BuitenlandOorlog in Israël
Hamas wijst nieuwste voorstel voor staakt-het-vuren af

De militante beweging Hamas heeft het nieuwste voorstel voor een staakt-het-vuren in Gaza verworpen. Hamas zei zondag in een verklaring dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu te veel obstakels opwerpt voor een overeenkomst.

Redactie buitenland
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde Hamas „koppig”. beeld AFP Nama Grynbaum
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde Hamas „koppig”. beeld AFP Nama Grynbaum

Volgens Hamas zou Netanyahu nieuwe voorwaarden en eisen opleggen om de inspanningen van de bemiddelaars te torpederen en de oorlog te verlengen. Ook wordt volgens de beweging niet tegemoetgekomen aan een aantal eisen van Hamas, zoals het terugtrekken van Israëlische troepen uit Gaza en bij de grenspost bij Rafah.

„Wij houden Netanyahu volledig verantwoordelijk voor het dwarsbomen van de inspanningen van de bemiddelaars”, aldus Hamas.

Gijzelaars

Netanyahu, op zijn beurt, zei zondag tijdens een kabinetsvergadering: „Hamas blijft tot op dit moment koppig. Het stuurde niet eens een vertegenwoordiger naar de gesprekken in Doha.” De Palestijnse beweging nam zelf niet deel aan de besprekingen die afgelopen week plaatsvonden in de Qatarese hoofdstad Doha, maar liet zich door bemiddelaars informeren over de resultaten.

Israël en Hamas hebben tot nu toe alleen indirect onderhandeld. Egypte, Qatar en de Verenigde Staten bemiddelen in de gesprekken, die ook moeten leiden tot de vrijlating van Israëlische gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden.

De Amerikaanse buitenlandminister Anthony Blinken heeft maandag een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, defensieminister Yoav Gallant en president Isaac Herzog om het proces voor een staakt-het-vuren weer op de rit te krijgen.

Beslissend

Blinken beklemtoonde dat „dit een beslissend moment” is. „Het is waarschijnlijk de beste en misschien ook de laatste kans om de gijzelaars vrij te krijgen, een bestand te sluiten en iedereen op een beter pad te zetten naar blijvende vrede en veiligheid”, verklaarde hij volgens Israëlische media.

Blinken reist dinsdag naar Caïro, waar de komende dagen de gesprekken over een staakt-het-vuren worden hervat. De Amerikaanse president Joe Biden zei zondag dat hij nog steeds denkt dat het realiseren van een staakt-het-vuren mogelijk is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer