PolitiekDebat Amsterdamse rellen
Schoof paait Wilders, oppositie bezorgd

Bij het vervolgen van de relschoppers die donderdagnacht in Amsterdam Joodse voetbalsupporters belaagden zal het openbaar ministerie nagaan of zij handelden vanuit een terroristisch oogmerk.

13 November 2024 21:02
Premier Dick Schoof tijdens een debat in de Tweede Kamer over het geweld tegen supporters van Maccabi Tel Aviv in Amsterdam vorige week. beeld ANP, Jeroen Jumelet
Premier Dick Schoof tijdens een debat in de Tweede Kamer over het geweld tegen supporters van Maccabi Tel Aviv in Amsterdam vorige week. beeld ANP, Jeroen Jumelet

Minister Van Weel (Justitie) zal dit nadrukkelijk met justitie bespreken. Die verzekering gaf premier Schoof woensdagavond aan PVV-leider Wilders in het debat over de Amsterdamse straatrellen.

Blijft het strafrechtelijk verwijt van handelen met een terroristisch oogmerk ook in het vonnis in stand, dan kan dat reden zijn iemand het Nederlanderschap te ontnemen. „Uiteraard” zal het kabinet dan kijken of het daar in het geval van de relschoppers ook toe over moet gaan, zei Schoof.  De premier zei het OM niet onder druk te willen zetten. Wel zei hij: „We hebben het over grof geweld, over opjagen, over angstzaaien, over straatterreur. En het is voorstelbaar dat daar het etiket terrorisme bij hoort.”

Wilders kreeg verder de verzekering van de premier dat het kabinet de strafrechtelijke definitie van wat er onder terrorisme valt, gaat verruimen en aanscherpen. Ook het verheerlijken van geweld moet daar onder gaan vallen. Wie daarvoor veroordeeld wordt, zou in de toekomst dus ook het risico lopen zijn Nederlandse paspoort kwijt te raken.

Tot slot wil het kabinet ook nagaan of het mogelijk is iemands paspoort af te pakken bij een veroordeling voor een ander strafbaar feit dan terrorisme. Het onderzoek richt zich op een verruiming naar misdrijven die duidelijk begaan worden vanuit een antisemitisch motief.

Een-tweetje

Oppositieleider Frans Timmermans (GL-PvdA), die smalend sprak van „een-tweetje tussen Wilders en Schoof”, reageerde bezorgd op de uiteenzetting van de premier. Hij vreest dat Schoofs woorden het OM onder druk zetten, maar Schoof wuifde dat weg. „Justitie laat zich niet zomaar onder druk zetten, weet ik uit jarenlange ervaring”, zo stelde hij Timmermans gerust.

Timmermans viel Schoof verder aan omdat de premier maandag tijdens de persconferentie na de ministerraad op basis van camerabeelden zei dat jongeren met een migratieachtergrond oververtegenwoordigd waren onder de relschoppers. „Nederlanders die zich van de samenleving afkeren, zijn een probleem voor de hele samenleving. En dat moet de samenleving samen oplossen. Niet door ze eruit te gooien, maar door ze weer bij de samenleving te betrekken”, vindt Timmermans.

Later op de persconferentie zei Schoof dat deze jongeren op zich wel welkom zijn in het land, mits ze bereid zijn zich aan te passen. Volgens Timmermans wekte hij daarmee de suggestie dat alle verdachten nieuwkomers zijn, terwijl sommigen van hen al tot de vierde generatie allochtonen behoren. Onzin, vond Schoof. „Ik bedoelde te zeggen dat ze er gewoon bij hoorden.”

Trap in de maag

Ook DENK-voorman Stephan van Baarle nam Schoofs uitingen tijdens de persconferentie hoog op. Hij suggereerde dat de premier alle jongeren met een islamitische achtergrond een trap in de maag had gegeven en hen had weggezet alsof zij voor een heel groot deel de Nederlandse normen en waarden niet zouden onderschrijven.

Schoof weersprak dat: hij had het niet gehad over moslimjongeren in het algemeen, alleen over de relschoppers. Die groep heeft volgens hem door de jaren heen duidelijk een integratieprobleem opgebouwd.

Dat iedereen met een dubbele nationaliteit straks voor de rest van zijn leven zou moeten vrezen vroeg of laat zijn Nederlandse paspoort kwijt te raken –een vrees die Volt-Kamerlid Marieke Koekoek verwoordde – wees Schoof naar het rijk der fabelen. „Natuurlijk hangt dat niet voortdurend als een zwaard van Damocles boven hun hoofd. Terrorisme is niet iets wat je zomaar overkomt, het is geen vage grens die je in een onbewaakt moment over kunt gaan.”

Afrondend zei Schoof dat er wat het kabinet betreft weinig taboes zijn om antisemitisme stevig aan te pakken. Wel wil het kabinet volgens hem kijken hoe het de aanpak van antisemitisme tot iets van alle Nederlanders kan maken. „Ik weiger te geloven dat de kwaadwillenden in de meerderheid zijn”, aldus Schoof.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Antisemitisme

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer