Zo laat je je kind effectief geld sparen voor een huis
Starters op de woningmarkt hebben gemiddeld 42.000 euro eigen geld nodig om kans te maken op een koophuis. „Stimuleer je kind om te sparen door in het gezin te praten over omgaan met geld.”
Een grote opluchting is het voor veel starters wanneer hun bod op een koophuis wordt geaccepteerd. Het betekent doorgaans het begin van een eigen stek en het einde van een intensieve huizenjacht. Daarna volgt de rekening. Eenmaal bij de notaris leggen starters de laatste maanden gemiddeld 42.000 euro uit eigen zak op tafel voor een koophuis. Dat signaleerde dinsdag het Hypotheek Data Netwerk (HDN), dat zicht heeft op het overgrote deel van de hypotheekstromen.
Op zich zijn deze bedragen niet vreemd, reageert Marcel Warnaar, onderzoeker bij voorlichtingsinstituut Nibud. „Deze cijfers zijn vrij constant. Het is overigens een goede investering om, als je wat geld hebt, dat in een huis te steken. Alhoewel je ook geld achter de hand moet houden voor de inrichting en voor tegenvallers, zoals een auto die stuk gaat.”
Zonder eigen geld staat een starter op de huidige woningmarkt achteraan in de rij en dat is lastig met het beperkte aanbod, zegt hij. „Misschien kunnen ouders geld opzij leggen om mee te helpen, maar dat is niet iedereen gegeven. Dat laat de tweedeling in de samenleving zien: zonder rijke ouders kan het ingewikkeld zijn om op eigen kracht een huis te kopen.”
Maar wie nog in het ouderlijk huis woont en een baan heeft, kan best een flink bedrag sparen, aldus Warnaar. „Als je een beetje zuinig aan doet en geen woonlasten hebt, moet je een bedrag van 500 euro per maand kunnen overhouden.” Zo kan een stel dat samen kan sparen in vier jaar tijd 48.000 euro bij elkaar hebben, rekent hij snel voor.
„Als je een beetje zuinig aan doet en geen woonlasten hebt, moet je een bedrag van 500 euro per maand kunnen sparen” - Marcel Warnaar, onderzoeker bij Nibud
Om de hand op de knip te kunnen houden, zijn er verschillende handigheidjes. „Banken hebben bijvoorbeeld apps. Daarmee kun je instellen dat, zodra het salaris binnen is, een bepaald bedrag naar de spaarrekening toe gaat. Dan bouw je een drempeltje in om het binnengekomen geld niet te snel uit te geven.”
Taboe
Wat kunnen ouders doen om hun kinderen te stimuleren te sparen? „Belangrijk is om in het gezin open het gesprek te voeren over omgaan met geld.” Dat is volgens Warnaar vaak een taboe. „Ouders willen nogal eens hun kinderen niet vermoeien of belasten met dit onderwerp. Maar als jongeren eenmaal achttien jaar zijn geworden, is het belangrijk dat ze zelf goede financiële vaardigheden hebben. Begeleid kinderen ook wanneer ze volwassen zijn.”
Geef hun daarnaast een kijkje in de keuzes die je als ouders zelf maakt, geeft hij mee. „Laat zien wat je als ouders doet om de boel draaiende te houden. Dat kan lastig zijn, maar helpt om jongeren voor te bereiden op het echte leven.”
Kostgeld vragen van een werkend thuiswonend kind is goed, zeker wanneer ouders het zelf lastig hebben om rond te komen. „Sommige ouders zetten het kostgeld apart en geven hun kind dat mee als dat het huis uitgaat. Zoiets kan ook helpen om spaardiscipline bij te brengen.”
Wil je je kind financieel steunen, ga dan naar een financieel adviseur voor goed advies, zegt Warnaar. „Door geld te lenen krijg je een afhankelijkheidsrelatie. Het is de vraag of je dat moet willen en het kan ook gevolgen hebben voor te betalen belasting.”