Met de recente herverkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten en de Republikeinse meerderheid in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden, staat Amerika aan de vooravond van een nieuwe politieke koers.
Richard Donk, buitenlandredacteur en Amerikakenner, benadrukt de unieke situatie: „Het is zeldzaam dat een president in beide kamers een meerderheid heeft, wat Trump de mogelijkheid geeft zijn beleid zonder veel tegenstand door te voeren.”
Een van de opvallende ontwikkelingen is de benoeming van Elon Musk als adviseur van een nieuw op te richten ministerie voor overheidsefficiëntie. Donk uit zijn zorgen over mogelijke belangenverstrengeling: „Musk heeft aanzienlijke economische belangen, bijvoorbeeld via SpaceX, dat al veel producten en diensten levert aan de Amerikaanse overheid. De kans op belangenverstrengeling is groot.”
De nauwe band tussen Trump en de superrijken roept vragen op over de invloed van geld op de politiek. Donk merkt op: „Trump brengt deze praktijk naar een nieuw niveau door de rijkste mensen directe bestuurlijke invloed te geven.” Dit kan leiden tot een verdere toename van de kloof tussen arm en rijk, vooral als belastingvoordelen voornamelijk de welgestelden ten goede komen.
Ondanks deze zorgen blijft Trump populair onder de gewone Amerikaan. Donk verklaart: „Hij belichaamt voor velen het Amerikaanse ideaal van succes door hard werken.” Toch blijft de groeiende ongelijkheid een punt van zorg voor de toekomst van het land.