PolitiekOorlog Israël-Hamas
Verschil en eenheid in Kamer over oorlog Israël-Hamas

Moet het kabinet zich ervoor inzetten dat er een staakt-het-vuren komt tussen Israël en Hamas? Die vraag verdeelde de Tweede Kamer dinsdagavond in een debat waarin de oorlog in het Midden-Oosten centraal stond.

Premier Rutte legde aan het begin van het debat een verklaring af. beeld ANP, Ramon van Flymen
Premier Rutte legde aan het begin van het debat een verklaring af. beeld ANP, Ramon van Flymen

Ja, vinden onder meer D66, PvdA en SP. Maar andere partijen denken daar anders over. De Nederlandse regering moet pleiten voor „humanitaire pauzes”, willen in elk geval VVD, CDA, CU, SGP en BBB.

„Ik heb het kabinet horen zeggen dat er een gevechtspauze moet komen”, zei D66’er Sjoerd Sjoerdsma. Dat vindt hij echter niet ver genoeg gaan. Het Kamerlid maakt zich er „grote zorgen” over hoeveel onschuldige burgerslachtoffers er nog gaan vallen, maar ook over de veiligheid van Israël. „Omdat ik ervan overtuigd ben dat een grondoffensief van Israël in Gaza zal leiden tot een regionale ontvlamming”, stelde hij.

„Er zijn duizenden Hamasterroristen aan de grens met Israël, die nog steeds een bedreiging vormen”, reageerde VVD’er Ruben Brekelmans. „Het is ook niet mogelijk om alleen met diplomatieke middelen tweehonderd gijzelaars vrij te krijgen. Daar is militaire actie voor nodig.”

Een belangrijk doel van een humanitaire pauze of een staakt-het-vuren is dat er voldoende humanitaire goederen Gaza binnenkomen. Die wens leeft breed in de Tweede Kamer, maar over het middel is dus nadrukkelijk verschil van mening.

Premier Mark Rutte kan zich niet vinden in een pleidooi voor een staakt-het-vuren. „Wij zeggen: Als je nu zou oproepen tot een staakt-het-vuren, dan zeg je eigenlijk dat Israël de dreiging van Hamas nu niet verder kan aanpakken.” Voor het overleven van Israël op lange termijn is het „cruciaal” dat het „existentiële risico” dat Hamas vormt wordt weggenomen, stelde hij.

Het kabinet is voorstander van humanitaire pauzes. Die zijn in het conflict tussen Israël en Hamas cruciaal „om de broodnodige hulp door te laten stromen”, zei buitenlandminister Hanke Bruins Slot woensdag in de VN-Veiligheidsraad in New York. Ook pleit Nederland voor een permanente humanitaire corridor.

Rutte zei in een verklaring aan het begin van het debat dat ieder slachtoffer er een te veel is, en dat elk mensenleven evenveel waard is. „Ik zeg dat zo duidelijk, omdat na de aanslagen van Hamas op Israël bij sommigen het beeld heeft postgevat dat het kabinet Israël blind steunt in alles wat er nu gebeurt.”

Rutte onmoette maandag de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse leider Mahmoud Abbas. „Het was goed om van hem zelf te horen dat ook hij de daden van Hamas veroordeelt”, zei Rutte over zijn ontmoeting met Abbas. Bij Netanyahu benadrukte Rutte „dat onschuldige burgers zo min mogelijk het slachtoffer mogen worden van de strijd tegen Hamas”. Ook pleitte hij ervoor „hulp en essentiële goederen door te laten naar Gaza”, voor humanitaire pauzes en „terughoudendheid bij het gebruik van geweld”, zei Rutte. „Het was een stevig gesprek”, aldus de premier.

Mocht het tot een oorlog op twee fronten komen, dan zou militaire steun aan Israël nodig kunnen zijn, stelde de demissionair premier. „Maar ik weet niet eens of het kabinet het daarmee eens is; ik praat nu helemaal voor mezelf.”

Woede

DENK-voorman Stephan van Baarle haalde zich in het debat de woede van meerdere woordvoerders op de hals door zijn bijdrage aan het debat af te sluiten met de woorden: „From the river to the sea, Palestine will be free”. Deze slogan wordt gezien als antisemitisch, omdat die het bestaansrecht van Israël zou ontkennen.

Kamervoorzitter Vera Bergkamp sprak Van Baarle direct aan op het gebruik van deze omstreden zin. JA21-leider Joost Eerdmans sprak van „openlijke Jodenhaat”. Brekelmans riep Van Baarle op zijn woorden terug te nemen. „Hij hoeft niet op deze manier te provoceren. Dit komt keihard aan bij de Joodse bevolking in Nederland.” Van Baarle weigerde echter. „Ik kom op voor de rechten van de Palestijnen, en ik doe dat op de manier hoe ik dat wil.”

Bergkamp wilde de woorden niet meer horen in de Kamer en kapte daarom even later BIJ1-leider Sylvana Simons af.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer