Deze predikant verwacht dat jongeren terugkeren naar het christelijk geloof
Bij jongeren is een terugkeer naar het christelijk geloof aanstaande, meent ds. Oscar Lohuis. „Ik verwacht dat velen in deze onzekere tijd hun toevlucht tot Jezus Christus zullen nemen.”
Ds. Lohuis, rondreizend prediker en schrijver, sprak zaterdag op de Zoeklichtdag, georganiseerd door stichting Het Zoeklicht uit Doorn. De bijeenkomst in de Basiliek te Veenendaal trok ongeveer 1300 bezoekers. Het thema was ”Groot is Uw trouw, o Heer!”
Het Zoeklicht bestaat 105 jaar en is in 1919 opgericht door Johannes de Heer. Hij werd bekend door zijn liederenbundel en de door hem opgerichte Maranathabeweging. Deze wordt gekenmerkt door hernieuwde aandacht voor de profetieën uit de Bijbel, voor Israël en voor de terugkomst van Jezus Christus. Het gelijknamige blad, dat in de Tweede Wereldoorlog niet verscheen, bestaat 100 jaar.
Bedreigd
Ds. Lohuis, die een boekje over Israël schreef, sprak over Gods trouw aan Israël, naar aanleiding van Romeinen 11:30-36. Hij zei dat tien jaar geleden niemand in Nederland had kunnen denken dat Joden in ons land zouden worden bedreigd en dat Joden in Londen met een speciale bus zouden reizen.
De prediker merkte op dat de christelijke kerk wat Israël betreft bijna 2000 jaar lang de plank heeft misgeslagen en dat nog steeds veel christenen niets hebben met dit volk. Volgens hem begrijpen ze niet wat de Bijbel erover zegt.
De terugkeer van de Joden naar het land Israël beschouwt hij als een teken van Gods trouw. „Daarover staan veel profetieën in de Bijbel. Het Koninkrijk van God staat niet los van deze terugkeer.”
De haat van veel volkeren voor Israël is een symptoom van de haat van de volken tegen God, aldus ds. Lohuis. „Er is een geestelijke strijd gaande. Daarop wijst ook de buitenproportionele aandacht in de hele wereld voor dit volk. God blaast op de bazuin en verzamelt Zijn volk in Zijn land. Wij leven in een spannende tijd.”
Ds. Lohuis riep de aanwezigen op om vrienden van Israël te zijn. „Wij hebben alles aan Israël te danken. Als de Joden bij christenen iets herkennen van hun eigen wet, dan worden ze tot jaloersheid gewekt. De tijd gaat komen dat bij Israël de schellen van de ogen zullen vallen en het volk tot bekering zal komen. Daarop richtte Johannes de Heer zich al meer dan honderd jaar geleden.”
Aan het slot van zijn toespraak zei de prediker hoop te hebben voor de kerk in Nederland. „Er is veel kerkverlating, maar er is een overblijfsel. Daarmee heeft God vaak grote dingen gedaan. Ik verwacht dat er in ons land onder jongeren een bijzondere terugkeer tot God komt. Veel jongeren kennen hun eigen identiteit niet meer, hebben geen moreel kompas en weten het doel van hun leven niet. Ik verwacht dat velen van hen hun toevlucht tot Jezus Christus zullen nemen.”
Desgevraagd zei de predikant nu al tekenen van een ommekeer te zien. Hij wees erop dat in de regio Ermelo-Harderwijk honderden jongeren naar de Alphacursus komen. „Ze zijn met de Bijbel en het geloof bezig, maar het is nog niet te zeggen welke kant het opgaat.”
Volharding
Over de vele jongeren die naar antwoorden op hun vragen zoeken, sprak ook ds. Wietse van der Hoek, voorganger van de vrije evangelische gemeente te Oldebroek. Hij sprak over Gods trouw aan de gemeente en stelde dat in deze tijd van afval volharding belangrijk is. Daarin speelt het getuigen een belangrijke rol.
Ds. Van der Hoek: „De leegte en zinloosheid in het leven van velen nemen toe. Veel jongeren zijn op zoek naar antwoorden. Christenen hebben de taak om Christus in hun leven te laten zien. De zichtbaarheid van de gemeente is de zichtbaarheid van Christus. Dat is wat de wereld ziet. Het wordt zichtbaar in de bekering ten opzichte van de afgoden, het dienen van de levende God en het verwachten van Gods Zoon.”
Trouw
Roelof Ham, directeur van Het Zoeklicht, sprak over ”Gods trouw en plan met de wereld”. Hij had het over gesprekken met mensen die in 2017 al aanvoelden dat er iets ging gebeuren. Vanaf 2019 is dat werkelijkheid geworden, zei hij. „Sinds dat jaar is er een lawine op gang gekomen die niemand meer kan tegenhouden.”
Hij somde op: oorlogen, rampen, ziekten, hongersnoden, misleiding via social media, dwalingen in kerken en een morele en geestelijke crisis in Nederland. „Men weet niet meer wat goed en niet goed is.”
Bij al dat onheil denken Maranathachristenen, aldus Ham, aan de rede van Jezus in Mattheüs 24 over de laatste dingen, waarna hij de daar genoemde tekenen opsomde. Hij zei dat velen bang of depressief worden. „Veel mensen zijn moe, hebben geen doel en dolen rond als schapen zonder herder.”
„Veel mensen zijn moe, hebben geen doel en dolen rond als schapen zonder herder” - Roelof Ham, directeur van Het Zoeklicht
Daarna stelde Ham dat God deze wereld niet loslaat, net zoals Hij dat ook niet gedaan heeft na de zondeval en na de zondvloed. „God heeft de mensen en de wereld nooit losgelaten en zal dat ook nooit doen. Er komt een nieuwe aarde en een nieuwe hemel. Er is hoop voor Israël. Er is hoop voor de gemeente. Er is hoop voor de wereld. Jezus gaat komen. Wij zijn op weg naar een heerlijke toekomst. Wil jij je overgeven aan Jezus?”