CDA, SGP en CU steunen belastingplan alleen onder deze voorwaarden
CDA, SGP en ChristenUnie steunen het Belastingplan alleen als het kabinet hun op een aantal punten tegemoet komt.
De christelijke partijen willen verbetering zien voor eenverdieners, maar ook behoud van de giftenaftrek voor bedrijven en een nieuw voorstel voor de geplande btw-verhogingen. Dat maakten de financieel woordvoerders van de partijen dinsdagavond duidelijk in het afrondende debat over het Belastingplan. De ontknoping volgt later deze week: de Tweede Kamer stemt donderdag over het pakket fiscale maatregelen.
„Dit is vrij historisch”, reageerde GL-PvdA-Kamerlid Maatoug nadat SGP-Kamerlid Stoffer zijn standpunt kenbaar maakte. „U dreigt tegen het Belastingplan te stemmen. Dat heeft de SGP in de Tweede Kamer, voor zover ik weet, nog nooit gedaan. Laten we dit moment markeren.”
Jawel, corrigeerde SGP-Kamerlid Stoffer. „In de Eerste Kamer heeft de SGP meerdere keren tegen het Belastingplan gestemd. Maar, inderdaad, in de Tweede Kamer is het niet eerder voorgekomen.”
Gezamenlijke eis
De christelijke partijen hebben elk hun eigen speerpunt aangedragen in hun gezamenlijke eis aan het kabinet. De SGP heeft in de achterliggende tijd een voorstel uitgewerkt waardoor de positie van eenverdieners verbetert. Werkende alleenverdieners met een bruto jaarinkomen tot 48.000 euro profiteren ervan. Hun partners krijgen, net als voorheen, recht op de overdraagbare heffingskorting. De maatregel is tijdelijk: het voordeel wordt in elf jaar tijd afgebouwd naar nul. Het voorstel kost de schatkist in 2028, het jaar waarin de maatregel ingaat, 100 miljoen euro.
De ChristenUnie heeft het voortouw genomen om de giftenaftrek voor bedrijven te behouden. De giftenaftrek in de vennootschapsbelasting, die met name door mkb-bedrijven gebruikt wordt, blijft in het voorstel overeind. Daarnaast krijgen burgers ruimere mogelijkheden om een periodieke gift te doen. Het plafond voor de periodieke giftenaftrek gaat omhoog van 250.000 euro naar 1,5 miljoen euro. Met het voorstel is een bedrag van 43 miljoen euro gemoeid.
„Constructief-kritisch, dat is wat van de ChristenUnie verwacht kan worden als het gaat om de plannen van het kabinet”, zegt CU-Kamerlid Grinwis. „Door de giftenaftrek te herstellen, de btw-verhoging te verdagen naar het voorjaar en de fiscale discriminatie van de eenverdiener te verminderen vullen we een gat dat het kabinet in de samenleving liet vallen.”
Boeken
Het CDA heeft het initiatief genomen om de discussie over het btw-verhogingen naar het voorjaar te verplaatsen. Het kabinet wil in het Belastingplan regelen dat voor boeken, kranten, tijdschriften, cultuur, sport en overnachtingen voortaan het hoge btw-tarief van 21 procent gaat gelden. Dat levert de schatkist 2,3 miljard euro op, waar PVV, VVD, NSC en BBB hun andere plannen van betalen.
De geplande btw-verhoging kan op kritiek rekenen van vrijwel alle oppositiepartijen. Ook de regeringspartijen zitten ermee in hun maag, maar zien tot op heden geen beter alternatief. Het voorstel van het CDA, met steun van de twee andere christelijke partijen en D66 en GL-PvdA, is om de btw-discussie te verplaatsen naar het voorjaar. De tussentijd kan worden benut om een nieuw voorstel te doen.
Minister Heinen (Financiën), die de honneurs waarneemt sinds het aftreden van staatssecretaris Idsinga, reageert woensdag op de voorstellen. De coalitiepartijen NSC en BBB reageerden op voorhand niet afwijzend. NSC-Kamerlid Van Vroonhoven ziet het voorstel van de christelijke partijen als „een handreiking”. „Als dit de weg zou kunnen zijn waardoor het Belastingplan een meerderheid haalt in de Eerste Kamer, zou me dat een lief ding waard zijn”, reageerde de NSC’er.
Eerder tijdens het debat maakten GL-PvdA en D66 duidelijk dat ze tegen het Belastingplan zullen stemmen als het kabinet dit niet ingrijpend verandert.