Pompoenen zijn in de Nederlandse keuken aardig soepel ingeburgerd geraakt. In hartige gerechten vooral, is mijn indruk, in het bijzonder in soepen. Iets zoets bakken met deze groente – dat is minder vanzelfsprekend. Dat geldt ook voor mij. Een pompoentaart had ik tot voor kort nog nooit gemaakt. Tot een Canadees familielid me haar recept voor pumpkin pie stuurde, met daarbij de verzekering dat het bij haar thuis ’s winters ieders favoriet is.
Een pumpkin pie is een taart met een bodem van zanddeeg en een zoete, stevig gekruide, custardachtige vulling. Die laatste bestaat voor een groot deel uit pompoenpuree. Er zijn twee manieren om die te maken. Je kunt blokjes pompoen in wat water koken en vervolgens pureren. Maar mijn bron vindt het lekkerder om pompoenen te roosteren en daarna fijn te malen.
De smaakmaker in deze taart is pumpkin spice. Dit specerijenmengsel doet wel wat aan onze traditionele koekkruiden denken: warm, winters en kruidig. In de meeste supermarkten is pumpkin spice inmiddels wel te vinden. En anders maak je zo’n mengsel eenvoudig zelf met specerijen die wellicht gewoon in de voorraadkast staan: gemalen kaneel (2 delen), gemberpoeder (1 deel), kruidnagelpoeder (1 deel), gemalen piment (1 deel) en (versgeraspte) nootmuskaat (0,5 deel).