EconomieTelefonie
Vaste telefoon sterft uit: meerderheid Nederlanders heeft geen aansluiting

Minder dan de helft van de Nederlandse huishoudens heeft nog een vaste telefoonaansluiting. Dat meldde de Autoriteit Consument & Markt donderdag.

Redactie Achterkrant
Meer dan de helft van alle Nederlandse huishoudens heeft geen vaste telefoonaansluiting meer. beeld iStock
Meer dan de helft van alle Nederlandse huishoudens heeft geen vaste telefoonaansluiting meer. beeld iStock

Het aantal vaste telefoonaansluitingen daalde van 7,5 miljoen in 2012 naar 4,15 miljoen aansluitingen nu. Dat is minder dan de helft van de Nederlandse huishoudens.

Het wil niet zeggen dat bij die huishoudens daadwerkelijk een vaste telefoon staat. Vaak is de aansluiting ingesloten bij het internetabonnement maar maken mensen er geen gebruik van. Ze hebben het alleen nog niet opgezegd.

Als Nederlanders een nieuw telecomabonnement afsluiten, kiest nog maar een vijfde van de huishoudens voor de optie van vaste telefonie. Dat zijn vaak ouderen die gehecht zijn aan hun eigen vaste telefoonnummer.

Ouderen zijn vaak gehecht aan hun eigen vaste telefoonnummer. beeld iStock

Ook met de mobiele telefoon wordt er minder gebeld. Communicatie gaat steeds meer via tools zoals Microsoft Teams en sociale media zoals WhatsApp.

Het mobiele dataverbruik vertoonde de afgelopen tijd een grote stijging. Nederlanders gebruikten in het afgelopen kwartaal 597 miljoen gigabytes aan data, een toename van 48 miljoen gigabytes ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat is de hoogste piek ooit gemeten.

Elk kwartaal publiceert de ACM de Telecommonitor. Hierin worden de trends in de telecomsector weergegeven.

Uit de monitor blijkt dat de trends van voorgaande kwartalen verder doorzetten. Steeds meer consumenten stappen over op glasvezel. In totaal hebben nu ruim 7,69 miljoen huishoudens een glasvezelnetwerk voor de deur en 2,99 miljoen daarvan hebben ook daadwerkelijk een abonnement.

Voor wat betreft de uitrol van glasvezel behoort Nederland tot de top van Europa. Wel blijven sommige delen van ons land nog steeds achter. In een aantal delen van Groningen, Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en Limburg is minder glasvezel beschikbaar dan elders in het land, zo blijkt uit de glasvezelkaart. De ACM ziet echter dat er ook in deze gebieden een flink aantal glasvezelverbindingen zijn bij gekomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer