Binnenlandschietpartij zorgboerderij
Ad Donk uit Alblasserdam: Ik zat zachtjes te bidden toen ik naar zorgboerderij fietste

Ad Donk (75) heeft veelbewogen uren achter de rug. Zijn 29-jarige zoon Ernst werkte vrijdag in zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam. Daar schoot een man twee jonge vrouwen dood.

beeld ANP, Sem van der Wal
beeld ANP, Sem van der Wal

Donk was vrijdagmorgen bij zijn dochter in Alblasserdam op bezoek toen er helikopters overvlogen en alom sirenes klonken. Al gauw hoorde hij dat zich nabij zorgboerderij Tro Tardi een schietpartij had afgespeeld. Op die plek doet zijn zoon Ernst, een jongeman met het syndroom van Down, meermalen per week klusjes. Ook vrijdag was Ernst actief op de zorgboerderij, vlakbij de molens van Kinderdijk.

Donk, zelf ook woonachtig in Alblasserdam, schrok van de berichten over een schietpartij. Hij stapte op de fiets en spoedde zich naar de zorgboerderij. „Ik was gespannen, al ervoer ik geen paniek. Ik zat op mijn fiets zachtjes te bidden. Of ik mijn zoon levend mocht terugzien.”

Heftig

Vlakbij de moordplek stuitte Donk rond kwart voor twaalf op een afzetting. „Ik vertelde een agent dat mijn jongste zoon op de zorgboerderij werkt en dat ik graag wilde weten hoe het met hem gesteld was. Toen zei de agent: „Loop maar door.” Vlakbij de zorgboerderij wemelde het van de hulpverleners.”

Even later hoort vader Donk dat zijn zoon leeft. „Iemand sprak me aan en zei: „Hij is oké.” Toen viel er een last van mijn schouders. Even later zag ik mijn zoon bij zijn moeder en mijn dochter staan. Hij zag er redelijk ontspannen uit. Ernst werd weggeleid, naar een rustiger plek.”

Donk noemt het „heel heftig” dat een man zeker twee mensen vermoordde nabij de zorgboerderij in Alblasserdam. „Verschrikkelijk dat iemand twee jonge mensen doodt. Het is in een fractie van een seconde eeuwigheid voor de slachtoffers geworden. De dood kwam vrijdag heel dichtbij. We praten over de oorlog in Oekraïne, maar nu maak ik mee dat in Alblasserdam mensen door geweld om het leven komen.”

Vooralsnog is het gissen naar de toedracht. De verdachte is volgens het Algemeen Dagblad de 38-jarige John S., uit het nabijgelegen Oud-Alblas. Hij zou meer dan eens voor ernstige overlast hebben gezorgd. Donk: „De verdachte zou vier jaar geleden cliënt geweest zijn in de zorgboerderij. Misschien kampte hij met wraakgevoelens en wilde hij iemand mores leren. Verhoor van de man zal dat misschien duidelijk maken.”

Het drama in Alblasserdam toont aan dat dit soort schietpartijen zich overal kunnen voordoen, zegt Donk. „De zorgboerderij staat in een rustige en stille omgeving. Je hoort ook wel eens over schietpartijen in Amerika. Dan schiet een werknemer bijvoorbeeld ineens acht collega’s dood. Dit soort trieste drama’s zijn niet te voorkomen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer