OpinieCommentaar
Israël en Hamas moeten alles doen om totale oorlog te voorkomen

Het ziet er niet goed uit bij de onderhandelingen tussen Israël en Hamas over een mogelijk staakt-het-vuren in de Gazastrook en de vrijlating van Israëlische gijzelaars. Beide partijen moeten alles in het werk stellen om een totale oorlog in de regio te voorkomen.

Hoofdredactie
De minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Antony Blinken, komt aan in Israël om te overleggen over een deal tussen Israël en Hamas. beeld AFP
De minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Antony Blinken, komt aan in Israël om te overleggen over een deal tussen Israël en Hamas. beeld AFP

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, is het overleg deze week de laatste mogelijkheid om te voorkomen dat de regio in een totale oorlog terechtkomt. Iran en Hezbollah dreigen met een grootschalige vergeldingsaanval op Israël als er geen deal komt in Gaza. De vergelding zou een antwoord zijn op de liquidatie van topmannen van zowel Hamas als Hezbollah door Israël, eind juli.

De onderhandelingen, die onder bemiddeling van de Verenigde Staten, Egypte en Qatar gevoerd worden, lijken echter toch te stranden. Hamas, woedend over de liquidatie van topman Haniyeh, heeft overigens niet eens rechtstreeks aan de onderhandelingen deelgenomen. Toch waren er, vooral vanuit de VS, hoopvolle geluiden dat een deal binnen handbereik is. Hamas heeft zondag echter duidelijk gemaakt dat ze niet akkoord gaan met het voorstel dat nu besproken wordt. De Israëlische premier Netanyahu zou onredelijke eisen gesteld hebben.

Het lijkt er echter op dat Hamas deze keer de partij is die niet geïnteresseerd is in een deal. Israël eist onder andere dat het, ook na het bereiken van een overeenkomst met de terreurgroep, de controle kan houden over de grens tussen Egypte en de Gazastrook, de zogenaamde Philadelphi corridor. Via deze grens is de afgelopen jaren ongelooflijk veel wapentuig de Gazastrook binnengesmokkeld. Israël heeft absoluut gelijk dat het deze aanvoerlijnen definitief wil afsnijden.

Er lijkt volgens diverse partijen wat voor te zeggen dat vooral de Israëlische premier Netanyahu de onderhandelingen de afgelopen weken heeft tegengewerkt. Als er een deal komt met Hamas, dreigen twee rechtse partijen namelijk uit zijn coalitie te stappen, en die verliest dan haar meerderheid in de Knesset. Tegelijk hebben oppositiepartijen al aangegeven dat ze de deal zullen steunen, zodat die kan worden uitgevoerd. Maar Netanyahu weet ook dat zijn politieke carrière daarna zo goed als zeker voorbij is.

Nu vooral de VS Israël onder grote druk zetten om tot een deal te komen, lijkt Hamas de partij te zijn die een spaak in het wiel steekt. De terreurgroep heeft weinig meer te verliezen en weet dat Israëlische politici onder grote druk van het thuisfront staan om tot een overeenkomst te komen.

Er zijn al veel weken van de waarheid geweest voor de regio. Maar deze week kon weleens echt de laatste mogelijkheid zijn om gijzelaars vrij te krijgen en een totale oorlog in de regio te voorkomen. Zo’n overeenkomst verdient een kans, al was het maar om levens van gijzelaars te redden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer