ConsumentBuiten
Bos en strand op Ameland

Ameland staat bekend om zijn pittoreske dorpjes, meer dan 25 kilometer strand en eindeloze fiets- en wandelpaden. Die voeren door het bos, langs een eendenvijver en over het strand.

Bastiaan van Soest
beeld Bastiaan van Soest
beeld Bastiaan van Soest

De route Hollumerbos-Westerstrand is een wandeling met twee gezichten, belooft Staatsbosbeheer. En dat is geen woord te veel gezegd.

Bij de vuurtoren van Ameland parkeren we onze fietsen tegen de houten planken die als fietsenrek dienstdoen en die overal op het Friese eiland te vinden zijn. Want wie op Ameland is, verplaatst zich per rijwiel.

De route is eenvoudig te volgen. We lopen direct het Hollumerbos in, met zijn glooiende bodem en statige dennenbomen. Al snel is de rood-wit gestreepte vuurtoren niet meer te zien en wanen we ons alleen op de wereld.

beeld Bastiaan van Soest

Dat gevoel duurt overigens maar kort: al snel stuiten we midden in het bos op een eendenvijver, waar twee zwarthalszwanen, een tafeleend en heel wat wilde eenden zwemmen.

De vijver blijkt een afgegraven duin te zijn. Het zand was in de jaren 50 van de vorige eeuw nodig voor een stuifdijk. Voor medewerkers van Rijkswaterstaat was het achtergebleven gat een doorn in het oog, zo leert het informatiebord bij de vijver. De vrijwilligers van de Vrienden van de Eendenvijver houden deze unieke plek in stand.

Na een kleine kilometer komen we dichter bij de duinen. De bosgrond maakt plaats voor rul zand en de begroeiing verandert. Vrij plotseling staan we voor een enorme duin. De voetafdrukken in het mulle zand maken duidelijk dat er maar één weg is: rechtdoor en omhoog. De waarschuwing dat mensen die slecht ter been zijn of een kinderwagen meenemen deze wandeling beter niet kunnen maken is ineens duidelijk.

Als we tegen de duin opgeklauterd zijn, blijkt het uitzicht alle moeite waard. Voor ons liggen het strand en de zee. Omdat het helder weer is, zien we zelfs Terschelling liggen. Achter ons is de vuurtoren weer zichtbaar.

beeld Bastiaan van Soest

Het pad loopt steil naar beneden, om over het strand verder te gaan. Wie dat te pittig vindt –wij dus– kan teruglopen en kruist al snel het fietspad dat aan de binnenkant van de duinen loopt en dat vlak langs het Bunkermuseum komt. Vanaf het museum staan we binnen tien minuten weer bij vuurtoren.

De lekke band die we aantreffen als we bij de fietsen terugkomen wordt vakkundig gerepareerd bij garage- en tweewielerbedrijf Visser in Hollum. Ondanks deze kleine tegenslag zijn we het erover eens: Ameland is een goede plek voor onthaasting en ontspanning.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
RDMagazine
Buiten

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer