Pro-Palestijnen belagen op de Dam herdenking van 1200 doden in Israël
Pro-Palestijnse activisten verstoren maandagmiddag een herdenking van 1200 doden op 7 oktober 2023 in Israël op de Dam in Amsterdam. Met verf- en rookbommen. „Agressief.”
De werkgroep Op de bres voor Israël organiseert maandagmiddag een manifestatie ter herdenking van de terreuraanslag van Hamas op Israël van 7 oktober 2023 , waarbij 1200 mensen om het leven kwamen en 250 mensen werden ontvoerd. Nog altijd gijzelen Palestijnse groepen 101 mensen in de tunnels van Gaza.
Pro-Palestijnse demonstranten verstoren de waardige bijeenkomst op de Dam, waar onder andere een minuut stilte in acht wordt genomen voor de slachtoffers en nabestaanden van de ongekend brute aanval van Hamas. Enkele pro-Palestijnse demonstranten gooien rookbommen. Rode en groene rook walmt over aanwezigen van de herdenkingsbijeenkomst.
Agressief
De organisatie van de bemoedigingsmanifestatie ontrolt op de Dam een reusachtige Israëlische vlag van 600 vierkante meter. Een pro-Palestijnse activist slaagt erin onverhoeds rode verf op de smetteloos blauw-witte vlag te gooien. Agenten kunnen niet verhinderen dat een hoek van de vlag besmeurd raakt. Enkele omstanders krijgen de volle laag. De witte haardos van een oudere man kleurt rood van de verf. Hij probeert tevergeefs zijn haar schoon te maken met water.
Ook Catharina Voorhoeven zit met handen vol rode verf na de provocatie van de activisten. „Vervelend”, zegt ze. „Zo agressief”, reageert Voorhoeven, die speciaal voor de manifestatie vanuit Spanje is overgekomen om met haar ouders uit Aalsmeer aanwezig te zijn op de Dam. De spijkerbroek van haar vader, zittend in een rolstoel, kleurt eveneens rood van de verf. Ook Janie de Jong, oud-medewerker van de SGP, zit onder de verf.
De politie duikt bovenop de activisten. Schreeuwend laten de pro-Palestijnen zich naar een arrestantenbusje slepen. „Free, free Palestine”, roepen ze luidkeels. Een vrouw op een fiets schreeuwt „moordenaars” naar de bezoekers van de herdenkingsbijeenkomst voor 1200 doden op de Dam.
Israël voert een onvermijdelijke verdedigingsoorlog - Chris Stoffer, SGP-fractievoorzitter Tweede Kamer
Op sociale media circuleren berichten dat de pro-Palestijnse activist die verf op de Israëlische vlag gooide, een docent van de Universiteit Utrecht is. „Marlisa Hommel. Lerares Engels, promovenda UU. Gooide zojuist rode verf over de Israëlische vlag tijdens de herdenking op de Dam”, schrijft Bart Nijman, columnist van de Telegraaf, op X met een foto van een duidelijk herkenbare verdachte.
Belaagd
Pro-Palestijnse activisten vallen ook bezoekers die op weg zijn naar de herdenkingsbijeenkomst, lastig. Met geweld belagen ze de mensen en rukken Israëlische vlaggen uit hun handen, zo is te zien op videobeelden op sociale media. Veel pro-Palestijnen verschuilen zich achter gezichtsbedekkende kleding, ondanks een verbod van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam.
De Mobiele Eenheid komt direct in actie, maar kan niet verhinderen dat de activisten er met de Israëlische vlag vandoor gaan. Een grote politiemacht van tientallen busjes, zes paarden, een legertje agenten en leden van arrestatieteams moet de grootste moeite doen om de pro-Palestijnen in bedwang te houden.
Oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (79) hekelt het besluit van de burgemeesters van de grote steden om de pro-Palestijnse demonstraties op deze gevoelige dag voor de Joodse gemeenschap in Nederland en wereldwijd plaats te laten vinden. „Bangig en fout”, zegt de oud-bewindsman op de Dam desgevraagd. „Dit zijn pro-Hamasdemonstraties. Deze hadden net zo goed op 6 of op 8 oktober kunnen worden gehouden.”
Ongestoord
Op enkele incidenten na vindt de herdenkings- en bemoedigingbijeenkomst ongestoord plaats. De Dam vult zich met meer dan duizend bezoekers. Zingend, biddend, herdenkend. Aanwezigen zwaaien enthousiast met Israëlische vlaggen, hullen zich in de vlag met davidsster of blazen op de sjofar.
Burgemeesters zijn bangig en fout door pro-Palestijnse demonstraties toe te staan - Uri Rosenthal, oud-minister Buitenlandse Zaken
Negen touringcars voeren bezoekers uit het hele land aan. „We willen de Joodse gemeenschap wereldwijd, maar ook in Nederland bemoedigen”, legt organisator Jacques Brunt van Op de bres voor Israël uit. De werkgroep zet honderd medewerkers in voor een eigen ordedienst. De maatregel is verplicht bij manifestaties met naar verwachting duizend bezoekers. De politie geeft de medewerkers in blauwe hesjes instructies. „Onder de bezoekers bevinden zich ook agenten in burger met wapens”, legt een agent tijdens een briefing uit. „U hoeft niet bang te zijn, u kunt hen gewoon aanspreken.”
Niet chanteren
Opperrabbijn Binyomin Jacobs, SGP-partijleider Chris Stoffer en organisator Jacques Brunt houden een toespraak op een podium onder een grote opblaasbare tent. CU-Kamerlid Don Ceder opent de manifestatie met gebed. De aanwezigen zingen psalmen en liederen. Uit volle borst.
Rabbijn Jacobs hekelt de blokkades van NS-stations door pro-Palestijnse demonstranten op deze beladen dag. Hij vergelijkt de demonstranten op de stations met de 5 procent Nederlanders die in de oorlog met de Duitse bezetter collaboreerden. Jacobs verwijt de NS „neutraal te willen zijn” en „geen standpunt in te nemen”.
Ook de christelijk gemeenschap gaat volgens de rabbijn niet vrijuit. „Ik wil u niet beledigen”, zegt Jacobs, „maar vanuit de christelijke gemeenschap is de zogenaamde neutraliteit meer dan hoorbaar. Antisemitisme wordt wel veroordeeld, maar het synoniem antizionisme duidelijk niet.” De rabbijn roept de aanwezigen op ambassadeurs te zijn voor Israël. „Het Joodse volk leeft en zal altijd overleven”, betoogt Jacobs. De bezoekers beantwoorden zijn uitroep met luid applaus. Uit vele monden klinkt „amen”.
Vanuit de christelijke gemeenschap is de neutraliteit meer dan hoorbaar - Binyomin Jacobs, oppperrabijn
Bemoediging
Over de Dam klinkt het Israëlische volkslied. Aanwezigen ontrollen een Israëlische vlag van 20 bij 30 meter. De organisatie stuurt een video van de actie als bemoediging via de Israëlische ambassade naar Israël. „Hiermee maken we een krachtige boodschap vanuit Nederland naar Israël en de hele wereld om onze solidariteit met Israël te betuigen”, zegt Brunt. De aanwezigen op de Dam houden een minuut stilte. In de verte klinken kreten van een groep woedende pro-Palestijnen. Iets met ”river” en ”sea”. Het gedragen gezang van de pro-Israëlmanifestatie overstemt het geschreeuw.
Israël heeft „geen andere keus” dan op te treden zoals het land na de terreuraanval van 7 oktober optreedt, verklaart SGP-leider Chris Stoffer. „Israël heeft het recht zichzelf te verdedigen”, zegt Stoffer onder luid applaus. „Israël voert een onvermijdelijke verdedigingsoorlog.”
Stoffer wijst erop dat de Heere rondom Israël is, zoals er bergen rond Jeruzalem zijn. „De Heere is rondom Israël, dat hebben we sinds 1948 gezien. Israël bestaat nog steeds en zal blijven bestaan. Het is Haman niet gelukt Israël uit te roeien”, zegt Stoffer verwijzend naar het Bijbelboek Esther. „Het zal Hamas en Hezbollah ook niet lukken het volk uit te roeien.”
Shalom
Duiven vliegen in grote koppels over de menigte. D. Kuipers (75), gehuld in Israëlische vlag, is uit Katwijk naar de demo gekomen. „Israël heeft onze steun hard nodig.” Henk van Olst (67) uit Apeldoorn is op de Dam „uit liefde” voor Israël. „Bij alle kritische geluiden over Israël moeten we als christenen een tegengeluid laten horen.”
Iets verderop proberen pro-Palestijnse activisten de Dam te bereiken om de bijeenkomst te verstoren. De ME steekt daar een stokje voor. De activisten blokkeren daarop de trambanen bij het Centraal Station. Halsema ontbindt daarop de demonstratie, maar de groep hergroepeert zich op de Nieuwe Zijdsvoorburgwal. De ME sluit hen in. „Hier spreekt de politie. U bent allemaal aangehouden.”