Belastingplan aangenomen na concessie aan CDA, SGP en CU
Na een spannende week heeft de Tweede Kamer donderdagavond ingestemd met het Belastingplan. Het kabinet is tegemoetgekomen aan de gezamenlijke eis van CDA, SGP en ChristenUnie.
Het bleef deze week lang spannend of oppositiepartijen bereid zijn het Belastingplan te steunen. De geplande btw-verhoging is voor de voltallige oppositie, om uiteenlopende redenen, een graat in de keel. Brede steun in het parlement is belangrijk voor het kabinet, omdat PVV, VVD, NSC en BBB geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer.
Uiteindelijk blijken CDA, SGP en CU, net als D66 en JA21, bereid het pakket fiscale maatregelen te steunen. Daarmee zijn er ook voldoende voorstemmen in de Senaat. Om de partijen zo ver te krijgen, waren de coalitiepartijen bereid aan de gezamenlijke eis van CDA, SGP en CU te voldoen.
Dankzij de inspanningen van de christelijke partijen wordt het fiscaal beleid bijgestuurd in het voordeel van eenverdieners. Niet-werkende partners van alleenverdieners met een brutojaarinkomen tot 48.500 euro krijgen vanaf 2028 de Algemene Heffingskorting (AHK) uitbetaald. Voor de partner van een eenverdiener met een inkomen van bruto 40.000 euro gaat het om een bedrag van 1159 euro.
„Na jarenlang knokken zetten we nu een belangrijke stap voor eenverdieners” - Chris Stoffer, SGP-Kamerlid
Het gaat om een tijdelijke maatregel waarmee 100 miljoen euro gemoeid is. Het fiscale voordeel loopt in elf jaar tijd terug naar nul.
Opluchting
„Na jarenlang knokken zetten we nu een belangrijke stap voor eenverdieners”, reageert SGP-Kamerlid Chris Stoffer. Hij is blij met het resultaat. „De kloof is hiermee nog lang niet gedicht, maar in het licht van de jarenlange toenemende fiscale discriminatie van eenverdieners is dit een belangrijke trendbreuk en een grote opluchting.”
Verder blijft de giftenaftrek voor bedrijven alsnog behouden. Het blijft voor het mkb mogelijk tot maximaal 100.000 euro aan giften af te trekken van de winst. Daardoor betalen bedrijven minder vennootschapsbelasting.
„Het is goed nieuws dat dit kabinet onze voorstellen steunt om de samenleving sterker te maken” - Pieter Grinwis, CU-Kamerlid
Daarbovenop wordt de giftenaftrek voor burgers verruimd. Mensen kunnen voortaan tot maximaal 1,5 miljoen euro per jaar aan goede doelen geven onder fiscaal gunstige voorwaarden. Om voor deze regeling in aanmerking te komen moeten burgers minimaal vijf jaar lang hetzelfde bedrag geven en dat schriftelijk vastleggen.
Daarmee is de oorspronkelijke bezuiniging op de giftenaftrek uit het hoofdlijnenakkoord zo goed als van tafel. CU-Kamerlid Pieter Grinwis: „Het is goed nieuws dat dit kabinet onze voorstellen steunt om de samenleving sterker te maken. „Red de giftenaftrek”, met die inzet zijn we dit voorjaar aan de slag gegaan. Omzien naar elkaar moet je stimuleren, niet afstraffen.”
Btw
Tot slot komt het kabinet de oppositie tegemoet inzake de geplande btw-verhoging op boeken, kranten, cultuur, kunst en sport. Minister Heinen (Financiën) gaf aan dat het kabinet zich „verplicht” om dit voorjaar samen met de Tweede Kamer tot een voorstel te komen dat dient als een alternatief voor de geplande btw-verhoging. Voor D66 gaf dit de doorslag om net als de christelijke partijen voor het Belastingplan te stemmen.
Of de geplande btw-verhoging daadwerkelijk van tafel gaat, zal na de jaarwisseling blijken. Daarvoor zullen kabinet en Tweede Kamer het eens moeten worden over meer dan 1 miljard euro aan bezuinigingen of belastingverhogingen elders op de begroting. Vooralsnog wordt de btw-verhoging, zoals de regeringspartijen van plan waren, in de wet vastgelegd. Als dat niet was gebeurd, zou er een gat in de begroting zijn ontstaan.
Ook het afschaffen van de salderingsregeling is onderdeel van het Belastingplan. Een Kamermeerderheid stemde ermee in om de regeling per 2027 in één klap te beëindigen. Vanuit de oppositie steunen D66, CDA, CU, JA21, FVD en Volt het kabinetsvoorstel. Daarmee kan minister Hermans (Klimaat en Groene Groei) op voldoende steun rekenen om het voorstel door de Eerste Kamer te loodsen.