Binnenland
Uitermark werpt PVV-verzoek Halsema te ontslaan verre van zich

„Nee”, luidt het korte antwoord van minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken op het verzoek van PVV-Kamerlid Marco Deen om de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema te ontslaan. Direct na het debat over de begroting van haar ministerie wilde Uitermark de pers te woord staan om op Deen te reageren. „Er is geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om haar ontslag nu voor te dragen bij de koning.”

ANP

„Ik ben daar ook echt behoorlijk verbaasd over”, zegt Uitermark over Deens verzoek. „Onze burgemeesters verdienen steun. Die moeten echt elke dag in moeilijke omstandigheden lokaal afwegingen maken. Zoals burgemeester Halsema nu ook heeft gedaan.” Dat doet Halsema goed, vindt Uitermark. „Dus ik werp dit verre van mij.”

In een ‘basislijn’ over de rechtstaat hebben coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB onder meer afgesproken om „onafhankelijke instituties” te beschermen, en daar vallen burgemeesters volgens Uitermark ook onder. „Zij zijn de gezichten van onze democratische rechtstaat.”

Toch wil de minister zich verder niet uitspreken over PVV-Kamerlid Deen of de samenwerking met zijn partij. „In de basislijn staat ook dat we met elkaar een open en fel debat kunnen voeren.” Later voegde ze toe: „Ik zeg niet wat een Kamerlid wel of niet moet doen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer