De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 30 maart in een harde lockdown. Ook geldt er een avondklok, waarvoor het kabinet een spoedwet maakte. Volg in dit liveblog het coronanieuws.
Advertentie
De nieuwe coronasteun van de Amerikaanse president Joe Biden is een feit. Biden zette donderdag zijn handtekening onder het pakket maatregelen ter waarde van 1900 miljard dollar. Het Huis van Afgevaardigden stemde woensdag al in meerderheid voor de wet nadat eerder al de Senaat akkoord ging met het plan.
„Deze historische wetgeving gaat over het opnieuw opbouwen van de ruggengraat van dit land”, zei Biden voordat hij ondertekende. Dat deed de president overigens een dag eerder dan gepland, waardoor het tekenmoment samenviel met een belangrijke mijlpaal voor de Verenigde Staten. Het is namelijk een jaar geleden dat er in het land voor het eerst sprake was van een coronalockdown. Biden moest uiterlijk voor 14 maart zijn handtekening hebben gezet. Op die datum loopt de huidige werkloosheidsregeling af.
De miljarden zijn bedoeld voor het bekostigen van vaccins en medische hulpmiddelen, en ook voor financiële noodhulp aan gedupeerden die hun baan zijn kwijtgeraakt, aan bedrijven en aan lokale overheden. De eerste steuncheques van 1400 dollar zullen naar verwachting nog deze maand beschikbaar komen. In het pakket zit ook een regeling om te helpen de armoede bij kinderen flink terug te dringen. Belastingkwijtschelding voor werklozen en verlichting van de studieschuld zal nog eens miljoenen anderen helpen.
Driestarleerlingen zijn het er roerend over eens. Dat ze sinds het begin van deze maand weer vaker naar school mogen, is fijn. Maar thuis via Teams meedoen met de les die de docent geeft aan de leerlingen die wel op school zijn, werkt totaal niet. „Waardeloos.”
De ene leerling zit in het lokaal. Een ander volgt de les online. Vanachter de keukentafel. Of vanuit bed. Sinds vorige week zijn scholen weer overgestapt op hybride onderwijs. „Eigenlijk werkt het niet.”
Belgische jongeren en kinderen die dat willen zullen ingeënt worden tegen Covid-19. Dat heeft premier Alexander De Croo in het jeugdjournaal van de VRT gezegd. Een precieze timing gaf hij niet, maar het zal op zijn vroegst na de zomer zijn, denkt hij.
De Croo beantwoordde in ‘Karrewiet’ vragen van kinderen over het coronavirus. Ze wilden vooral weten of zij ook gevaccineerd zullen worden. „Jullie zullen ook een vaccin krijgen, maar vandaag zijn jullie de minst kwetsbaren. We vaccineren eerst diegenen die het snelst ziek kunnen worden, maar uiteindelijk gaan we ook kinderen vaccineren”, zei hij.
Volgens vaccinoloog Isabel Leroux-Roels zullen jongeren van 12 tot 17 jaar tegen het einde van het jaar aan de beurt komen. Jongere kinderen zullen volgens haar geduld moeten hebben tot 2022. De verschillende farmaceutische bedrijven zijn bezig met studies bij kinderen of zullen die binnenkort opstarten. Volgens Leroux-Roels wordt voornamelijk onderzocht welke dosis kinderen nodig hebben en of de bijwerkingen verschillen van die bij volwassenen.
Leids onderzoek naar coronavirussen ligt aan de basis van het nieuwste in de EU goedgekeurde coronavaccin, van het Nederlandse Janssen. Het had heel anders kunnen lopen, want voor de coronapandemie liepen maar weinig mensen warm voor fundamenteel onderzoek dat nu essentieel is gebleken.
„Zo’n succesverhaal staat in schril contrast met het feit dat we een paar jaar geleden onze onderzoeksactiviteiten naar coronavirussen bijna hadden stopgezet, wegens een algemeen gebrek aan belangstelling en financiering”, reageert hoogleraar Eric Snijder op het positieve oordeel over het vaccin. Hij was samen met viroloog Marjolein Kikkert verantwoordelijk voor de belangrijke bijdragen die het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) leverde aan de ontwikkeling ervan.
LUMC-onderzoekers bestuderen de materie al dertig jaar. „Zonder decennia aan voorafgaand fundamenteel academisch onderzoek naar coronavirussen en vaccinatietechnologieën zou deze snelle oplossing voor een wereldwijd probleem niet mogelijk zijn geweest”, aldus Snijder. Wat hem betreft is „duidelijk dat kennis over virussen en hun overdracht van cruciaal belang zijn om een toekomstige pandemie te voorkomen”.
Vaccinmaker Janssen uit Leiden benaderde de Moleculaire Virologiegroep van het LUMC in februari 2020 met het voorstel om samen te werken bij de ontwikkeling van een coronavaccin. Het LUMC was daar goed op toegerust, zowel qua laboratoriumfaciliteiten als qua personeel en ervaring. „Op basis van onder andere onze testresultaten heeft Janssen kandidaat-vaccins geselecteerd voor de tweede fase van het project”, legt onderzoeksanalist Tim Dalebout uit op de website van het academische ziekenhuis.
De samenwerking leidde uiteindelijk tot de ontwikkeling van een effectief vaccin, waarvan slechts één prik nodig is. Van de andere drie coronavaccins die tot nog toe zijn goedgekeurd in de EU zijn twee prikken nodig voor een goede bescherming.
„De samenwerking tussen het LUMC en Janssen zal zich hopelijk vertalen in een resultaat met wereldwijde impact”, aldus het ziekenhuis. De volgende fase in het vaccinproject is om na te gaan of door mutaties van het virus aanpassingen aan het vaccin nodig zijn, „nu of in de toekomst”. Hoopgevend is dat het vaccin onder meer is uitgetest in Zuid-Afrika, waar zoals bekend een specifieke gemuteerde versie van het virus de overhand heeft. Daartegen bleek het vaccin voldoende effectief.
Nederland gaat door met vaccineren met het middel van farmaceut AstraZeneca. Dat heeft minister Hugo de Jonge donderdag gezegd. Enkele andere landen stopten deze week uit voorzorg, nadat er bij enkele gevaccineerden bloedproppen waren geconstateerd.
Volgens het Europees geneesmiddelenbureau EMA zijn er geen aanwijzingen dat de bloedproppen zijn veroorzaakt door het coronavaccin. Ook is het aantal gevallen dat voorkomt onder gevaccineerde mensen niet hoger dan onder de gehele bevolking, aldus de toezichthouder.
Steeds meer Europese landen schorten het gebruik van het AstraZeneca-vaccin op vanwege de zorgen over mogelijke bijwerkingen. Het gaat onder meer om Denemarken, Noorwegen en IJsland. Italië zegt een specifieke partij AstraZeneca-vaccins niet te gebruiken.
De landen reageren op meldingen over bloedstolsels bij mensen die waren ingeënt. Oostenrijk, Luxemburg en de Baltische staten legden het gebruik van het middel om die reden eerder al aan banden. Zij stopten uit voorzorg de inentingen met een partij van 1 miljoen vaccins van AstraZeneca na het overlijden van een gevaccineerde vrouw in Oostenrijk.
Op meerdere plekken in het land sloten de GGD’en donderdag test- en priklocaties vanwege de storm. In de loop van de middag is een aantal weer opengegaan, nadat het hoogtepunt van de storm achter de rug was.
Advertentie
Bij het grootschalige testen op het coronavirus in de Rotterdamse buurt Charlois zijn 900 mensen positief getest. In totaal hebben 15.662 mensen zich laten testen. Ongeveer de helft van hen kwam uit Charlois. Vier op de tien geteste personen kwamen van buiten Rotterdam-Zuid. De anderen kwamen uit de buurten Feijenoord en IJsselmonde, die naast Charlois liggen.
Het Nederlandse coronavaccin van Janssen blijkt goed te werken bij ouderen. De effectiviteit bij mensen van 65 jaar en ouder ligt rond de 80 procent. „Daarom is het middel geschikt om te gebruiken bij ouderen”, zegt klinisch beoordelaar Ingrid Schellens van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) donderdag. Bij de totale groep zit de werkzaamheid rond de 67 procent.
Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 5380 nieuwe coronagevallen geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er aanzienlijk meer dan een week geleden, toen er 4109 positieve tests werden geturfd. Ook vergeleken met woensdag (5305) is er sprake van een stijging.
In de afgelopen week zijn er gemiddeld 4775 positieve tests per dag gemeld bij het RIVM. Dat gemiddelde stijgt nu voor de vierde dag op rij.
Hartpatiënten Nederland roept zorgminister Hugo de Jonge en het RIVM „dringend op te stoppen met het gebruik” van AstraZeneca als vaccin tegen corona.
„Dit in verband met mogelijk ernstige bijwerkingen. Oostenrijk, Denemarken en IJsland zijn al gestopt om nader onderzoek te verrichten naar eventuele bijwerkingen die niet voorzien zijn. Uit Duitsland bereiken ons berichten dat steeds meer mensen vaccinatie met AstraZeneca weigeren vanwege de slechte beeldvorming”, aldus de patiëntenorganisatie.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal iets gestegen. Het totale aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 1925, dat zijn er 12 meer dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de intensive care liggen 572 coronapatiënten, 12 meer dan een dag eerder. Opvallend is dat het aantal mensen op ic’s al meer dan een week gestaag toeneemt. Een week geleden lagen er 33 patiënten minder.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 1353 Covid-patiënten, dat zijn er evenveel als woensdag.
Woensdag daalde het totaal aantal opgenomen coronapatiënten, na een toename de twee voorgaande dagen. Het LCPS houdt al een aantal weken rekening met een toename van het aantal opgenomen patiënten.
Nu het Nederlandse coronavaccin van Janssen een positief oordeel heeft gekregen, is het een kwestie van tijd voor het middel wordt toegelaten door de Europese Commissie. Na dat groene licht beschikt Europa over vier vaccins tegen het coronavirus. Maar daar blijft het niet bij, er zijn meer middelen op komst.
Drie vaccins waren al goedgekeurd. Zij zijn ook al toegediend. Het gaat om de middelen van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca.
Europa heeft ook vier coronavaccins besteld die nog in ontwikkeling zijn. Die worden gemaakt door het Duitse CureVac, het Franse Sanofi, het Amerikaanse Novavax en het Franse Valneva. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) kijkt al mee met de onderzoeken van CureVac en Novavax, zodat de vaccins sneller beoordeeld kunnen worden.
De gekochte vaccins worden verdeeld over de lidstaten van de Europese Unie. Dat gebeurt op basis van het aantal inwoners. Nederland krijgt 3,89 procent van de bestelde doses. Voor het einde van dit jaar moet Nederland ruim 73 miljoen doses hebben ontvangen, ruim genoeg om iedere inwoner te vaccineren.
Ook andere vaccinontwikkelaars proberen in Europa een voet tussen de deur te krijgen. Zo kijkt het EMA alvast naar het Russische vaccin Spoetnik V. Dat vaccin is ontwikkeld door het onderzoeksinstituut Gamaleya uit Moskou. Dat werkt bij de aanvraag samen met een bedrijf uit Duitsland en wil het vaccin produceren in Italië. Hongarije en Slowakije hebben, buiten de Europese Unie om, al doses van het vaccin besteld. Ook Kroatië zou dat willen doen. Ook Chinese bedrijven als Sinopharm en Sinovac hopen op toelating in Europa.
Bijwerkingencentrum Lareb heeft in Nederland maar één melding van een mogelijke trombose over het vaccin AstraZeneca ontvangen. „Het gaat om een verdenking van een trombose, zonder ernstige gevolgen”, zegt Agnes Kant, epidemioloog en directeur bij Lareb.
Zij ziet geen reden om te stoppen met het coronavaccin. „We zien niets bijzonders, maar we zijn er natuurlijk wel extra alert op”, aldus Kant.
Denemarken maakte donderdag bekend voorlopig te stoppen met het vaccineren van mensen met AstraZeneca. Reden is dat daar herhaaldelijk melding is gemaakt van bloedstolsels bij mensen die waren ingeënt met het middel.
Urkers kunnen zich vanaf volgende week donderdag weer in hun eigen gemeente laten testen op corona. Op die dag gaat de nieuwe corona-teststraat van de GGD open in sporthal De Vlechttuinen. De teststraat in de sporthal vervangt de testlocatie in een tent, die op 23 januari in brand werd gestoken tijdens avondklokrellen.
De politie heeft voor de brandstichting in de teststraat drie verdachten uit Urk en Emmeloord opgepakt. Het onderzoek is nog niet afgerond.
Veel inwoners van Urk waren geschokt over het vernielen van de GGD-locatie in het havengebied. Jongeren startten een crowdfundingsactie, waarmee ze 10.000 euro inzamelden voor de inrichting van een nieuwe teststraat. Volgens wethouder Freek Brouwer van Urk blijkt daaruit dat „ook de jeugd erg ontstemd was over de ongeregeldheden.”
Urkers kunnen op dinsdag, donderdag en zaterdag op afspraak een coronatest doen.
De werkgelegenheid in de Europese Unie is door de coronacrisis met bijna 6 miljoen banen gekrompen. Daarbij werden vooral tijdelijke werknemers hard getroffen. Dat meldt Eurofound, een door de EU opgerichte organisatie voor de verbetering van leef- en werkomstandigheden, in een onderzoek.
Volgens Eurofound was in de periode tussen het voorjaar van 2019 en het voorjaar van 2020 sprake van een krimp van de werkgelegenheid in de gehele EU met 2,4 procent. Tot de sterkst getroffen landen behoren bijvoorbeeld Spanje, Italië, Bulgarije, Estland en Roemenië. In Nederland ging het om een bescheiden krimp.
Mensen met tijdelijke contracten werden volgens de organisatie disproportioneel sterk geraakt door de crisis, met een krimp van het aantal contracten met 17 procent. Daarmee is die groep goed voor meer dan driekwart van het totale banenverlies. Volgens Eurofound hadden vooral jongeren het lastig.
De schade van de crisis aan de Europese arbeidsmarkt werd wel verzacht door maatregelen rond bijvoorbeeld werktijdverkorting en ook door de overgang naar thuiswerken. Eurofound roept op tot de permanente oprichting van werktijdverkorting en vergelijkbare programma’s die kunnen worden ingezet in crisistijden.
„Dit onderzoek laat de diepe impact van corona zien op de werkgelegenheid. Achter deze cijfers gaan miljoenen banen en bedrijven schuil die verloren zijn gegaan door de pandemie. Maar het laat ook tot op zekere hoogte zien dat interventies zoals werktijdverkorting hebben voorkomen dat de crisis is uitgedraaid op een ramp”, schrijft Eurofound.
Denemarken stopt voorlopig met het vaccineren van mensen met het coronavaccin van AstraZeneca. Dat heeft volgens de autoriteiten te maken met mogelijke bijwerkingen.
De testlocatie in de Zuid-Hollandse gemeente Nissewaard is dicht vanwege de storm. „Vanwege de harde wind is testlocatie Nissewaard uit veiligheidsoverwegingen vandaag en morgen gesloten”, aldus de GGD Rotterdam-Rijnmond.
Afspraken worden zoveel mogelijk verzet. Testlocaties Ahoy en Middelharnis staan klaar om afspraken daarheen te kunnen verplaatsen.
Eerder werd al bekend dat twee vaccinatielocaties in het noorden van Noord-Holland donderdag dicht blijven. De maatregel geldt voor de prikstraten in Alkmaar en Middenmeer. Daar staan tenten waarin mensen gevaccineerd worden.
In Zeeland is de teststraat in Vlissingen donderdag uit voorzorg dicht. Mensen die een afspraak hadden, kunnen zich in Goes laten testen. De storm trekt donderdag over Nederland. Het KNMI verwacht windstoten tot 110 kilometer per uur en heeft daarom code geel ingesteld.
Cambodja heeft een jaar na het begin van de pandemie voor het eerst melding gemaakt van een sterfgeval door het coronavirus. Het gaat om een 50-jarige man die ongeveer twee weken geleden positief had getest.
De Cambodjaan overleed volgens de autoriteiten op de ochtend van 11 maart, precies een jaar nadat de Wereldgezondheidsorganisatie had verklaard dat sprake is van een pandemie. Hij werkte als chauffeur voor een Chinees in de stad Sihanoukville. Die persoon raakte ook besmet met het virus.
Wereldwijd zijn sinds het begin van de coronacrisis 118 miljoen besmettingen gemeld. Het circa 16 miljoen inwoners tellende Cambodja registreerde volgens officiële cijfers slechts 1163 coronagevallen. Het land is inmiddels in de greep van de ernstigste corona-uitbraak tot dusver. Die staat bekend als de „gebeurtenis van 20 februari” en deed het aantal vastgestelde besmettingen verdubbelen.
Webwinkel bol.com verkocht in het coronajaar 2020 met name meer spullen voor thuiswerken en thuissporten en schoonmaak in verband met de virusuitbraak.
Daar stond tegenover dat de verkoop van reisartikelen juist afnam omdat vanwege de pandemie veel minder vakanties werden geboekt naar het buitenland.
Uit een onderzoek naar het aankoopgedrag komt naar voren dat vorig jaar fors meer webcams, headsets en yogamatjes werden verkocht dan een jaar eerder.
Daarnaast werden er bijvoorbeeld flink meer huishoudhandschoenen en verf voor klusjes in en rond het huis verkocht. Om de kinderen te vermaken in coronatijd kochten mensen meer speelgoed, evenals stickers en stoepkrijt.
In de categorie persoonlijke verzorging was volgens bol.com een wisselend beeld te zien. Zo werden minder make-upartikelen verkocht, maar steeg de verkoop van bijvoorbeeld kappersscharen en nagelvijlen, omdat mensen thuis meer aan zelfverzorging deden.
Door de reisbeperkingen tegen het coronavirus verkocht de webwinkel minder reisstekkers en bagagekoffers en ook minder snorkelmaskers. Hier waren volgens bol.com dan ook de grootste dalingen te zien.
Het dochteronderdeel van supermarktconcern Ahold Delhaize zei verder dat het aankoopmoment meer is verschoven naar de vrijdagavond en het weekend omdat mensen vaker thuiszitten. Ook deden zij hun aankopen meer verspreid over de dag, waar klanten voor corona hun bestellingen vooral na 17.00 uur deden.
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus dat in de afgelopen 24 uur in Duitsland is vastgesteld, is opnieuw fors gestegen. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldde donderdagochtend maar liefst 14.356 nieuwe gevallen.
Woensdag meldde het RKI nog ruim 9000 nieuwe besmettingen. Dat was meer dan een verdubbeling van het aantal van de dag ervoor. In Duitsland is het bijna wekelijks het geval dat de cijfers in en vlak na het weekend betrekkelijk laag liggen en vervolgens snel oplopen naarmate de week vordert.
Met de nieuwe gevallen erbij zijn er in Duitsland sinds het begin van de coronaepidemie 2.532.947 gevallen van Covid-19 ontdekt. In 72.810 van die gevallen, kreeg de ziekte uiteindelijk een dodelijke afloop. In het afgelopen etmaal overleden er nog eens 321 personen in Duitsland aan de gevolgen van corona.
Bijna de helft van de basisscholen (43 procent) heeft afgelopen week ten minste één klas naar huis moeten sturen wegens een coronabesmetting. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 800 basisschooldirecteuren, waar de Volkskrant over schrijft
Het testen van leerlingen en het doorgeven van de testuitslagen loopt ondertussen vertraging op, omdat kinderen vaak geen DigiD hebben.
Toch is bijna 90 procent van de basisschooldirecteuren tevreden over de heropening van hun school, nu een maand geleden. Al blijken niet alle maatregelen even werkbaar. Met name afstand houden tussen leerkrachten en leerlingen en het werken in kleine, vaste groepjes (‘bubbels’) is volgens schooldirecteuren bijna ondoenlijk. Het weren van ouders uit school en kinderen met verkoudheidsklachten thuis laten blijven gaat wel goed.
Een aanzienlijke groep Nederlandse artsen vindt dat de overheid tijdens de coronacrisis „te veel nadruk legt op de zorg en te weinig op andere maatschappelijke gebieden, zoals economie en onderwijs”. Met die stelling is ruim vier op de tien van de ondervraagden (44 procent) het eens in een peiling van vakblad Medisch Contact. Een net iets grotere groep (47 procent) is het ermee oneens. Aan de enquête deden 6809 artsen, voormalige artsen en geneeskundestudenten mee.
De jongste respondenten vinden het vaakst dat te veel nadruk op de zorg ligt, oudere artsen zijn daar vaker tevreden over. Dat artsen verdeeld zijn over de nadruk op de zorg, wil niet zeggen dat ze vinden dat het kabinet de coronacrisis slecht aanpakt. De grote meerderheid (81 procent) kan zich vinden in deze stelling over het kabinetsbeleid: „Niet alles gaat goed, maar ik bewonder hoe ze deze crisis bestrijden.”
Van de ondervraagden vindt 11 procent dat het kabinet „veel te weinig doet om deze ontwrichtende ziekte in te perken”, 8 procent onderschrijft de stelling: „Ze grijpen veel te hard in om een ziekte te bestrijden die niet veel voorstelt.”
Uit de peiling blijkt verder dat de VVD het populairst is onder de beroepsgroep. Van de ondervraagden zegt 21 procent voor de liberalen te gaan stemmen. D66 volgt met 18 procent, 12 procent gaat voor GroenLinks. PvdA zou op 8 procent van de artsenstemmen kunnen rekenen, CDA op 5 procent. Van de ondervraagden gaat 4 procent voor de ChristenUnie en 3 procent voor de Partij voor de Dieren. De overige partijen krijgen 1 procent of minder. Daaronder ook de PVV, die landelijk in de meeste peilingen op de tweede plaats staat.
De VVD is in de beroepsgroep overigens het populairst onder medisch specialisten. Bij de huisartsen wint D66, bij de ondervraagde arts-assistenten is GroenLinks de grootste partij. Er zijn in de laatste campagneweek nog stemmen van artsen te winnen. Volgens de peiling zweeft 15 procent van de artsen nog.
Inhoudelijk is gezondheidszorg voor 24 procent van de ondervraagden het belangrijkste thema in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Dat is goed voor een tweede plaats. De grootste groep ondervraagde artsen, 35 procent, koos ‘klimaat en duurzaamheid’ als meest bepalende thema voor hun partijkeuze. De economie volgt met 13 procent, Europa is voor 5 procent het belangrijkst.
De Europese Centrale Bank (ECB) neemt donderdagmiddag weer een rentebesluit. Grote vraag daarbij is of de centrale bank zijn steunmaatregelen voor de economie van de eurozone gaat opschroeven vanwege de coronacrisis. Bij het vorige rentebesluit in januari vond de ECB dit nog niet nodig.
Er wordt door kenners opnieuw geen rigoureus ingrijpen verwacht. Vooralsnog ziet de top van de centrale bank nog niets in het uitbreiden van zijn gigantische opkoopprogramma van obligaties, meldde persbureau Bloomberg onlangs op basis van ingewijden. In publieke optredens van beleidsmakers klonk die boodschap eveneens door. Ook aan de rentetarieven van de ECB zal waarschijnlijk niet worden gesleuteld.
Analisten zijn wel erg benieuwd naar wat ECB-president Christine Lagarde zal zeggen over de rentes op de obligatiemarkten. Die lopen de laatste tijd wat op en dat kan een probleem worden, omdat dit zou kunnen betekenen dat de rentes op bijvoorbeeld leningen ook kunnen gaan oplopen. Duurder krediet kan de stimuleringsacties van de ECB voor economisch herstel dwarszitten.
De ECB zet met zijn beleid juist al lange tijd in op erg lage rentes in Europa, omdat dit lenen makkelijker maakt en mensen en bedrijven moet stimuleren om makkelijker geld uit te geven. Door de lage rentetarieven van de ECB zijn bijvoorbeeld ook de spaarrentes bij banken tot dieptepunten gedaald.
De GGD is niet van plan mensen zonder coronaklachten te gaan testen, bedoeld om ze met een testbewijs veiliger te kunnen laten deelnemen aan het sociale leven. Dat zegt GGD-voorman André Rouvoet in Trouw.
Volgens Rouvoet is de GGD-capaciteit primair bedoeld voor de bestrijding van het coronavirus. „De GGD is er voor de publieke gezondheid, daar ligt onze opdracht. Als er ergens uitbraken zijn, kunnen we risicogericht grootschalig testen. Ik waak ervoor dat we onze capaciteit gaan inzetten voor andere doelen dan de virusbestrijding”, aldus Rouvoet.
De roep om sneltests klinkt steeds luider, omdat een negatieve test tijdelijk toegang zou kunnen geven tot een school, festival of voetbalstadion. Zo’n negatief testbewijs is alleen te verkrijgen via een testlocatie. Volgens Rouvoet zijn de teststraten van de GGD daarvoor niet bedoeld. Die zijn alleen voor mensen met klachten, stelt hij. „De taak om preventief te testen zonder aanvullende reden ligt primair bij het bedrijfsleven of het onderwijs en niet bij de GGD. Dat is zo met het kabinet besproken”, aldus Rouvoet.
Hij zegt wel voorstander te zijn van het gebruik van sneltests om de samenleving te openen. „Er zijn ideeën met miljoenen sneltests per maand gericht op het openstellen van de samenleving. Naar mijn mening komt dat nog niet snel genoeg van de grond. Iedereen wil weer open, daarvoor kan testen zonder klachten wél nuttig zijn. Ik zou zeggen: maak daar werk van.”
Brazilië heeft woensdag voor de tweede opeenvolgende dag een recordaantal coronadoden in één etmaal gemeld. Daarvan was vorige week ook al sprake. Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid meldde woensdag dat er in de laatste 24 uur maar liefst 2286 personen in het Zuid-Amerikaanse zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19.
Dinsdag werd er al een recordaantal gemeld van 1972 overlijdens in een etmaal. Naast de sterftecijfers zijn ook de besmettingsaantallen torenhoog in Brazilië.
Woensdag werden er net geen 80.000 nieuwe vastgestelde besmettingen gemeld. Een dag eerder waren dat er ruim 70.000.
De pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie (PAHO) uitte woensdag grote zorgen over het verloop van de corona-epidemie in Brazilië. „De situatie is een ontnuchterende herinnering aan het gevaar van heropleving van het virus”, aldus PAHO-directeur Carissa Etienne. In bijna elke Braziliaanse deelstaat loopt het aantal besmettingen op, meldde zij.
De corona-epidemie belast het Braziliaanse zorgsysteem momenteel tot het uiterste. In de 15 grootste steden van het land is 90 procent van alle intensivecarebedden bezet. Volgens het Fiocruz-onderzoeksinstituut in Rio de Janeiro dreigt op veel plaatsen in het land een totale ineenstorting van het zorgsysteem.
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die de ernst van het coronavirus en de pandemie tot dusver altijd heeft gebagatelliseerd, reageerde vorige week al op de recordaantallen doden door Brazilianen te zeggen dat ze „moeten ophouden met zeuren”.
Brazilië heeft met ruim 11 miljoen gevallen het twee na hoogste aantal coronabesmettingen vastgesteld. Het dodental, in totaal zeker 268.370, is het één na hoogste ter wereld.
Politie en bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) hebben vorig jaar ruim 36.000 bekeuringen uitgeschreven voor overtreding van de coronamaatregelen. Dat meldt het Openbaar Ministerie.
Na beoordeling door het OM is in iets meer dan 22.000 gevallen een boete opgelegd. Hiertegen kwamen ruim 7.000 mensen in verzet, omdat ze het niet eens waren met de straf, dat is iets meer dan 30 procent. Normaal gaat zo’n 11 procent van de mensen in verzet, aldus het OM.
In 2020 heeft het OM iets meer dan vierhonderd coronagerelateerde misdrijfzaken in behandeling genomen. Het gaat dan vooral om verdachten die hoesten of spugen naar agenten of boa’s waarbij ze beweren besmet te zijn met het coronavirus. Bijna driehonderd zaken zijn aan de rechter voorgelegd, meestal via een snelrechtprocedure.
Twee vaccinatielocaties in het noorden van Noord-Holland blijven donderdag dicht vanwege de verwachte storm. De maatregel geldt voor de prikstraten in Alkmaar en Middenmeer. Daar staan tenten waarin mensen gevaccineerd worden. GGD Hollands Noorden zegt dat de beslissing om te sluiten is genomen op advies van de verhuurder van de tenten.
Ongeveer 1100 prikafspraken worden afgezegd. Alle mensen die donderdag een afspraak hadden, worden gebeld door de GGD om een nieuw moment te bepalen voor de vaccinatie.
De vaccinatielocatie in Den Helder blijft wel open.
In Zeeland is de teststraat in Vlissingen donderdag uit voorzorg dicht. Mensen die een afspraak hadden, kunnen zich in Goes laten testen.
De storm Evert trekt donderdag over Nederland. Het KNMI verwacht windstoten tot 110 kilometer per uur en heeft daarom code geel ingesteld.
Advertentie