Kerk & religiewesterse steun
Palestijnse ”oproep tot berouw” aan westerse kerkleiders; Nederlandse theologen twijfelen

Twaalf Palestijnse organisaties hebben een open brief geschreven aan westerse theologen en kerkleiders, waarin ze hun afkeuring uitspreken over de westerse steun aan Israël. Middels een petitie kan hun ”Oproep tot bekering” worden gesteund. Verschillende Nederlandse theologen ondertekenen de brief niet.

Redactie kerk
Palestijnse christenen maandag tijdens een dienst in Jifna, nabij Ramallah, ter nagedachtenis aan getroffenen bij een Israëlische aanval nabij de kerk van Sint Porphyrius in Gaza. beeld AFP, Jaafar Ashtiyeh
Palestijnse christenen maandag tijdens een dienst in Jifna, nabij Ramallah, ter nagedachtenis aan getroffenen bij een Israëlische aanval nabij de kerk van Sint Porphyrius in Gaza. beeld AFP, Jaafar Ashtiyeh

„We kijken met afschuw naar de manier waarop veel westerse christenen onvoorwaardelijke steun bieden aan de oorlog van Israël tegen de bevolking van Palestina”, aldus de Palestijnse organisaties. Ze hekelen de „stilte van veel kerkleiders en theologen” bij de dood van Palestijnse burgers. Boven de brief staat Jesaja 1:17: „Leert goed doen, zoekt het recht, helpt de verdrukte”.

Volgens de brief is er sprake van „systematische onderdrukking van de Palestijnen in de afgelopen 75 jaar” door Israël. De westerse houding, die te weinig veroordeling van deze „onderdrukking” en „bezetting” zou bevatten, lijdt onder een „flagrante dubbele moraal” die een „diepgeworteld koloniaal discours weerspiegelt”.

Bombardement

Als voorbeeld van „de hernieuwde spiraal van geweld” noemen de Palestijnen het „Israëlisch bombardement op onschuldige burgers” donderdag op de Grieks-orthodoxe kerk van Sint Porphyrius in Gaza. Over die aanval erkende het Israëlische leger volgens de Britse omroep BBC dat „een muur van een kerkgebouw was beschadigd” en dat ze „zich bewust zijn van slachtoffers”. De aanval was gericht op een nabijgelegen commandocentrum van Hamas.

Ook wijzen de Palestijnse organisaties op „het gruwelijke bloedbad in het Al-Ahli ziekenhuis”, vorige week dinsdag. Later bleek echter dat de explosie aldaar waarschijnlijk veroorzaakt was door een afzwaaier uit Gaza en dat het aantal doden in plaats van honderden, zoals Hamas eerst bekendmaakte, enkele tientallen bedroeg.

Propaganda

Volgens het Nederlands Dagblad (ND) hebben verschillende theologen besloten de brief niet te ondertekenen. Theoloog Maaike Harmsen wees op „onwaarheden” over de genoemde twee bombardementen, hoewel ze het recht op een eigen staat voor Palestijnen „onderschrijft” en „schendingen door het Israëlische leger evident” acht.

Theoloog Stefan Paas vindt dat de brief „propaganda van Hamas” bevat. Wel stelt hij dat „gewone Palestijnen klem zitten tussen de hamer van de Israelische regering en het aambeeld van Hamas”.

Bernhard Reitsma, hoogleraar kerk in de context van de islam aan de Protestantse Theologische Universiteit, wil de brief juist wel steunen, ook al „kloppen sommige details niet”. Volgens hem is het belangrijk de stem van de Palestijnse christenen „serieus te nemen”.

Een van de briefschrijvers, Omar Haramy uit Jeruzalem, erkent tegenover het ND dat het „van vitaal belang is om je te verzetten tegen antisemitisme”, maar hij vindt het „even cruciaal om op te komen voor de mensenrechten van Palestijnen”. Volgens hem veroordeelt de brief alle vormen van geweld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer