Binnenland
Oppositie: pak kwaadwillende bedrijven aan, investeer in onderwijs

Een groot deel van oppositie in de Tweede Kamer wil dat het kabinet extra geld uittrekt voor extra taal- en rekenlessen en kleinere klassen op scholen met grote achterstanden. Dat geld kan worden gevonden door bijvoorbeeld belastingontwijking door bedrijven beter aan te pakken of via hogere kartelboetes, vindt D66, met steun van GroenLinks-PvdA, SP, PvdD, SGP, Volt, ChristenUnie en DENK.

ANP

De coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB zeiden in hun hoofdlijnenakkoord dat zij van reken- en taalvaardigheid een speerpunt willen maken. Maar het regeerprogramma waar het kabinet vorige week mee kwam, voorziet vooral in bezuinigingen, zo constateren de oppositiepartijen. Zij roepen het kabinet dan ook in een motie op om „scholen echt te helpen” met extra geld.

D66 vraagt het kabinet daarnaast af te zien van bezuinigingen op het mbo, hbo en universitair onderwijs en op onderzoek en innovatie. Die oproep doet de partij samen met GroenLinks-PvdA, CDA, SP, PvdD, Volt, DENK en ChristenUnie. De partijen opperen om in plaats daarvan te besparen op de zorg, door medisch specialisten in loondienst te laten treden, en om fiscale regelingen die niet goed werken te schrappen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer