Kerk & religieTer Plekke
NRC stellen deputaatschap voor Israël in en benoemen zendingswerker voor Bolivia

De generale synode van de Netherlands Reformed Congregations (NRC) besloot woensdag een deputaatschap voor Israël in te stellen. Eerder deze week benoemde het zendingsdeputaatschap van de NRC een zendingswerker voor Bolivia, waar inmiddels twee zelfstandige gemeenten zijn.

Ds. E. Hakvoort
Alle predikanten van de Netherlands Reformed Congregations voor het kerkgebouw van Grand Rapids-Covell Avenue. Voorste rij (v.l.n.r.) ds. H. Hofman, ds. E. Hakvoort, ds. W. Harinck (afgevaardigd vanuit Nederland), ds. H. de Leeuw, ds. H.D. den Hollander, ds. G.P. van Nieuw Amerongen (afgevaardigd vanuit Nederland). Daarachter: ds. E.C. Adams, ds. P. Kleijer, ds. P. van Ruitenburg (emeritus predikant), ds. M. Rojas (Bolivia), ds. E.M. Maljaars, ds. A.H. Verhoef, ds. J.J. Witvoet, ds. J.R. Slingerland. Niet aanwezig waren ds. J. den Hoed en emeritus predikant ds. G.M. de Leeuw. beeld ds. E. Hakvoort
Alle predikanten van de Netherlands Reformed Congregations voor het kerkgebouw van Grand Rapids-Covell Avenue. Voorste rij (v.l.n.r.) ds. H. Hofman, ds. E. Hakvoort, ds. W. Harinck (afgevaardigd vanuit Nederland), ds. H. de Leeuw, ds. H.D. den Hollander, ds. G.P. van Nieuw Amerongen (afgevaardigd vanuit Nederland). Daarachter: ds. E.C. Adams, ds. P. Kleijer, ds. P. van Ruitenburg (emeritus predikant), ds. M. Rojas (Bolivia), ds. E.M. Maljaars, ds. A.H. Verhoef, ds. J.J. Witvoet, ds. J.R. Slingerland. Niet aanwezig waren ds. J. den Hoed en emeritus predikant ds. G.M. de Leeuw. beeld ds. E. Hakvoort

De synode, die bijeenkwam in het kerkgebouw van Grand Rapids-Covell Avenue, koos tot voorzitter van het moderamen ds. A.H. Verhoef te St. Catharines (Canada). Tweede voorzitter werd ds. J.J. Witvoet (Rock Valley, VS), ds. E. Hakvoort (Norwich, Canada) werd eerste scriba, ouderling J. van Brugge (Norwich) tweede scriba en ouderling W. Grisnich (Lethbridge, Canada) quaestor. Voor het eerst sinds 2006 is ds. J. den Hoed (Lynden, VS) geen preses meer. De predikant is inmiddels 90 jaar oud.

Gedurende de eerste zittingsdag werden de rapporten van diverse deputaatschappen en commissies behandeld. Het curatorium meldde met blijdschap dat sinds de laatste synodevergadering een student kon worden toegelaten tot de studie aan de Theologische School. Naast ds. A.H. Verhoef benoemde het curatorium onlangs ds. E. Hakvoort en ds. H. Hofman tot docent. De generale synode keurde deze benoemingen nu goed.

Uit het rapport van het zendingsdeputaatschap, de North American General Mission, bleek dat er inmiddels zelfstandige gemeenten zijn in Loma Alta en in Santa Cruz, beide met een eigen kerkenraad. Een nieuwe zendingswerker in de persoon van Christiaan Bredeweg uit Fort Macleod (Canada) kon deze week worden benoemd.

Evangelieverkondiging onder Joden

Het kerkgebouw van de Netherlands Reformed Congregation te Grand Rapids-Covell Avenue, waar de synode in 2024 bijeenkwam. beeld ds. E. Hakvoort

De Synode besloot een deputaatschap voor Israël in te stellen. De huidige commissie Ezra For Israel, die vanuit Alberta reeds werkzaam is in Nazareth, wordt door de synode overgenomen. Het deputaatschap zal nauw samenwerken met het Israëldeputaatschap van de Gereformeerde Gemeenten (GG). Ook zal worden bezien of op termijn evangelieverkondiging onder de vele Joden in Noord-Amerika kan worden opgestart.

De onderwijscommissie meldde goede voortgang van het onderwijs in de eigen scholen. Blijdschap werd geuit over de financiële bijdrage die jaarlijks wordt ontvangen van het Nederlandse deputaatschap voor Bijzondere Noden. Deze bijdrage wordt aangewend voor onderwijs aan kinderen met specifieke behoeften in scholen die geen overheidssubsidie ontvangen.

De eerste vergaderdag werd woensdagochtend geopend door ds. H. de Leeuw namens de roepende kerk van Brant County (Canada). Hij mediteerde over Psalm 81:11: „Ik ben de HEERE uw God, Die u heb opgevoerd uit het land van Egypte; doe uw mond wijd open, en Ik zal hem vervullen_.”_

Hij wees daarbij op het eenzijdige Godswerk en op de noodzakelijkheid om door genade onze nood en ellendigheid te leren kennen en in die weg te smeken dat de HEERE onze noden mocht vervullen. In die weg belooft Hij om Zijn volk te verhoren, aldus ds. De Leeuw.

Namens de Nederlandse zusterkerken, de GG, sprak ds. G.P. van Nieuw Amerongen de synode toe. Hij noemde de goede samenwerking die al vele jaren tussen beide kerkverbanden bestaat. De Nijkerkse predikant wees de vergadering op Nehemia 1 en wenste de vergadering toe de bede van Nehemia 1:11 te mogen beoefenen: „Doe het toch Uw knecht heden wel gelukken.”

Namens de Iglesia Reformada de Bolivia sprak ds. M.A. Rojas. Hij erkende dat het een groot wonder is dat de Heere zondige, zwakke mensen in Zijn dienst wil gebruiken en sprak de wens uit dat het Woord van de Heere niet alleen in de gevestigde kerken, maar ook over de hele aarde gehoord zou mogen worden. Hij wenste de vergadering Gods zegen toe.

Alle afgevaardigden van de NRC-synode in 2024, voor de kerk van Grand Rapids-Covell Avenue. beeld ds. E. Hakvoort

Bidstond

Voorafgaand aan de synodevergadering ging ds. Verhoef dinsdagavond voor in een bidstond in hetzelfde kerkgebouw als waar de synode vergaderde. De preek van de Canadese predikant ging over  Handelingen 20:28 : „Zo hebt dan acht op uzelf, en op de gehele kudde, over dewelke u de Heilige Geest tot opzieners gesteld heeft, om de gemeente Gods te weiden, welke Hij verkregen heeft door Zijn eigen bloed.”

Thema van ds. Verhoefs preek was: Paulus’ vermaning aan de ouderlingen van Efeze. Hij sprak achtereenvolgens over een dubbele opdracht, een heilige taak en een plechtige herinnering.

Het is nodig dat ambtsdragers en dienaren des Woords allereerst acht leren geven op zichzelf, zei ds. Verhoef. „Hoe kunnen ze acht geven op de kudde als ze niet weten wat het is om te behoren bij de kudde? Hoe kunnen ze anderen onderwijzen indien ze niet allereerst zelf onderwezen zijn? Het is toch eerst een persoonlijke zaak.”

De NRC telden begin dit jaar 25 gemeenten, verspreid over Amerika en Canada, en ruim 11.500 leden. Donderdag vergadert de generale synode opnieuw.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer