Economie
Banenverlies bankensector in het verschiet door AI-tools

Europese banken hebben de eerste stappen gezet om hun personeelskosten te verlagen door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie (AI). De Italiaanse bank BPER Banca heeft donderdag aangekondigd dat er de komende jaren ongeveer 2000 banen zullen verdwijnen als gevolg van de vooruitgang in AI-technologie.

ANP

De bank vertrouwt op „procesoptimalisatie en automatisering met behulp van AI” om het personeelsbestand tegen 2027 met 10 procent te verminderen. Steeds meer banken omarmen AI om de efficiëntie te verhogen en kosten te verlagen. Het Amerikaanse bankconcern Citigroup verwacht dat deze technologie waarschijnlijk meer banen in de banksector zal vervangen dan in andere sectoren. Hierdoor kan de winstgevendheid in de wereldwijde bankensector de komende jaren met 170 miljard dollar stijgen, zo voorspelt de bank.

Daarnaast heeft het Zwitserse UBS een AI-tool ontwikkeld die zakelijke klanten helpt bij potentiële fusies en overnames, en die in minder dan een halve minuut een database van meer dan 300.000 bedrijven kan doorzoeken. De Spaanse bank CaixaBank is bezig met het opzetten van een team van honderden experts op het gebied van kunstmatige intelligentie. AI wordt een van de belangrijkste pijlers van de nieuwe strategie van de bank, die volgende maand wordt gepresenteerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer