlandse overheid heeft altijd de mond vol over andere landen als daar mensenrechten onder druk staan, stelt hij vrijdag in een artikel in de Amerikaanse Wall Street Journal – een van de drie grootste kranten in de VS.
Ondertussen staat in ons land „het fundamentele recht op leven onder druk”, aldus de SGP’er in het krantenartikel onder de kop ”In the Netherlands, the doctor will kill you now”. En dat terwijl het beschermen van haar inwoners „de meest fundamentele taak is van een overheid.” Hij vindt het daarom „tijd voor anderen om zich uit te spreken over de Nederlandse euthanasiepraktijk.”
Hoe groot de noodzaak daartoe is, illustreert Van der Staaij aan de hand van een televisieprogramma dat onlangs in Nederland is uitgezonden. Een demente vrouw sprak daarin herhaaldelijk de woorden „huppakee, weg” uit. „Haar echtgenoot en arts van de levenseindekliniek legden dat uit als „ik wil sterven””, aldus de SGP-leider.
Hij wil ermee zegen dat de grenzen rond euthanasie in Nederland door de jaren heen steeds verder zijn opgerekt. „De bescherming van kwetsbaar leven staat op het spel.” De politicus schrijft dat daarnaast druk op de Nederlandse regering wordt uitgeoefend om een euthanasiepil te legaliseren voor mensen die niet ziek zijn, maar hun leven eenvoudigweg voltooid achten. „Daardoor zal de druk op kwetsbaren, gehandicapten en ouderen nog verder toenemen.”
Van der Staaij is „heel dankbaar met het podium dat ons via de Wall Street Journal aangereikt wordt in de VS. In dit land gaan ook stemmen op om euthanasie verder te legaliseren. Wij willen laten zien dat zogenaamde ‘stevige grenzen’ in werkelijkheid niet bestaan. Nederland is daarvoor het bewijs. Wat tien tot vijftien jaar geleden écht ondenkbaar werd geacht door voor- en tegenstanders, is nu gewoon praktijk. Vaak weet men in andere landen niet hoe ver de euthanasiepraktijk in Nederland gevorderd is. Wat ons betreft is het dus een alarmsignaal.”
De SGP is bezig met vergelijkbare artikelen voor Spaans-, Frans- en Duitstalige kranten. „Dat is voor in de komende weken en maanden”, aldus een partijvoorlichter vrijdagmiddag.
De SGP verzet zich in en vanuit de Tweede Kamer met hand en tand tegen de voltooidlevenplannen van het kabinet en van D66. De SGP kondigde in april aan in het buitenland steun te willen zoeken tegen het Nederlandse beleid. „De SGP wil andere landen waarschuwen wat er in Nederland gebeurt op het terrein van hulp bij zelfdoding”, lichtte de partij in juni toe, toen ze vertalers zocht voor artikelen in buitenlandse kranten. „Mensen met dementie, psychisch zieken, maar ook mensen die niet eens ziek zijn komen in aanmerking voor euthanasie. Ook de nieuwe plannen voor hulp bij zelfdoding, zelfs zonder leeftijdsgrens, zijn schokkend.”
De SGP zocht ook contact met documentairemakers uit het buitenland om hen een film te laten maken over de Nederlandse euthanasiepraktijk. Verder riep de partij mensen op die in hun nabije omgeving met euthanasie te maken hebben gekregen om hun ervaringen met de SGP te delen. „Dat helpt ons om een vollediger beeld te krijgen van de huidige toepassing van euthanasie in Nederland.”
Door voorstanders van een liberaal euthanasiebeleid is vrijdag met afkeuring gereageerd op de actie van de SGP. D66-Kamerlid Dijkstra (die een initiatiefwet heeft ingediend inzake voltooid leven) twitterde als reactie op het artikel: „Ach, Kees”. Haar partijgenoot Vera Bergkamp spreekt van een „onethische reactie over onze artsen!.”
Lees meer over dit onderwerp in ons thema Stervenshulp.