Binnenland
Gemeenten: werk soms lastig omdat gegevens delen niet altijd mag

Het werk van gemeenten is soms lastig doordat het uitwisselen van gegevens niet altijd mag, stelt een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in reactie op een kritisch rapport van de Autoriteit Persoonsgegevens. De privacywaakhond ziet dat overheden nog niet altijd voldoen aan de regels voor privacy en soms zelfs „bewust” over de grenzen van de wet gaan.

ANP

Of dat laatste klopt, weet de VNG-woordvoerder niet. Wel herkent hij wat de autoriteit zegt over het werk van gemeenten. Die hebben het soms lastig bij het helpen van burgers onder de huidige privacyregels. Als een gemeente bijvoorbeeld een jongere wil helpen die in de problemen zit en daarover overlegt met de politie of andere organisaties, mogen die weinig zeggen over de jongere.

„Die mogen niet zeggen: Jantje is ook een winkeldief. Of Jantje zit ook in de schulden.” Terwijl informatie over bijvoorbeeld persoonlijke omstandigheden, drugsgebruik of criminele activiteiten wel noodzakelijk kan zijn om een individu goed verder te kunnen helpen, legt hij uit.

„De hulpverlening zou niet gehinderd mogen worden door dit soort vervelende dingen.” De vereniging pleit voor betere wetgeving. Daarin moeten „waarborgen” zitten die privacy beschermen, aldus de woordvoerder, maar gegevensuitwisseling zou wel beter mogelijk moeten zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer