Binnenland
NSC wacht uitleg Faber bij asielplan af, heeft er ‘hard hoofd in’

NSC houdt zich aan de afspraken uit het coalitieakkoord en wacht af of asielminister Marjolein Faber met een goede onderbouwing komt voor de noodprocedure die zij wil volgen om de asielregels fors aan te scherpen. Het kabinet wil veel strengere asielregels instellen via een procedure waarbij het parlement pas achteraf wordt geraadpleegd. Maar dat moet dan wel rechtsstatelijk in orde zijn, herhaalt waarnemend fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.

ANP

En daar heeft zij „een hard hoofd in”, erkent zij. Het kabinet moet in de ministerraad een „dragende motivering” verzinnen waarom een noodwet gerechtvaardigd is. Van Vroonhoven laat doorschemeren er geen vertrouwen in te hebben dat de plannen ooit verder komen dan de ministerraad. „Die dragende motivering, dat is mijn houvast, dat is mijn anker.” Dat zij nu toch instemt met deze route, lijkt vooral te komen omdat zij er afspraken over heeft gemaakt in de formatie. „En goed bestuur betekent ook dat je je afspraken nakomt.”

Duidelijk is dat de noodwet voor NSC in de formatie, en later ook in de uitwerking van het regeerprogramma, een bittere pil is geweest om te slikken. Van Vroonhoven zei eerder deze week al dat NSC bij een negatief advies hierover van de Raad van State de handen van deze aanpak aftrekt.

Van Vroonhoven waarschuwde tijdens het debat over de kabinetsplannen haar coalitiepartners opnieuw dat haar partij niet zal instemmen als blijkt dat de rechtstaat in het geding komt. „Dan gaat het niet en dan komen we ook niet verder dan dat”, zei ze. Met name PVV-leider Geert Wilders houdt nadrukkelijk vast aan noodwetgeving.

Een groot deel van de oppositie wil dat het kabinet afziet van de noodprocedure en in plaats daarvan snel met een wetsvoorstel komt dat dan ook met spoed wordt behandeld. Het parlement kan er in dat geval wel vooraf over meepraten. NSC houdt evenwel woord en zal dat voorstel niet steunen, zei Van Vroonhoven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer