Binnenlandcham-theorie
”Namen & Feiten” wijzigt vragen over Cham

De projectgroep Namen & Feiten heeft in een nieuwe gedigitaliseerde versie van de gelijknamige godsdienstmethode lesstof over Cham en diens zoon Kanaän aangepast.

Jan Kloosterman. beeld RD, Anton Dommerholt
Jan Kloosterman. beeld RD, Anton Dommerholt

Zo is de vraag waar de nakomelingen van Cham zijn gaan wonen –waarop het antwoord Afrika en Azië luidde– geschrapt. Dat bevestigde Jan Kloosterman, bestuurder van Driestar educatief, woensdagmiddag desgevraagd.

Eerder dit jaar stelde het Nederlands Dagblad (ND) dat onder meer in deze lesmethode elementen van de zogeheten Cham-theorie zouden zijn terug te vinden. De Cham-theorie beweert dat zwarte mensen afstammen van de Bijbelse figuur Cham. Omdat Noach over hem een vloek heeft uitgesproken, zouden zijn nakomelingen –vaak geïnterpreteerd als mensen met een donkere huidskleur– veroordeeld zijn tot het dienen van andere volken.

Volgens het ND zou deze theorie doorklinken in ”Namen & Feiten”, onder meer in de vraag naar de woonplaats van de afstammelingen van Cham.

Verwoording

Driestarbestuurder Kloosterman nam hier afstand van en benadrukte daags na de ND-publicatie tegenover het Reformatorisch Dagblad dat ”Namen en Feiten” geen relatie legt tussen slavernij en bepaalde bevolkingsgroepen en dat een dergelijk verband ook niet in de vragen gelezen hoeft te worden.

„Dat standpunt onderschrijf ik nog steeds”, stelt de Driestarbestuurder. „”Namen en Feiten” leert geen Cham-theorie. Maar als mensen in de vragen toch een verband tussen de vloek over Cham, slavernij en bepaalde bevolkingsgroepen blijken te zien, reflecteren we daarop. Daarom hebben we de verwoording en samenhang tussen een aantal vragen in de lesmethode aangepast.”

De recente lancering van ”Namen en Feiten digitaal”, in samenwerking met het Bijbelplatform BMUeducatie, vormde volgens Kloosterman een logisch moment om een dergelijke revisie door te voeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer