Debat Amsterdamse rellen
Kabinet: Geen taboes meer in strijd tegen Jodenhaat

Als het gaat om de aanpak van Jodenhaat zijn er geen taboes meer, vindt zowel de coalitie als het kabinet.

14 November 2024 07:24Gewijzigd op 14 November 2024 09:08
Premier Schoof en PVV-leider Wilders woensdag tijdens een debat over de Amsterdamse rellen. beeld ANP, Jeroen Jumelet
Premier Schoof en PVV-leider Wilders woensdag tijdens een debat over de Amsterdamse rellen. beeld ANP, Jeroen Jumelet

De Tweede Kamer debatteerde woensdag de hele dag over de ongeregeldheden van eind vorige week in Amsterdam. Nagenoeg de hele Tweede Kamer veroordeelde daarbij het antisemitische geweld tegen Joodse voetbalsupporters. Discussie was er vervolgens over de vraag of dit geweld de uiting was van een onderliggende integratieproblematiek.

Premier Schoof, die eerder deze week zei dat Nederland een probleem heeft met integratie, kwam de linkse oppositie tegemoet. Hij noemde het een „misverstand” dat hij daarmee de hele bevolkingsgroep waar de relschoppers toe behoren over een kam zou hebben geschoren. „Nee, dit gaat niet over jou, dit gaat niet over jullie”, zo richtte Schoof zich tot alle Nederlanders met een migratieachtergrond die wel „een positieve bijdrage” leveren aan de maatschappij.

Zijn uitspraak over integratie sloeg met name op die jongeren die „lak hebben aan de regels en met hun rug naar de Nederlandse samenleving staan”, verduidelijkte hij.

Filmpjes

„Het waren gewoon Marokkanen, dat konden we op de filmpjes zien”, zei PVV-leider Wilders in tegenstelling tot Schoof. Volgens hem is de tijd van „gezellig theedrinken en praten met elkaar” voorbij en zijn er keiharde maatregelen nodig.

Wilders kreeg van Schoof de verzekering dat het openbaar ministerie bij het vervolgen van de relschoppers zal nagaan of zij handelden vanuit een terroristisch oogmerk. „Minister Van Weel (Justitie) zal dit nadrukkelijk met justitie bespreken”, aldus Schoof. Concludeert behalve het OM ook de rechter dat er terrorisme in het spel was, dan kan het kabinet de amokmakers het Nederlanderschap ontnemen.

Verder gaat als het aan het kabinet ligt ook het verheerlijken van geweld onder terrorisme vallen. Wie daarvoor veroordeeld wordt, zou in de toekomst dus ook het risico lopen zijn Nederlandse paspoort kwijt te raken. Het kabinet wil ook nagaan of het mogelijk is iemands paspoort af te pakken bij misdrijven die duidelijk begaan worden vanuit een antisemitisch motief.

Herdenkingscentra

Van de oppositiepartijen kreeg Wilders vooral het verwijt dat hij geen enkel voorstel deed voor het bestrijden van antisemitisme. Ook kon Wilders niet beloven dat hij steun zal geven aan een initiatiefwetsvoorstel van ChristenUnie en GL-PvdA om discriminatie in de wet op te nemen als strafverzwaringsgrond. De PVV tekent wel mee met een motie van de ChristenUnie die vraagt om meer budget voor wijkagenten en voor herdenkingscentra over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust.

Wilders richtte woensdag opnieuw zijn pijlen op de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Hij deed dat door een motie in te dienen waarin hij de minister van Binnenlandse Zaken verzoekt Halsema te ontslaan. De SGP zei steun voor die motie serieus te overwegen toen gaandeweg de avond bleek dat een pro-Palestinademonstratie in Amsterdam opnieuw uit de hand liep. Later kwam de partij daarop terug. SGP-leider Stoffer moet nog kennismaken met Halsema, en wil pas tijdens dat gesprek zijn bezwaren met haar delen, wist hij te melden.

Justitieminister Van Weel kondigde in het debat aan dat het kabinet 4,5 miljoen euro gaat uittrekken voor het aanvullen van de antisemitismestrategie. Daarvan is 1,2 miljoen bestemd voor de beveiliging van Joodse scholen en andere instellingen. Een werkgroep onder leiding van „iemand met gezag” moet het kabinet adviseren over hoe om te gaan met onder meer anti-Israëlische protesten op stations en met pro-Palestijnse organisaties als Samidoun.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer