Binnenland
18 jaar cel geëist tegen klusjesman voor moord Kinderdijk

Tegen de 78-jarige Cor de J. is een celstraf geëist van achttien jaar voor de moord op een 74-jarige man in Kinderdijk (Zuid-Holland) eind 2022. De man werd door het hoofd geschoten in het huis van zijn nieuwe partner en overleed enkele dagen later aan zijn verwondingen. Zij raakte niet gewond, maar werd wel met het vuurwapen bedreigd. Ook verdween er vermoedelijk voor ruim een ton aan sieraden uit de vrijstaande, afgelegen villa.

ANP

De J. ontkent iedere betrokkenheid. Hij had naar eigen zeggen een goede vriendschap met de vrouw des huizes en kwam er al meer dan tien jaar over de vloer als klusjesman. In de rechtbank in Dordrecht suggereerde de man uit Alblasserdam woensdag meer te weten over de ‘echte’ dader. De moord zou te maken hebben met een vroegere hoge functie in Brussel van het slachtoffer. Ook zei De J. „niet te gaan boeten voor iemand anders”, maar ook dat lichtte hij niet toe.

Aanvankelijk vertelde het vrouwelijke slachtoffer niet over De J. Pas na drie dagen verklaarde ze dat de klusjesman haar vriend had neergeschoten. De J. zou daarna het wapen op haar hebben gericht en hebben gezegd: „Dan weet je hoeveel ik van je houd. Nu moet ik jou ook doden.” Dat deed hij vervolgens niet, maar liet haar sieraden in een plastic tas doen om het op een roofoverval te laten lijken. Ze moest zwijgen, anders zou hij haar weten te vinden, „overal ter wereld”.

„Uit pure angst heb ik hem gehoorzaamd, drie dagen heb ik gedwongen zijn spel meegespeeld”, zei de vrouw in haar slachtofferverklaring over de rol van De J. Het slachtoffer had ze slechts enkele maanden eerder ontmoet. Ze hadden alle twee enkele jaren eerder hun partner verloren. „Er was direct een klik, we genoten van elkaars gezelschap. En nu is hij vermoord. Doodgeschoten. En waarom? Omdat hij mij aardig vond.”

De officier van justitie vermoedt dat het motief van De J. te maken heeft met „verliefdheid en jaloezie”. De laatste maanden was het gedrag van De J. veranderd, vertelden getuigen. Ook zou het vrouwelijke slachtoffer hebben gezegd dat hij minder langs moest komen, de klusjesman kwam op een gegeven moment iedere dag en zou tevens in het huis zijn geweest als zij er niet was. Ook zou hij negatief hebben gesproken over de nieuwe partner van de vrouw. „Juist de man die zij vertrouwde, ze kenden elkaar al jarenlang, heeft deze verschrikkelijke daad begaan.”

De rechtbank doet uitspraak op 4 november.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer