live
Binnenland

EU-landen en Europees Parlement eens over corona-reispas

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Na een lockdown van enkele maanden zette Nederland woensdag 28 april de eerste stap in het openingsplan. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronanieuws.

Webredactie21 May 2021 06:43

Advertentie

Nieuw liveblog

De webredactie is een nieuw liveblog begonnen.

Advies: tweede prik AstraZeneca kan sneller na de eerste

Mensen die worden ingeënt met het vaccin van AstraZeneca kunnen de tweede prik sneller na de eerste krijgen dan nu het geval is. Momenteel wordt er nog twaalf weken aangehouden, maar dat kan naar minimaal vier. Dat stelt de Gezondheidsraad in een nieuw advies aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

De Jonge had de Gezondheidsraad gevraagd wat de ‘optimale interval’ is tussen de eerste en tweede prik. „De raad stelt vast dat dit op basis van wetenschappelijke gegevens niet goed te zeggen is.”

Het ministerie van Volksgezondheid buigt zich nog over het nieuwe advies. Waarschijnlijk wordt vrijdag besloten wat ermee te doen.
De Gezondheidsraad adviseerde eerder twaalf weken aan te houden om twee redenen. Er was weinig vaccin beschikbaar en door twaalf weken tussen de eerste en tweede prik aan te houden, konden er sneller meer mensen een eerste prik krijgen.

Daarnaast zou het vaccin betere bescherming tegen het virus bieden als er langer werd gewacht met de tweede prik. Het onderzoek waarop die conclusie was gebaseerd „kent echter een aantal beperkingen, waardoor aan de resultaten geen conclusies kunnen worden verbonden”, stelt de Gezondheidsraad nu.

„Daarom adviseert de Gezondheidsraad het interval aan te houden dat in de productinformatie staat: tussen vier en twaalf weken.”

Urk krijgt vaccinatielocatie

Urk krijgt een locatie waar mensen zich kunnen laten vaccineren tegen het coronavirus. Die komt in sporthal De Vlechttuinen. De vaccinatielocatie op Urk wordt op 7 juni in gebruik genomen, laten de gemeente en GGD Flevoland weten.

Urkers konden zich de afgelopen maanden in De Vlechttuinen al laten testen op het coronavirus. De vorige testlocatie aan de haven van het voormalige eiland werd in januari door een menigte in brand gestoken.

Urk is de laatste gemeente in Flevoland die een vaccinatielocatie krijgt. Er zijn al prikplekken in Almere, Lelystad, Zeewolde, Dronten en Emmeloord.

EU-landen en Europees Parlement eens over corona-reispas

De EU-landen en het Europees Parlement hebben overeenstemming bereikt over de pas die reizen binnen de EU weer gemakkelijker moet maken. Dat is net op tijd voor het parlement om het digitale ‘Covid-19-certificaat’ goed te keuren voor gebruik in de zomervakantie.

Reizigers kunnen straks met een QR-code aantonen dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus, negatief hebben getest of al een besmetting achter de rug hebben en daardoor zijn beschermd. Er wordt 100 miljoen euro vrijgemaakt om een beperkt aantal coronatests gratis te maken, meldt D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld, die namens het parlement met de lidstaten onderhandelde.

De prijs van de coronatests waarmee iemand die (nog) niet is ingeënt toch een reiscertificaat zou kunnen krijgen, was een van de belangrijkste meningsverschillen tussen de EU-landen en het EU-parlement. Dat laatste wilde de tests gratis maken, omdat mensen zonder inenting anders in het nadeel zouden zijn. Maar onder andere de Nederlandse regering hield vol dat de lidstaten dat zelf mogen bepalen.

„Witte rook voor het EU Digitale Covid-certificaat!”, twittert CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers, een andere onderhandelaar van het parlement. In ’t Veld spreekt van een „minimaal akkoord”, maar denkt dat het wel is gelukt „om de kluwen aan regels en restricties iets kleiner te maken”.

‘Corona treft Amsterdammers met migratieachtergrond zwaarder’

Amsterdammers met een migratieachtergrond worden onevenredig zwaar getroffen door het coronavirus. Dat meldt de gemeente op basis van het onderzoek ‘Covid-19 en etniciteit’ van de GGD Amsterdam, Amsterdam UMC en expertisecentrum Pharos.

Uit het onderzoek komt naar voren dat Amsterdammers met een migratieachtergrond vaker opgenomen worden in het ziekenhuis met Covid-19 dan Amsterdammers met een Nederlandse achtergrond. Ze maakten twee tot vier keer vaker een infectie door en het sterftecijfer was bijna 1,5 keer hoger.

Verklaringen daarvoor kunnen volgens de onderzoekers slechtere woon- en werkomstandigheden zijn, vaker voorkomende onderliggende aandoeningen als diabetes en overgewicht, en taboe over en angst voor het hebben van een infectie. Maar ook een informatieachterstand door een taalbarrière kan van invloed zijn op de intentie wel of niet te testen op corona of te laten vaccineren tegen het virus.

„Voor Amsterdammers met een migratieachtergrond wordt al ingezet op gerichte voorlichting. Maar de resultaten van het onderzoek maken duidelijk dat er voor deze doelgroepen meer nodig is”, zegt wethouder Simone Kukenheim (zorg).

De GGD wil met extra voorlichtingsbijeenkomsten en meertalige spreekuren zoveel mogelijk barrières wegnemen. Verder organiseert de GGD onder meer coronacolleges op middelbare scholen in kwetsbare wijken en komt er extra voorlichtingsmateriaal in verschillende talen beschikbaar om te verspreiden via (online)netwerken, huisartsen, apotheken en stadsdelen.

Naast deze extra voorlichtingsacties om Amsterdammers met een migratieachtergrond te bereiken is de GGD Amsterdam deze week begonnen met een vaccinatiecampagne voor alle inwoners van de hoofdstad.

Kamer wil bijna unaniem gratis coronatests voor de zomervakantie

De Tweede Kamer wil vrijwel unaniem dat mensen deze zomer gratis een test naar keuze kunnen laten doen om met vakantie te kunnen. Het kabinet is van mening dat vakantiegangers zelf hun test moeten betalen, maar op de Partij voor de Dieren na is geen enkele Kamerfractie het daarmee eens.

In een motie die donderdag werd aangenomen, wordt het kabinet gevraagd te kijken hoe mensen een gratis test kunnen krijgen voor hun zogenoemde digitaal groen certificaat van de Europese Unie. Met zo’n certificaat kunnen mensen aantonen dat ze negatief getest zijn op het virus, gevaccineerd zijn of al besmet zijn geweest met het virus. Het idee is dat deze groep geen nieuwe besmettingen zal veroorzaken op vakantie in de EU.

De Kamer vindt dat de test gratis moet zijn omdat deze zomer nog niet alle Nederlanders (volledig) gevaccineerd zijn. Met een negatieve coronatest kunnen ze binnen de EU alsnog op reis.

Wat de Kamer betreft moet gekeken worden of mensen zelf kunnen kiezen welke test ze laten doen. Ook de PCR-test moet een optie zijn. Zoals het nu geregeld is moeten daarvoor commerciële bedrijven worden ingeschakeld. Wie zich bij de GGD laat testen, krijgt geen bewijs dat de uitslag negatief was.

Weekgemiddelde coronagevallen verder gedaald

Het gemiddeld aantal nieuwe coronagevallen van de afgelopen week is donderdag gedaald tot 4567, het laagste aantal sinds 9 maart.
Het weekgemiddelde daalt hiermee voor de elfde dag op rij. In de afgelopen zeven dagen zijn 31.970 positieve tests gemeld.

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 4688 positieve test. Dat zijn er 103 meer dan een dag eerder, maar ruim 1300 minder vergeleken met vorige week donderdag.

Het aantal vastgestelde sterfgevallen door corona steeg het afgelopen etmaal met achttien. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Woensdag werden vijftien overlijdens geregistreerd.

Afgelopen etmaal werden de meeste coronagevallen vastgesteld in Rotterdam, in totaal 297. Amsterdam telde 224 nieuwe gevallen en Den Haag 147. Ook in Venlo (87) en Eindhoven (82) kwamen relatief veel nieuwe coronabesmettingen aan het licht.

Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 1,6 miljoen mensen in Nederland positief getest. Van meer dan 17.500 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden.

Opnieuw forse daling van aantal coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw fors gedaald. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1899 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 103 minder dan op woensdag en 250 minder dan op dinsdag.

Het is het laagste aantal opgenomen patiënten sinds 13 maart. Op 17 maart lagen er voor het laatst minder dan 2000 coronapatiënten in de ziekenhuizen.

Hongarije hoeft geen extra vaccins van Pfizer/BioNTech
ANP-431130256.jpg
De Hongaarse premier Viktor Orbán. beeld EPA, Jose Coelho

Hongarije hoeft geen extra coronavaccins van Pfizer/BioNTech en is daarom als enige EU-lid geen onderdeel van de deal tussen de EU en de farmaceuten. De Europese Commissie presenteerde donderdag een afspraak voor nog eens 1,8 miljard doses coronavaccin.

De Hongaarse regering zei dat er genoeg doses zijn in het land, ook als er nog een extra dosis nodig is om de weerstand te blijven houden. „Er zijn voldoende vaccins van oosterse en westerse makelij”, aldus de stafchef van premier Viktor Orbán.

Hongarije is het enige land binnen de Europese Unie dat een Russisch en een Chinees vaccin heeft goedgekeurd. De Hongaren gebruiken die middelen ook al in de vaccinatiecampagne.

Advertentie

Dak- en thuislozen vanaf maandag ingeënt tegen corona
ANP-377257356.jpg
beeld ANP, Dingena Mol

Dak- en thuislozen worden vanaf komende maandag ingeënt tegen het coronavirus, laat koepelorganisatie GGD GHOR weten. GGD-medewerkers en artsen zullen mensen prikken met het vaccin van Janssen. Dat gebeurt bij opvanglocaties en met mobiele prikteams.

Volgens de GGD leven naar schatting ongeveer 60.000 mensen zonder dak boven hun hoofd in Nederland. Tot dusver hebben maatschappelijke organisaties zoals opvangcentra en het Rode Kruis contact gelegd met ongeveer 25.000 van hen. Ook gemeenten, kerken en het Leger des Heils helpen mee om de lastig te bereiken groep in kaart te brengen.

In de eerste week worden ongeveer 10.000 dak- en thuislozen gevaccineerd, te beginnen in vijftien van de 25 GGD-regio’s. Het gaat om de regio’s Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Haaglanden, Hollands Midden, Zuid-Holland Zuid, Flevoland, Zaanstreek-Waterland, IJsselland, Groningen, Drenthe, Hollands Noorden, Brabant-Zuidoost, Zuid Limburg en Limburg-Noord.

Het vaccineren van alle dak- en thuislozen zal een paar weken in beslag nemen, aldus een woordvoerster van de GGD.

WHO: goedgekeurde coronavaccins werken tegen alle varianten
ANP-423099982.jpg
beeld AFP, Alexander Astafyev

De coronavaccins die tot dusver goedgekeurd zijn, werken goed tegen alle bekende varianten van het coronavirus, waaronder ook de variant die momenteel veel rondgaat in India. Dat zegt een van de directeuren van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties.

„Alle varianten van het coronavirus die tot nu toe zijn opgedoken reageren op beschikbare, goedgekeurde vaccins”, zei Hans Kluge. De Belgische arts zit namens Europa in het bestuur van de WHO.

Het aantal nieuwe coronagevallen in Europa is in de afgelopen maand met 60 procent gedaald, aldus Kluge. „Maar deze vooruitgang is kwetsbaar. We zijn eerder in deze situatie geweest.
Laten we niet dezelfde fouten maken als vorig jaar. Daardoor kon het coronavirus weer de kop opsteken en kregen het zorgstelsel, de gemeenschap en de economie de volle laag. We zijn door schade en schande wijs geworden. We gaan nu de goede kant op, maar we moeten goed blijven letten op het virus dat in Europa 1,2 miljoen levens heeft geëist. Dat staat gelijk aan de volledige bevolking van Brussel.”

België neigt naar inenten 16- en 17-jarigen
ANP-430477980.jpg
beeld ANP, Marco de Swart

Ook Belgen van 16 en 17 jaar mogen erop hopen dat ze binnenkort al worden ingeënt tegen het coronavirus. De belangrijkste adviseur van de Belgische regering raadt aan ook hen te gaan prikken.

Het advies van de Hoge Gezondheidsraad, vergelijkbaar met de Gezondheidsraad in Nederland, maakt de weg vrij voor de inenting van deze tieners. De Europese toezichthouder heeft inmiddels een coronavaccin goedgekeurd voor gebruik bij deze leeftijdsgroep, maar vooralsnog is dat alleen het Pfizer-vaccin.

De Vlaamse regering sprak zondag al het voornemen uit om al vóór 11 juli 16- en 17-jarigen in te enten. Mits er genoeg vaccins zijn, tekende zij aan. De jongeren zijn pas aan de beurt zodra ouderen zijn gevaccineerd.

Nederland vaccineert voorlopig alleen 16- en 17-jarigen die extra kwetsbaar zijn voor het virus doordat ze bijvoorbeeld ook andere aandoeningen hebben. Die moeten in België ook voorrang krijgen, vindt de Hoge Gezondheidsraad.

Jongeren die besmet raken belanden zelden in het ziekenhuis, laat staan op de intensive care. Het inenten van deze groep zal daarom de druk op de ziekenhuizen niet rechtstreeks verlichten, denken deskundigen. Maar het kan de verspreiding van het coronavirus wel remmen als deze tieners, die doorgaans veel mensen zien, zijn gevaccineerd en het virus minder vaak doorgeven.
Bovendien zou het stress en schooluitval kunnen schelen.

Mensen uit 1966 kunnen afspraak maken voor coronavaccinatie
ANP-426826635.jpg
beeld EPA, Sean Gallup

Mensen die zijn geboren in 1966 zijn aan de beurt voor vaccinatie tegen het coronavirus. Ze kunnen online een afspraak maken voor de prik, liet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag weten. Deze groep krijgt het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna.

In totaal krijgen ruim 250.000 mensen de uitnodiging. Volgens de planning komt die vrijdag met de post binnen. Vanaf dat moment kunnen de vijftigers die zich willen laten vaccineren ook telefonisch een afspraak maken met de GGD. Dat kan een dag eerder al via www.coronavaccinatie-afspraak.nl.

Sommige mensen krijgen een dubbele uitnodiging. Dat kan bijvoorbeeld als ze tot een groep behoren die met voorrang is gevaccineerd, zoals zorgpersoneel. „Wie al gevaccineerd is, kan de dubbele uitnodiging als niet verzonden beschouwen”, aldus het RIVM.

De GGD dient de prikken toe op 132 locaties verspreid over het land.

Zorgautoriteit: druk op ziekenhuizen is nog hoog, maar neemt af
ANP-426889903.jpg
beeld ANP, Bart Maat

De druk op de ziekenhuiszorg als gevolg van Covid-19 blijft hoog, maar lijkt iets af te nemen, schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een wekelijks rapport.

Er zijn iets meer operatiekamers in gebruik vergeleken met vorige week. Daarnaast geven nu 26 ziekenhuizen aan de zogeheten kritiek planbare zorg, zoals kankerbehandelingen, niet volledig volgens planning te kunnen leveren. Vorige week waren dit er 28.

Negen van deze ziekenhuizen kunnen bepaalde vormen van deze zorg niet meer binnen de vereiste zes weken verlenen. Dat zijn er evenveel als vorige week. „Dit wil niet zeggen dat patiënten ook daadwerkelijk gezondheidsschade oplopen. Het kan zijn dat andere zorginstellingen de zorg overnemen”, stelt de NZa.

Planbare zorg, zoals een knie- heup- of staaroperatie, wordt in ruim een derde (34 procent) van de ziekenhuizen niet geleverd. Een week eerder was dit nog 38 procent. Een aantal ziekenhuizen levert deze zorg voor een deel en 2 procent van de ziekenhuizen kan de planbare zorg weer volledig leveren.

De Zorgautoriteit wijst erop dat planbare zorg ook door zelfstandige klinieken wordt geleverd. „Patiënten die sneller geholpen willen worden, kunnen zich richten tot hun zorgverzekeraar voor zorgbemiddeling”.

10 procent kwetsbare mensen deze week uitgenodigd voor prik
ANP-431281133.jpg
beeld AFP, Gabriel Bouys

Circa 10 procent van de mensen met een medische indicatie ontvangt deze week een uitnodiging voor vaccinatie tegen het coronavirus, of heeft die in de afgelopen dagen ontvangen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigt dat naar aanleiding van een bericht in het AD. Het instituut is zelf tevreden over de gang van zaken. „Het was een heel grote logistieke operatie. We hebben in korte tijd 1,54 miljoen uitnodigingen verstuurd, daar waren we blij mee”, zegt een woordvoerster.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge meldde afgelopen weekend dat „iedereen met een medische indicatie tussen 18-60 jaar die elk jaar de griepprik krijgt, is uitgenodigd”. Dat bleek nog niet helemaal te kloppen. Het RIVM meldde toen al dat sommige mensen de brief nog moesten krijgen. Donderdag werd duidelijk dat het om ongeveer één op de tien mensen uit deze kwetsbare groep ging. Dat was begin deze week de stand van zaken. Inmiddels zal ongeveer de helft van deze mensen de brief nu binnen hebben, schat de woordvoerster.

In de tussentijd hebben ook gezonde vijftigers al de kans om een afspraak te maken. Daartoe is besloten om het vaccinatietempo er goed in te houden. Momenteel mogen mensen die zijn geboren in 1965 een afspraak maken.

„Er zijn nazendingen, dat hebben we ook de hele tijd gezegd”, laat de RIVM-woordvoerster weten. Ze noemt uiteenlopende redenen daarvoor. „Soms gaat er iets niet helemaal goed bij het doorgeven van informatie. Dan ontbreekt bijvoorbeeld een adres of klopt er iets niet.”

Het aantal mensen uit de kwetsbare groepen dat een afspraak heeft gemaakt voor de prik, bleek afgelopen weekend aan de lage kant. Het waren er zaterdag zo’n 700.000, terwijl meer dan twee keer zoveel mensen toen de uitnodiging al binnen hadden. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat er veel overlap is met groepen die reeds zijn gevaccineerd. Bijvoorbeeld omdat ze begin jaren 60 zijn geboren, in de zorg werken of een hoog medisch risico hebben. Uit die laatste groep zijn ook al zo’n 150.000 mensen eerder uitgenodigd. Het overzicht op dit soort overlap ontbreekt.

„Sommige mensen uit deze groep zitten dringend te wachten op een uitnodiging”, erkent de woordvoerster. „Wij willen ook dat deze mensen zo snel mogelijk een prik krijgen.”

‘Latere uitbetaling coronasteun TVL breekt veel ondernemers op’
ANP-431005392.jpg
Een leeg terras op een druilerige dag in het centrum van Arnhem. De terrassen zijn weer geopend, maar het weer zorgt ervoor dat gasten wegblijven. beeld ANP, Sem van der Wal

Voor veel ondernemers is uitstel van de betaling van de tegemoetkoming vaste lasten, TVL, een forse tegenvaller. Ze hadden al weinig reserves en moeten ook nog eens vakantiegeld uitbetalen. Er blijft amper geld over om de boel straks weer helemaal open te gooien, zeggen ondernemersvereniging ONL en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tegen BNR.

Dinsdag verscheen het bericht dat de TVL een maand later wordt uitbetaald. Het zijn weer met name de horeca, horecagroothandel en de evenementen- en cultuursector die het hardst getroffen dreigen te worden, zegt Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland (ONL). „Veel ondernemers zitten nu met de laatste loodjes, aangezien zij deze week bijna open kunnen. Na uiting van zorgen over het uitbetalen van het vakantiegeld in mei, kregen we van het ministerie te horen dat dit vanwege het uitkeren van de TVL zou moeten lukken. Daar rekenden ondernemers op.”

‘Nederlands trollenleger verspreidt desinformatie over vaccin’
ANP-427187483.jpg
beeld ANP, Koen van Weel

Een Nederlandse groep van coronasceptische actievoerders heeft sinds februari gecoördineerd onjuiste en misleidende informatie over Covid-19 verspreid. Dat meldt journalistiek platform Pointer van KRO-NCRV, dat de afgelopen 3 maanden undercover ging in deze groep.

De groep actievoerders spoorde via de berichtendienst Telegram medestanders aan om nepaccounts op sociale media aan te maken en heeft deze trollen dagelijks voorzien van desinformatie over het coronavaccin. GGD’en, politici en prominente artsen worden door de leden van dit trollenleger online, maar ook fysiek lastiggevallen, aldus Pointer.

Het trollenleger, dat Het Digitale Leger wordt genoemd, is inmiddels offline omdat er onenigheid in de groep is ontstaan over hoe ze na de verkiezingen verder moeten gaan met hun campagne. Tijdens de hoogtijdagen bestond de groep uit bijna 800 leden.

Pointer spoorde de nepaccounts op en achterhaalde met digitaal-forensisch onderzoek welke personen achter het digitale leger schuilgaan. In 3 maanden tijd krijgen de trollen 708 URL’s, 1112 afbeeldingen en 528 video’s aangeboden met desinformatie over het coronavaccin.

Begin april worden de mailadressen van GGD-testlocaties in de groep verspreid. Leden worden aangespoord om een vooraf opgestelde e-mail te versturen. Daarin doen zij zich onder valse voorwendselen voor als journalist. Het doel van deze actie is om de testlocaties te overladen met tijdrovende vragen.

Het huisadres van Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en OMT-lid, wordt ook in de groep verspreid. Mensen worden opgeroepen om op 17 april bij de ic-arts ‘koffie te gaan drinken’: een term die demonstranten gebruiken om actie te voeren. Uiteindelijk komt het niet zover.

De politie houdt de groep in de gaten, zegt een woordvoerder tegen Pointer. Het is niet strafbaar om desinformatie te verspreiden, maar er wordt wel telkens bekeken of er strafbare en concrete dreigingen zijn in deze groepen, aldus de politie.

Aantal wildplasboetes vorig jaar helft minder vanwege pandemie

Nederlanders zijn vorig jaar beduidend minder beboet vanwege wildplassen. Het aantal boetes voor dit vergrijp halveerde vergeleken met een jaar eerder. Dat meldt datapersbureau LocalFocus na een analyse van cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). De politie vermoedt dat de sluiting van de horeca de oorzaak is.

In 2020 werden 8000 boetes uitgedeeld aan mensen die in het openbaar hun behoefte deden, tegen circa 17.000 een jaar eerder. Het totale met deze boetes opgehaalde bedrag kwam uit op 1,1 miljoen euro, ook een halvering.

Door de uitbraak van het coronavirus waren horecazaken een groot deel van het jaar gesloten. De politie noemt het „heel aannemelijk” dat het aantal boetes voor wildplassen of -poepen daardoor is gedaald.

In Nederland geldt geen landelijk verbod voor wildplassen. Gemeenten kunnen zelf kiezen om hier regels over op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening. Vaak is de regel dat plassen of poepen in het wild niet is toegestaan binnen de bebouwde kom. Daar staat dan een boete op van 140 euro.

Het aantal boetes voor wildplassen is in bijna alle provincies gedaald, met uitzondering van Flevoland. In de provincie Groningen zijn relatief de meeste van deze boetes uitgedeeld. Drenthe telde er verhoudingsgewijs juist weinig.

Prikuitnodigingen voor 170.000 kwetsbare mensen nog niet bezorgd
ANP-429680360.jpg
Een pop-up vaccinatielocatie van de GGD in maart dit jaar. De tijdelijke vaccinatie unit is vooral bedoeld voor oudere inwoners die zich minder goed kunnen verplaatsen. beeld ANP, Ramon van Flymen

Omdat te weinig mensen met een medische indicatie een prikafspraak hebben gemaakt, zijn gezonde vijftigers deze week versneld uitgenodigd voor vaccinatie. Nu blijkt volgens het AD dat een aanzienlijk deel van de medisch kwetsbare groep de vereiste uitnodigingsbrief niet heeft gehad: zo’n 170.000 brieven waren begin deze week nog niet bezorgd.

Dat bevestigt René den Otter van DMDR, het bedrijf dat de uitnodigingen namens het RIVM verstuurt. „De laatste 10 procent van de 1,64 miljoen brieven wordt deze week verwerkt en zal uiterlijk zaterdag worden bezorgd. Daarna volgt nog een veegronde van de nazendingen die de huisartsen hebben doorgegeven, maximaal 10.000. Die worden maandag aangeboden bij PostNL en dinsdag bezorgd.”

Veel 60-minners met bijvoorbeeld astma of diabetes zitten al weken met smart op hun vaccinatie-uitnodiging te wachten. Omdat zij vanwege hun kwetsbare gezondheid een groter risico lopen bij corona, zouden ze vóór de gezonde vijftigers worden ingeënt. Om de GGD niet te overbelasten, zouden de brieven vanaf 6 mei gefaseerd worden verstuurd. Uiterlijk afgelopen zaterdag hadden ze volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid bij iedereen op de mat moeten liggen.

Bibliotheken mogen weer mensen ontvangen
ANP-424807344.jpg
Bezoekers in de Tilburgse bibliotheek LocHal. beeld ANP, Rob Engelaar

Na maanden gesloten te zijn geweest mogen de bibliotheken donderdag weer open. De bibliotheken maakten in eerste instantie geen deel uit van de versoepelingen van deze week, maar de Tweede Kamer drong erop aan.

Voor de mensen die weer boeken willen lenen, gelden er wel een aantal voorwaarden. Zo moeten bezoekers een mondkapje dragen en een mandje gebruiken. Daarnaast mogen bibliotheken maximaal één persoon per 25 vierkante meter ontvangen, exclusief het personeel. Ook wordt er een gezondheidscheck gedaan voordat mensen naar binnen mogen en moeten bezoekers zich laten registreren.

Sinds woensdag zijn onder meer sportscholen, zwembaden en plekken in de open lucht zoals pretparken weer open. Omdat de procedure voor de bibliotheken later in gang werd gezet, volgt de opening een dag later.

Keijzer: resultaten Field Labs over concerten zijn positief
ANP-429909857.jpg
beeld ANP, Jeroen Jumelet

De resultaten van de zogenoemde Field Labs, waarbij is geëxperimenteerd met evenementen zoals concerten en festivals, zijn positief. Met aanvullende maatregelen, zoals testen vooraf, zouden dit soort evenementen waarbij mensen niet op hun plaats hoeven te zitten in de nabije toekomst veilig georganiseerd worden. Dat zei staatssecretaris Mona Keijzer woensdag bij het RTL-programma Beau.

Keijzer benadrukte dat er eerst nog wel advies moet worden gevraagd aan het Outbreak Management Team over de conclusies van de Field Labs. Pas als het OMT ook zegt dat het veilig kan, kan er worden gekeken of concerten en evenementen weer mogelijk zijn met volledig publiek.

Daarvoor moeten dan wel de besmettingen en de ziekenhuisbezetting eerst verder dalen, tot het tweede niveau, ‘zorgelijk’. Dat houdt in dat er per 100.000 inwoners 35 tot 100 besmettingen in een week worden gemeld. In de ziekenhuizen mogen op weekbasis niet meer dan 16 opnames zijn. Die beide waarden liggen nu nog een stuk hoger.

Nieuw liveblog

De redactie opent een nieuw liveblog. Lees het blog van woensdag hier terug.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer