Economie
Voormalig ING-topman Hamers wordt adviseur bij Arta Finance

Voormalig ING-topman Ralph Hamers heeft zich als extern senior adviseur verbonden aan Arta Finance, een vermogensbeheerder opgericht door oud-Google-medewerkers. Dit is zijn eerste publieke functie sinds zijn vertrek bij de Zwitserse bank UBS vorig jaar.

ANP

De 58-jarige Hamers heeft ook een financieel belang genomen in het in het Amerikaanse Silicon Valley en Singapore gevestigde bedrijf. Daarmee voegt hij zich bij meer dan honderd mensen uit de tech- en financiële wereld, onder wie de vroegere Google-baas Eric Schmidt, die al hebben geïnvesteerd in Arta Finance. Hoeveel geld hiermee is gemoeid, is niet naar buiten gebracht. Arta Finance heeft een digitaal vermogensbeheerplatform en werkt veel met kunstmatige intelligentie (AI).

Hamers stond van 2013 tot 2020 aan het hoofd van ING. Daarna was hij enkele jaren topman van de Zwitserse bank UBS voordat hij in april 2023 werd vervangen door de Zwitser Sergio Ermotti, tevens zijn voorganger bij UBS. Dat gebeurde nadat UBS zijn noodlijdende branchegenoot Credit Suisse had overgenomen. Naar verluidt zag de Zwitserse overheid, die de redding van Credit Suisse had gearrangeerd, liever een Zwitser aan het hoofd van de bank staan en daarom moest Hamers plaatsmaken.

„Mijn achtergrond ligt echt op het kruispunt waar technologie en financiën samenkomen”, zegt Hamers zelf over zijn carrièrepad in gesprek met persbureau Bloomberg. Arta Finance heeft een digitaal vermogensbeheerplatform dat werkt met kunstmatige intelligentie (AI). In augustus noemde Bloomberg Hamers nog als mogelijke nieuwe topman van de Britse vermogensbeheerder Schroders. Maar vorige maand werd bekend dat die functie naar iemand anders gaat.

Naar eigen zeggen is Hamers ook nog betrokken bij enkele andere financiële technologieprojecten. Maar daarover wil hij verder niet uitweiden. Hij voegt wel toe dat hij geen haast heeft om terug te keren in een leidinggevende functie. „Ik heb eigenlijk besloten om te doen wat ik echt leuk vind, en dan zie ik wel wat er op mijn pad komt.”

Hamers hangt in Nederland nog strafvervolging boven het hoofd. Het Openbaar Ministerie neemt uiterlijk eind dit jaar een beslissing over het wel of niet voor de rechter brengen van hem. Het gerechtshof bepaalde eind 2020 dat het OM Hamers toch moet vervolgen voor zijn rol bij het jarenlang ontbreken van goede antiwitwascontroles bij ING. De bank schikte in die kwestie in 2018 al voor 775 miljoen euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer