Nu het jaar 2022 bijna voorbij is, kijkt de webredactie even achterom. Afgelopen jaar berichtte RD.nl onder meer over de oorlog in Oekraïne, boerenprotesten en Kamerdebatten. Er werd goed én slecht nieuws gebracht. Maar welk nieuws interesseerde de bezoeker het meest? Dit is een overzicht van de best gelezen artikelen en onderwerpen in 2022.
Top vijf onderwerpen
In 2022 deden de volgende onderwerpen het goed op RD.nl.
Corona
Het jaar 2022 begon met het einde van de coronapandemie. In Staphorst werd fel geprotesteerd tegen het coronabeleid. Acht coronabetogers deden hun verhaal. In reactie op de verdeeldheid in de achterban over de vraag of het beter is om wel of niet te vaccineren voor het coronavirus, gingen twee reformatorische huisartsen met elkaar in debat. Dat deze kwestie gevoelig lag, blijkt wel uit de reacties op Instagram op de vraag: „Ga jij wel of niet voor de boosterprik?” Dit bericht kreeg dit jaar de meeste reacties.
Oekraïne
De coronabeperkingen waren nog maar nauwelijks losgelaten, of een nieuwe crisis brak uit. Op 24 februari viel Rusland Oekraïne binnen en begon een conflict dat nog altijd levens eist. Veel Oekraïeners moesten na de inval vluchten. Veldwerker voor stichting Timon Stefanie de Wildt vluchtte met een auto vol kinderen naar West-Oekraïne. Oekraïense predikanten bleven juist op hun post. Tal van kerken in Oekraïne openden hun deuren voor mensen die een schuilplaats zochten te midden van de verwoestende oorlog. De Russische troepen richten zich niet alleen op militaire doelen, maar vergrijpen zich ook aan burgers. De hoofdredactie concludeerde in een commentaar dat de Russische strijdkrachten in de oorlog steeds grover optreden, omdat het leger corrupt en moreel bankroet is.
Artikelen over de militaire en politieke kant van de oorlog werden goed gelezen. Zo schreef de krant dat drones een doorslaggevende rol zijn gaan spelen. Maar in Oekraïne vallen niet alleen bommen en granaten, ook woedt er een informatieoorlog. Nieuwscheckers proberen het kaf van het koren te scheiden. Westerse landen steunen Oekraïne met wapens. Ook Nederland doet dat, maar door het schenken van vijf pantserhouwitsers aan Oekraïne neemt het veiligheidsrisico voor Nederland toe, zei viceadmiraal Boudewijn Boots.
Stikstof
Naast crises in het buitenland, kregen we in Nederland ook te maken met een crisis: stikstof. Door een onzichtbaar stofje dreigt de agrarische sector vast te lopen. In dit veelgelezen artikel wordt het probleem uitgelegd. De stikstofplannen van de overheid raken betrokkenen in het hart. Samen met andere agrariërs zaagde boer én SGP-raadslid Floor de Jong tientallen „100 procent eigen” knotwilgen in de Krimpenerwaard om.
Video
Ons videoteam maakte dit jaar weer veel nieuwe video’s. De volgende hoogtepunten zijn het terugkijken waard.
Natuur
Het was niet alleen menselijk handelen dat de kranten haalde, want in het afgelopen jaar eiste ook de natuur de aandacht. In februari troffen stormen het land en kerkgebouwen bleven niet ongeschonden. Later in het jaar kreeg Nederland met droogte te maken. Het artikel waarin hoveniers vertellen hoe de tuin verzorgt moet worden ten tijde van droogte, viel in goede aarde.
Goed nieuws
Al het nieuws over crisis, geweld en ellende kan de online bezoeker moedeloos stemmen. Maar dit jaar las hij ook goed nieuws op RD.nl. Een artikel over een bezoek aan een gezin in Staphorst door de Belgische programmamaker Tom Waes zorgde voor hoge bezoekcijfers. Ander goed nieuws is dat het Finse parlementslid Päivi Räsänen werd vrijgesproken van het beledigen van homoseksuelen. In een interview zei ze: „Blijf getuigen van je geloof zolang het kan.”
Tijdens de jaarlijkse Week van het Leven werd weer aandacht gevraagd voor de positie van ongeboren kinderen en voor betere hulp aan vrouwen die onbedoeld zwanger zijn. Kelly Buijs koos twee jaar geleden voor de abortuspil, maar kreeg spijt. Ze kwam in contact met de stichting Schreeuw om Leven. Zonder ‘spijtpil’ was haar dochter nooit geboren. Een bericht over de Mars voor het Leven op 12 november leverde dit jaar op Instagram de meeste likes op.
Jubileum
Op 1 april eindigde het jubileumjaar van het Reformatorisch Dagblad met een slotconcert vanuit de Loolaankerk of Grote Kerk in Apeldoorn.
En verder
In 2022 verschenen nog meer artikelen die hoog scoorden in de bezoekcijfers. Een greep.