Opinie
Column (ds. J. Belder): Tweespalt

Wij dronken koffie onderweg. Het begon te stortregenen, maar wij waanden ons veilig onder een waterdichte parasol. Een omvangrijke driegeneratiesfamilie begeerde eveneens een droge plek. Het oog viel op onze schuilplaats.

Ds. J. Belder
beeld ANP, Jeroen Jumelet
beeld ANP, Jeroen Jumelet

Weldra zaten wij ingeklemd in een kluwen mensen die deden alsof wij niet bestonden. De onderlinge afstand loste snel op. Ten slotte zat een oudere dame bijna op mijn schoot. Iemand riep: „Afstand houden!” Lachend antwoordde de vrouw: „Niet nodig, ik ben volledig gevaccineerd. Mij kan niks meer gebeuren.” Dat is de vraag…

We zijn het zat afstand te houden en met elkaar te rekenen. Vooral het geduld met niet-gevaccineerden raakt op. In steeds meer landen sluiten deuren voor wie geen coronapas heeft. Ook in ons land wordt de druk opgevoerd. Vooral door bedrijven, zorg- en onderwijsinstellingen. De vaccinatiegraad moet omhoog. Wanneer wordt drang dwang? Minister De Jonge wil zo ver niet gaan, zei hij eerder. Houdt hij vol, of bezwijkt hij onder de druk vanuit samenleving, werkgevers en lobbygroepen? Dat laatste ondermijnt het vertrouwen in de overheid nog verder. Ik pleit niet vóór of tegen vaccinatie, maar zie een verontrustende ontwikkeling.

Wie nu met corona in het ziekenhuis belandt is vaak niet ingeënt. Zo’n opname was te voorkomen geweest, zeggen sceptici. Hij moet veel uitleggen en zal geen of weinig begrip oogsten. Onnodig belast hij de zorg en bezet een bed van iemand wiens operatie nu wordt uitgesteld. Hij kost de samenleving 500 euro per dag, 2500 voor een ic-bed. Zeggen we dat ook tegen mensen met een ongezonde levensstijl? En lieten de gevaccineerden zich vooral prikken uit nobele motieven? Om de zorg te ontlasten en kwetsbaren te beschermen? Of om zelf meer ruimte te hebben? Staat naastenliefde, eigen vrijheid of een economisch motief op de voorgrond?

Australië wil niet-gevaccineerden zelfs toegang tot kerkdiensten verbieden. Dat zal in Nederland niet snel gebeuren, tenzij de deltavariant juist geloofsgemeenschappen treft. Dan zal het geduld met niet-gevaccineerden opraken. En hoe gaan we binnen de kerken met beide groepen om? Kunnen we verder opschalen, meer kerkgangers, of juist niet, omdat…? Overal dreigen kloven.

In EW (Elsevier) waarschuwde Victor Prak niet-gevaccineerden al voor sociale uitsluiting én doodziek te kunnen worden van de deltavariant van Covid-19. Onze keuzes dienen weloverwogen te zijn. En de overheid moet ervoor waken dat een ”pass sanitaire” een ”pass dictature” wordt, ofwel een ”pass ordinaire”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer