live
Binnenland
Senaat achter spoedwet avondklok, wet dit weekend van kracht

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 2 maart in een harde lockdown. Ook geldt er een avondklok, waarvoor het kabinet een spoedwet maakte. Volg in dit liveblog het coronanieuws.

Webredactie19 February 2021 22:13

Advertentie

Senaat achter spoedwet avondklok, wet dit weekend van kracht

Een ruime meerderheid van de Eerste Kamer steunt de spoedwet over de avondklok, die het kabinet deze week snel in elkaar heeft gezet. De Tweede Kamer keurde de spoedwet donderdag ook al goed. Nadat de wet in het Staatsblad is gepubliceerd, wordt die van kracht. „Dat kan zo snel mogelijk, wat mij betreft morgen”, zei justitieminister Ferd Grapperhaus vrijdagavond aan het eind van het debat.

Voor het wetsvoorstel stemden 45 senatoren en 13 tegen.

Tot de inwerkingtreding van de spoedwet, is de avondklok nog geldig onder de huidige wettelijke grondslag. Dinsdag hing de avondklok aan een zijden draadje, toen de rechtbank in Den Haag onverwacht de juridische onderbouwing onderuithaalde en het straatverbod per direct ophief.

In een spoedappel besloot het gerechtshof in Den Haag dat besluit te schorsen. De avondklok zou in ieder geval geldig zijn totdat het hof inhoudelijk vonnis heeft gewezen over de maatregel. Dat gebeurt vrijdag 26 februari.

Voor de zekerheid zette het kabinet snel een andere wet in elkaar, voor het geval de juridische onderbouwing definitief van tafel moet. Die spoedwet is nu door beide Kamers goedgekeurd tijdens ingelaste debatten.

Het kabinet heeft eerder bepaald dat de avondklok in de ochtend van 3 maart zal aflopen. Dinsdag zal het kabinet bekendmaken of de maatregel wordt verlengd. De avondklok werd op 23 januari ingevoerd en werd al verlengd.

’Verlenging avondklok voorwaarde voor ‘kleine’ versoepelingen’

Het ziet ernaar uit dat de avondklok nog enkele weken langer van kracht blijft. Dat lijkt een voorwaarde voor een aantal versoepelingen die het kabinet overweegt, zeggen bronnen tegen de NOS. De versoepelingen betreffen niet alleen middelbare scholieren maar ook studenten en kappers. Het gaat dan wel om „hele kleine” versoepelingen.
De lockdown en ook de avondklok gelden in eerste instantie tot 2 maart.

ANP-427903554.jpg
beeld ANP

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is inmiddels groot voorstander van de avondklok. In de pauze van het debat in de Eerste Kamer over een betere juridische onderbouwing van de avondklok-wet benadrukte de CDA-minister dat de avondklok goed werkt en dat circa 94 procent van de bevolking ’s avonds en ’s nachts niet de straat op gaat.

Duitse hotelketen laat alleen nog ingeënte gasten toe

De Duitse hotelketen Allsun wil alleen nog maar tegen het coronavirus ingeënte gasten toelaten in de hotels. Eigenaar van de keten en touroperator Alltours denkt zo meer mensen te trekken.

De 35 hotels van Allsun staan niet in Duitsland, maar op Zuid-Europese locaties zoals in Griekenland, op Mallorca en de Canarische Eilanden. Het nieuwe beleid geldt waarschijnlijk vanaf 31 oktober, als er al veel Duitsers zijn ingeënt. Tot die tijd moeten gasten een negatief PCR-testresultaat kunnen overleggen dat maximaal 48 uur oud mag zijn.

Het Britse tourbedrijf Saga kondigde eerder al een vergelijkbare maatregel aan. Verder zijn er nog weinig bedrijven die zulke plannen hebben aangekondigd.

PKN: overweeg kerk open te stellen voor middelbare scholen

Protestantse kerken kunnen mogelijk worden gebruikt als tijdelijke lokalen voor middelbare scholen. De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) roept de aangesloten gemeenten op „serieus te overwegen de gebouwen open te stellen voor het voortgezet onderwijs. Wij vinden dat een mooie beweging, we willen een kerk zijn te midden van 17 miljoen Nederlanders”, laat het bestuur van de landelijke kerkorganisatie weten.

De uiteindelijke beslissing is aan de kerkenraden zelf, benadrukt de PKN. De organisatie bezit 2149 kerkgebouwen verspreid over Nederland. Scholen zouden niet alleen vergaderruimten kunnen gebruiken maar ook de kerkzalen. Daar heeft de PKN geen bezwaar tegen.

De Rooms-Katholieke Kerk laat het aan de parochies over om ruimtes beschikbaar te stellen. Maar de kerkzaal zelf kan daar niet voor worden gebruikt, „dat is gewijde ruimte”.

Het voortgezet onderwijs is nog dicht. Het kabinet bekijkt in de komende dagen of het mogelijk is de middelbare scholen weer te openen, geheel of gedeeltelijk. De koepel van middelbare scholen, de VO-raad, wil dat scholen geld krijgen om alternatieve ruimtes te huren zoals zalen in theaters en hotels. Daar zouden leerlingen en leraren gemakkelijker 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden dan in de school zelf. Eerder bood onder meer bioscoopketen Pathé ruimte aan voor middelbare scholen.

Veel meer bedrijven vragen om loonsteun dan in vorige steunronde

Flink meer bedrijven hebben al loonsteun aangevraagd in de eerste week van het vierde steunpakket NOW, dan tijdens de eerste week van de vorige ronde. Ruim 34.000 bedrijven vroegen volgens uitkeringsinstantie UWV de afgelopen week compensatie aan voor de loonkosten. Dat is 13.000 meer dan in de eerste week van NOW 3.0.

Het UWV denkt dat de toename komt vanwege de lockdown, die onlangs werd verlengd tot en met 2 maart. Vooral de horeca en detailhandel worden hard geraakt.

De huidige ronde biedt een ruimere tegemoetkoming dan de vorige. Als een bedrijf 100 procent omzet verliest, krijgt het 85 procent van de loonkosten vergoed. In de vorige ronde was dat 80 procent. Bedrijven komen pas in aanmerking als ze in drie maanden tijd minstens 20 procent minder omzet hebben gedraaid.

De afhandeling gaat snel, zegt het UWV. Inmiddels zijn de aanvragen van 22.000 bedrijven al goedgekeurd, samen goed voor 404 miljoen euro aan steun. Ook hebben bijna duizend van de aanvragers inmiddels gezamenlijk al 30 miljoen euro ontvangen.

De eerste dag dat het steunloket weer openging, stroomden de aanvragen al binnen. Ongeveer 12.000 bedrijven meldden zich toen voor steun. Werkgevers kunnen steun aanvragen tot en met 14 maart.

Aantal coronavaccinaties nadert het miljoen

Het aantal vaccinaties gaat richting de 1 miljoen. In Nederland zijn volgens berekeningen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nu 915.713 prikken met coronavaccins toegediend. Dit aantal is een benadering, want voor langdurige zorginstellingen en huisartsen is het gebaseerd op het aantal doses vaccin dat het RIVM heeft afgeleverd.

De „rekenkundige aanname” die het RIVM doet, is dat geleverde vaccins binnen vier dagen worden toegediend. Per dag gaat het instituut uit van 25 procent van de totale partij.

Op deze manier komt het aantal prikken in langdurige zorginstellingen nu uit op 189.142 en in huisartsenpraktijken op 6939. Veruit de meeste vaccinaties zijn door de GGD’en toegediend: daar stond de teller vrijdag op 625.081. Dit is wel een hard cijfer, net als de 94.551 prikken die ziekenhuizen hebben gezet. Zo’n 40.000 medewerkers van intensive cares, de spoedeisende hulp, ambulancediensten en corona-afdelingen hebben al twee prikken gekregen. Daarnaast vaccineren ziekenhuizen huisartsen.

Bij de vaccinatiecijfers maakt het coronadashboard geen onderscheid tussen eerste inenting en herhaalprik. Het is dus niet bekend hoeveel mensen in Nederland zijn gevaccineerd.

Dat het aantal prikken in huisartsenpraktijken en zorginstellingen moet worden ingeschat, heeft ermee te maken dat zij nog niet gekoppeld zijn aan het registratiesysteem van het RIVM. „Handmatig bijwerken is vanwege het grote aantal instellingen en huisartsenpraktijken niet haalbaar. Daardoor is onbekend hoeveel prikken er precies zijn gezet in instellingen en huisartsenpraktijken”, meldt de overheid op het eigen coronadashboard. Daar wordt ook dagelijks het berekende aantal vaccinaties geüpdatet.

Eerste Kamer gaat vrijdag nog stemmen over spoedwet avondklok

De Eerste Kamer zal vrijdag nog stemmen over de spoedwet over de avondklok. Een voorstel van de PVV om niet meer te stemmen, haalde het niet. Alleen de PVV, Fractie-Nanninga en FVD steunden dat. Justitieminister Ferd Grapperhaus drong halverwege het debat erop aan om vrijdag wel te stemmen, zodat de spoedwet nog vrijdagavond of zaterdagochtend in zou kunnen gaan.

De minister is erop gebrand om de avondklok zo snel mogelijk met de nieuwe spoedwet een andere juridische basis te geven. Hij wees erop dat „in de samenleving onduidelijkheid is ontstaan over de legitimiteit van de maatregel”.

Die situatie ontstond dinsdag toen een rechtbank de wettelijke onderbouwing van tafel veegde waardoor de avondklok per direct ongeldig was. Het hof draaide dat enkele uren later terug en bepaalde dat de avondklok in ieder geval van kracht blijft totdat er een uitspraak zou zijn in hoger beroep.

Kleine toename aantal coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal licht gestegen. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn momenteel 1943 mensen met Covid-19 opgenomen, twaalf meer dan donderdag. Van deze patiënten zijn er 510 zo ziek dat ze op de intensive care liggen. Dat zijn er dertien minder dan een dag eerder.

webgraphic19.jpg

Op de ic’s schommelt het aantal coronapatiënten al zo’n twee weken tussen de 500 en 550.

Ziekenhuizen namen afgelopen etmaal 220 nieuwe patiënten op, achttien minder dan op donderdag. Van hen zijn er twintig opgenomen op de intensive care, dertien minder dan donderdag. In de afgelopen zeven dagen belandden per dag gemiddeld 206 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis, twintig meer dan in de week ervoor. Het LCPS spreekt van een „lichte stijging in het gemiddeld aantal opnames.”

Volgens het LCPS volgt de ic-bezetting een licht dalende trend. „We verwachten dat dit deze week aanhoudt.” Maar volgens de organisatie kan dit in de komende weken veranderen door toedoen van de Britse variant. Als die zich meer verspreidt, kan dat ook leiden tot meer ziekenhuisopnames.

Om het aantal opnames goed over het land te spreiden, heeft het LCPS elf patiënten verplaatst in het afgelopen etmaal, geen van hen ligt op de ic.

Minder druk op Eerste Kamer om stemming over spoedwet

Nu het gerechtshof in Den Haag een week de tijd neemt voor een uitspraak over de avondklok, is de tijdsdruk af van de politieke route. Tot de uitspraak blijft de avondklok van kracht. De Eerste Kamer vergadert de hele dag over een spoedwet die het kabinet voor de zekerheid snel in elkaar zette om onder de avondklok een andere juridische grondslag te leggen.

In de senaat klinkt veel kritiek op de juridische onderbouwing, maar er tekent zich een ruime meerderheid af. De planning is dat de senatoren aan het begin van de avond stemmen over de spoedwet. Maar nu er geen spoed meer achter zit, kan dat net zo goed volgende week worden. Dat zal in de loop van het debat duidelijk worden, zegt een woordvoerder.

Eerder op de dag vroeg de PVV een hoofdelijke stemming aan over twee voorstellen. Daardoor moesten naast de senatoren die het woord voerden, ook de andere senatoren naar het Binnenhof komen. Rond het middaguur waren er enkele tientallen senatoren aanwezig. Een voorstel over het controversieel verklaren van het onderwerp werd afgewezen met 41-11 en een ander voorstel om te wachten op het hof werd weggestemd met 40-14.

Advertentie

Aantal coronabesmettingen weer fors boven gemiddelde

Tussen donderdag- en vrijdagochtend zijn 4761 positieve coronatesten geregistreerd. Dat zijn er opnieuw meer dan het gemiddelde van de afgelopen week, dat op 3705 per etmaal ligt, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het RIVM noteerde donderdag ook meer besmettingen dan gemiddeld. Volgens gecorrigeerde cijfers waren het er toen 4594.
Het aantal gemelde sterfgevallen door Covid-19 steeg afgelopen etmaal met 50. Donderdag werden 74 overlijdens geregistreerd, woensdag 89 en dinsdag 88. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in die periode van 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven.

Rotterdam telde het hoogste aantal nieuwe gevallen: 205. In Amsterdam testten 119 inwoners positief, in Den Haag 85. Daarna volgen Zaanstad met 81 gevallen en Purmerend met 78 positieve testresultaten.

‘Pfizer-vaccin voorkomt ziekte, maar ook besmetting van anderen’

Mensen die zijn ingeënt met het vaccin van Pfizer/BioNTech, dragen het coronavirus veel minder snel over. Dat komt naar voren uit twee Israëlische studies en betekent dat de vaccins mogelijk niet alleen voorkomen dat mensen ziek worden, maar ook dat ze andere personen veel minder snel besmetten.

Het virus zou bij ingeënte mensen zonder symptomen 89,4 procent minder overdraagbaar zijn. Bij patiënten die wel symptomen hebben ligt dat percentage zelfs nog hoger, op 93,7. Dat staat in een data-analyse van Pfizer en het Israëlische ministerie van Volksgezondheid waar persbureau Reuters de hand op heeft kunnen leggen. De cijfers zijn nog niet gepubliceerd.

Ook een afzonderlijke studie leverde goed nieuws op. Onderzoekers van het Sheba Medical Center concludeerden dat 7214 ingeënte ziekenhuismedewerkers het virus na 15 tot 28 dagen veel minder snel overdroegen. Het gaat om een reductie van 85 procent bij besmette mensen met symptomen. Als ook asymptomatische patiënten worden meegerekend, gaat het om een afname van 75 procent.

„Of het uiteindelijk gaat om een reductie van 75 procent of 90 procent is niet belangrijk. Het is een enorme afname van de overdraagbaarheid”, zei een door Reuters geraadpleegde expert van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. „Het betekent dat niet alleen de gevaccineerde persoon bescherming geniet. Zijn of of haar omgeving wordt ook beschermd.”

Een epidemioloog van de universiteit van Tel Aviv benadrukte dat meer onderzoek nodig is. Hij zei dat de studie van Sheba belangrijk is, maar was gericht op één medische instelling en een beperkte groep mensen. Ook de gegevens van het ministerie vereisen volgens de deskundige vervolgonderzoek, al zou het wel gaan om bemoedigende cijfers.

Pfizer: coronavaccin ook onder minder lage temperaturen bewaren

Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech kan mogelijk ook bij minder lage temperaturen worden bewaard. De bedrijven zeggen nieuwe data naar de Amerikaanse toezichthouder FDA te hebben gestuurd waaruit zou blijken dat het middel ook bij temperaturen van -25 tot -15 graden stabiel blijft.

Pfizer en BioNTech vragen de FDA om de richtlijnen voor de opslag van het coronavaccin aan te passen. Dan kan het vaccin tot twee weken onder die temperaturen worden opgeslagen. Als de toezichthouder daartoe besluit, wordt distributie van het middel veel eenvoudiger. Het vaccin wordt momenteel opgeslagen bij temperaturen van 60 tot 80 graden onder nul. Het kan zo een half jaar worden bewaard.

De vaccins van Pfizer/BioNTech worden vanwege die vereiste verscheept in speciale containers. Daar zit droog ijs in om de middelen koud genoeg te houden. Opslag op de lange termijn kan nu een uitdaging zijn voor landen die daar de infrastructuur niet voor hebben.

Pfizer en BioNTech zeggen dat ze hun nieuwe onderzoeksgegevens ook naar andere toezichthouders gaan sturen. Dat gebeurt in de komende weken. Het middel wordt onder meer gebruikt in Nederland.

Over een week uitspraak in hoger beroep over opheffen avondklok

Het hof doet over een week, op vrijdag 26 februari, uitspraak in het hoger beroep over het afschaffen van de avondklok. De uitspraak is schriftelijk.

De rechtbank in Den Haag gaf actiegroep Viruswaarheid dinsdag gelijk in een door hen aangespannen kort geding tegen de Nederlandse staat over de rechtmatigheid van de avondklok. De Staat tekende meteen hoger beroep aan en haastte zich naar het hof met het verzoek de werking van het vonnis op te schorten. Dat deed het hof dinsdag kort voor 21.00 uur na een chaotisch verlopen zitting.

De avondklok blijft daardoor in elk geval tot de uitspraak in hoger beroep gehandhaafd.

Voorzitter Veiligheidsberaad: we kunnen verantwoord buiten zijn

Vorige week met de sneeuw- en schaatspret hebben de meeste mensen laten zien dat we verantwoord met veel personen buiten kunnen zijn. „Daar vertrouw ik voor dit weekend met het verwachte lenteweer ook weer op. Geniet van het lekkere weer en blijf alert”, zegt burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters.

De burgemeesters verwachten drukte in natuur- en recreatiegebieden nu er mooi weer wordt voorspeld. „Dat kan, maar wel verantwoord. Wordt het te druk, ga dan ergens anders naar toe of ga naar huis. Ontspan zoveel mogelijk in de eigen omgeving”, aldus Bruls. Hij waarschuwt dat gemeenten maatregelen zullen nemen om drukte te voorkomen en dat handhavers bekeuren als het nodig is.

ANP-428296497 1.jpg
Bruls. beeld ANP

De natuurbeheerders benadrukken ook dat mensen in hun eigen omgeving van de zon moeten genieten. „Dit voorspelde weer is prettig om te fietsen. Dat is weer eens wat anders dan het ommetje te voet”, aldus Staatsbosbeheer. Recreanten moeten niet met de auto naar een natuurgebied rijden. Onnodig reizen wordt in de coronamaatregelen afgeraden en bovendien zijn de parkeerplaatsen bij populaire gebieden zoals de Posbank bij Rheden al snel vol. Parkeren in kwetsbare bermen levert overal een bekeuring op.

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer roepen op om overal op de paden te blijven en honden aan de lijn te houden. Natuurmonumenten: „Dat is altijd belangrijk, maar zeker nu in de paar- en broedperiode. Het wild heeft meer dan ooit rust nodig.”

Viruswaarheid vraagt om ‘moed’ in hoger beroep avondklok

Viruswaarheid vraagt de rechter in het hoger beroep over het opheffen van de avondklok om „moed” en te kiezen voor de belangen van de bevolking. „Wij hopen dat u, net als de rechtbank, de juiste keuze maakt”, zei jurist Jeroen Pols namens de actiegroep in het gerechtshof in Den Haag.

De rechtbank gaf Viruswaarheid dinsdag gelijk in een door hen aangespannen kort geding tegen de Nederlandse staat over de rechtmatigheid van de avondklok. De Staat tekende meteen hoger beroep aan en haastte zich naar het hof met het verzoek de werking van het vonnis op te schorten. Dat deed het hof dinsdagavond kort voor 21.00 uur na een chaotisch verlopen zitting.

De avondklok bleef daardoor in elk geval tot de uitspraak in hoger beroep voorlopig gehandhaafd. Wanneer het hof uitspraak doet, is nog niet duidelijk. Mogelijk gebeurt dat al direct vrijdag. Overigens wordt in de Eerste Kamer vrijdag een spoedwet behandeld die de avondklok toch mogelijk moet maken. De Tweede Kamer ging daar donderdag al mee akkoord.

Nederland weer snel open gooien? Zo denkt Middelharnis daarover

De avondklok van tafel en winkels en horeca over twee weken weer open? Graag, bepleit lobbygroep Herstel-NL in een woensdag gestarte campagne. In Middelharnis is begrip én scepsis over dat plan.

Zijn de coronamaatregelen nog evenwichtig?

Steeds vaker klinkt de vraag: zijn de coronamaatregelen nog proportioneel of eisen ze een te zware tol van de samenleving? Het is een kwestie van belangen afwegen, maar welke zet je voorop? Drie deskundigen over deze ingewikkelde vragen.

Hoger beroep over opheffen avondklok begonnen

Het hoger beroep over het opheffen van de avondklok is vrijdag kort na 10.00 uur begonnen in het gerechtshof in Den Haag. De behandeling gaat tot zeker in de middag duren. Wanneer de uitspraak volgt is nog niet duidelijk. Kijk hier live mee:

Advocaat wil proefproces over avondklokboete

De Rotterdamse advocaat Frank van Ardenne stuurt aan op een proefproces over de boete van 95 euro voor het overtreden van de avondklok. Namens een cliënt, „een twintiger uit de gemeente Haarlemmermeer”, vraagt hij of het Openbaar Ministerie Noord-Holland hier werk van wil maken.

Schaatsende Hoekstra onder vuur

Kamerleden zijn kritisch op CDA-leider en demissionair minister van Financiën Hoekstra, die donderdag tijdens een werkbezoek schaatste op de overdekte schaatsbaan Thialf in Heerenveen. Binnen sporten is volgens de coronamaatregelen niet toegestaan.

Organisaties vragen heropening scholen

Zeker vijftig organisaties doen een dringende oproep aan het kabinet om de middelbare scholen per direct te heropenen. De organisaties maken zich grote zorgen om de mentale gezondheid en sociale ontwikkeling van scholieren. „Maar de ernst hiervan lijkt nog steeds niet tot de politiek te zijn doorgedrongen.”

Brazilië meldt als derde land meer dan 10 miljoen coronagevallen

Brazilië heeft als derde land in de wereld meer dan 10 miljoen besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Alleen de Verenigde Staten en India hebben meer coronagevallen gemeld. Het ruim 210 miljoen inwoners tellende Brazilië is het grootste land in Zuid-Amerika. De autoriteiten maakten donderdag melding van 51.900 nieuwe besmettingen. Ook overleden nog eens 1367 coronapatiënten. Het land heeft daarmee in totaal 10.030.626 coronagevallen en 243.400 sterfgevallen gemeld.

In Brazilië worden sinds januari mensen ingeënt met het Chinese CoronaVac en het coronavaccin van AstraZeneca. Die vaccinatiecampagne verloopt niet vlekkeloos. In sommige steden, waaronder ook Rio de Janeiro, moest het vaccineren worden stilgelegd omdat te weinig doses beschikbaar waren.

Er bestaat internationaal ook bezorgdheid over een coronavariant die is ontdekt in het Braziliaanse Amazonegebied. Die wordt gezien als besmettelijker en is al vastgesteld in zes Braziliaanse deelstaten. In de Amazonestad Manaus raakten ziekenhuizen overbelast en moesten patiënten met vliegtuigen worden overgebracht naar andere deelstaten.

Ruim 9000 nieuwe coronabesmettingen in Duitsland

In Duitsland zijn in de afgelopen 24 uur 9113 nieuwe gevallen van het coronavirus geregistreerd. Er zijn 508 sterfgevallen als gevolg van virus bijgekomen, meldt het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse equivalent van het RIVM.

Het aantal besmettingen valt lager uit dan op donderdag, toen ging het om 10.207 nieuwe infecties. Op woensdag lag het aantal nieuwe besmettingen op 7556, tegenover 3856 coronagevallen op dinsdag. In totaal zijn er 2.369.719 infecties geregistreerd in Duitsland. Het dodental staat op 67.206. Minister Jens Spahn van Volkgezondheid waarschuwde onlangs dat de besmettelijker geachte Britse coronavariant oprukt.

Duitsland zit momenteel in een lockdown die verspreiding van het virus moet tegengaan en zeker tot 7 maart duurt. Ook verlengden de autoriteiten deze week het inreisverbod uit landen waar veel besmettingen met coronamutaties zijn. Het gaat onder meer om het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.

Vrouwen verkleden zich als bejaarden om coronaprik te krijgen
micheile-henderson-PpZasS086os-unsplash.jpg
Het duo viel door de mand toen ze zich moesten legitimeren. beeld Unsplash

Twee vrouwen in de Amerikaanse staat Florida hebben zich verkleed als bejaarden in een poging een tweede coronaprik te krijgen, meldt ABC News. Het tweetal meldde zich bij een priklocatie in Orange County en had zich vermomd met mutsen, handschoenen en een bril. „Ik weet niet hoe ze er de er eerste keer mee zijn weggekomen”, zei Raul Pino, een lokale gezondheidsfunctionaris.

De vrouwen zijn volgens de politie 44 en 34 jaar oud. Daardoor hebben ze volgens de regels geen voorrang op een prik, omdat dat in Florida alleen geldt voor mensen van 65 jaar en ouder, zorgmedewerkers of mensen die in een zorginstelling wonen. Het duo viel door de mand toen ze zich moesten legitimeren. Ze hadden bij het registreren voor de prik gejokt over hun leeftijd, aldus de politie. De vrouwen hebben een waarschuwing gekregen.

Volgens Pino zijn er meer gevallen geweest waarin mensen liegen over hun identiteit om een inenting te krijgen. „Het gebeurt waarschijnlijk meer dan we vermoeden”, zei de bestuurder erover. De lokale autoriteiten hebben de beveiliging bij de betreffende priklocatie inmiddels opgeschaald. „Dit is het meest gewilde product dat er op dit moment te krijgen is”, lichtte Pino toe, verwijzend naar de coronavaccins. „We moeten dus heel voorzichtig zijn met de fondsen en de middelen die we krijgen.”

VS doneren 4 miljard dollar aan vaccinatieprogramma WHO

De Amerikaanse regering maakt 4 miljard dollar (3,31 miljard euro) vrij voor het vaccinatieprogramma COVAX van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens Amerikaanse regeringsmedewerkers hoopt president Joe Biden dat andere landen het Amerikaanse voorbeeld volgen.

De VS maken direct 2 miljard dollar vrij om ook in andere landen mensen te kunnen inenten tegen het coronavirus. De rest van het geld wordt de komende twee jaar in het programma gestoken.

De Franse president Emmanuel Macron riep rijke landen donderdag nog op om vaccins aan Afrikaanse landen te doneren.

Oproep van 50 organisaties: heropen per direct middelbare scholen

Zeker vijftig organisaties doen een dringende oproep aan het kabinet om de middelbare scholen per direct te heropenen. De organisaties maken zich grote zorgen om de mentale gezondheid en sociale ontwikkeling van scholieren. „Maar de ernst hiervan lijkt nog steeds niet tot de politiek te zijn doorgedrongen”, stellen de organisaties.

De organisaties, waaronder UNICEF Nederland, de Nederlandse ggz en Jeugdzorg Nederland, vinden dat jongeren een te hoge prijs betalen voor de coronacrisis. „De helft van de jongeren geeft aan zich eenzaam te voelen. Ook is er een toename in eetstoornissen, depressieve gevoelens en angst onder tieners.”

Op dit moment krijgen de meeste leerlingen op het voorgezet onderwijs nog altijd geen fysiek les. „De huidige stilstand betekent letterlijk een achteruitgang van onze jongeren. Laat hen niet de onzichtbare slachtoffers worden van de coronapandemie.” Het kabinet moet volgens de organisaties op zoek naar alternatieven, zodat scholieren minstens één dag per week naar school kunnen.

De organisaties erkennen dat het heropenen voor gezondheidsrisico’s en onrust kan zorgen. „Maar we weten dat scholen geen grote besmettingshaarden vormen en leraren niet meer kans hebben het coronavirus op te lopen dan andere beroepsgroepen.”

Hof behandelt opheffen avondklok in spoedzitting
ANP-428395605.jpg
Vrijdag moet het hof in een spoedzitting inhoudelijk met de zaak aan de slag. De uitspraak zal volgens het hof op dezelfde dag „of kort daarna” volgen. beeld ANP, Sem van der Wal

Bij het gerechtshof in Den Haag dient vrijdag in hoger beroep het kort geding tussen actiegroep Viruswaarheid en de Staat, over het opheffen van de avondklok. De rechtbank bepaalde dinsdag dat de avondklok per direct moet worden opgeheven, omdat de juiste wettelijke basis ervoor ontbreekt. De Staat tekende per kerende post hoger beroep aan en haastte zich naar het hof met het verzoek de werking van het vonnis op te schorten.

Dat deed het hof, na een chaotisch verlopen zitting. De avondklok bleef daardoor in elk geval voorlopig gehandhaafd. Vrijdag moet het hof in een spoedzitting inhoudelijk met de zaak aan de slag. De uitspraak zal volgens het hof op dezelfde dag „of kort daarna” volgen.

ANP-428402787.jpg
beeld ANP graphics

Jeroen Pols en Willem Engel, voormannen van Viruswaarheid, verweten het hof tijdens de zitting dinsdag vooringenomenheid en wraakten de rechters. Een wrakingskamer wees dat verzoek af. Na de uitspraak zeiden Pols en Engel boos dat het hof de geloofwaardigheid van de rechtspraak „om zeep” had geholpen en „een grote fout” had gemaakt.
Namens de Staat lichtte RIVM-directeur Jaap van Dissel besmettingscijfers en -grafieken toe, ter onderbouwing van de stelling dat de avondklok bittere noodzaak is.

De spertijd - tussen 21.00 uur en 04.30 uur - is ingesteld op basis van een noodwet, waarin staat dat een kabinet in noodgevallen regels kan invoeren zonder overleg met de Tweede en de Eerste Kamer. Volgens de rechter die Viruswaarheid in eerste instantie in het gelijk stelde, was de avondklok geen maatregel waarmee niet kan worden gewacht „zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak”. De avondklok maakt „een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer”, aldus de rechter.
De zitting wordt rechtstreeks uitgezonden via een livestream.

Commotie over inentingen op Curaçao

Curaçao wil woensdag 24 februari beginnen met het vaccineren van de bevolking tegen corona. Dat heeft de regering donderdag bekendgemaakt. Tegelijkertijd is er bij de autoriteiten angst over het aantal mensen dat zich daadwerkelijk wil laten inenten.

Amparo dos Santos, leider van oppositiepartij Kòrsou di Nos Tur (‘Curaçao is van ons allemaal’) met twee zetels in het parlement, raadde deze week de bevolking aan om zich niet te laten vaccineren. Volgens de partijleider is het beter om water met citroen te drinken en aspirine te slikken.

Minister van Gezondheid Zita Jesus-Leito noemde die oproep donderdag „erg onverantwoord”. Curaçao wil juist een zo groot mogelijk aantal burgers vaccineren. Er wordt begonnen met 60-plussers en mensen die werkzaam zijn in de zorgsector.

Op het eiland heerst volgens de minister veel angst voor de vaccinatie. Zo is er een groep mensen die vindt dat de vaccinatie wel erg snel op de markt is gebracht; ze wantrouwen het wetenschappelijke onderzoek. Ook is er bij sommige mensen angst over eventuele bijwerkingen. Jesus-Leito wil de komende tijd met voorlichting die vrezen wegnemen.

Kapsalons sturen noodkreet aan de politiek
apothecary-87-0OY7DzABRFw-unsplash 2.jpg
Veel kapperszaken door heel Nederland hielden donderdagavond een actie waarbij ze van 18.00 tot 20.00 uur de lichten in hun salon aandeden, onder het motto ‘licht aan voordat het uitgaat’. beeld Unsplash

Een groep van 5700 kapsalons, met samen 23.000 werknemers, doet via een YouTube-filmpje een oproep aan de politiek. Ze zeggen dat ze door de coronacrisis op punt van omvallen staan en dat de steunregelingen niet voldoende zijn.

„De lockdowns hebben ons keihard getroffen. We zijn nu al bijna 16 weken dicht en dat zonder alternatieve inkomsten, terwijl onze forse loonkosten, huur of hypotheek en andere vaste lasten blijven doorlopen. Om onze medewerkers te kunnen doorbetalen, hebben we onze financiële reserves aangesproken. We hebben betalingen als huur en belastingen uitgesteld, sommigen hebben leningen afgesloten. Het gaat ons jaren kosten om deze schulden af te betalen. De steunmaatregelen zijn voor ons minder geschikt en niet toereikend”, luidt de noodkreet van de kappers.

Ze vragen de politiek snel met hen om de tafel te gaan zitten. „Ga met ons in gesprek voordat het voor veel kapsalons te laat is. De kapsalons met personeel zijn tenslotte de motor van de kappersbranche”, betogen ze. Veel kapperszaken door heel Nederland hielden donderdagavond een actie waarbij ze van 18.00 tot 20.00 uur de lichten in hun salon aandeden, onder het motto ‘licht aan voordat het uitgaat’. Daarmee wilden ze aandacht vragen voor de nijpende situatie waarin ze verkeren.

Pfizer test coronavaccin bij zwangeren

Pfizer/BioNTech onderzoekt hoe veilig en effectief hun coronavaccin is voor gezonde zwangere vrouwen. De bedrijven zijn een studie begonnen met vierduizend vrijwilligers.

Zwangeren lopen meer risico op ernstige symptomen als ze ziek zijn geworden van het virus. Als ze een beroep hebben met veel risico op besmetting wordt hun soms aangeraden een vaccin te nemen. Terwijl er geen bewijs is dat het veilig is voor hen of hun ongeboren kind.

Avondklok blijft overeind na politieke steun voor spoedwet

De avondklok kan gewoon van kracht blijven, ook als het demissionaire kabinet het hoger beroep vrijdag over de omstreden maatregel verliest. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer ging donderdag tijdens een ingelast debat akkoord met de spoedwet voor de avondklok. De Eerste Kamer stemt zo goed als zeker vrijdag ook in.

Die spoedwet was nodig geworden nadat de voorzieningenrechter eerder deze week de juridische grondslag voor de avondklok onderuit had gehaald. Daarop kwam minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) met een spoedwet om het gat te dichten voor het geval de staat het hoger beroep zou verliezen.

Nieuwste zorgwekkende coronavariant al opgedoken in 14 landen

De nieuwste coronavariant die op een zorgwekkende manier is gemuteerd, is inmiddels aangetroffen in veertien landen, zo blijkt uit een internationaal overzicht dat onderzoekers van onder meer de Universiteit van Edinburgh bijhouden. Nederland wordt daar nog niet op vermeld, maar variant B.1.525 is ook hier al twee keer ontdekt.

Bioscopen en theaters bieden zich aan voor coronaproof onderwijs

De bioscopen van Pathé werken graag samen met de VO-raad om zalen te gebruiken als extra veilige ruimtes voor het voortgezet onderwijs. „Wij denken graag mee in het vinden van oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken”, zegt een woordvoerster.

De raad pleitte er donderdag voor dat middelbare scholen extra ruimten kunnen huren in onder meer theaters en hotelzalen. Op die manier is coronaproof onderwijs op 1,5 meter mogelijk en hoeven niet meer alle lessen online te zijn.

Rutte ziet „weinig ruimte” voor versoepelingen

Premier Mark Rutte ziet nog „weinig ruimte” voor versoepelingen na het einde van de huidige lockdown op 2 maart. „Het ziet er niet hoopvol uit”, zei hij donderdag in de Tweede Kamer.

Het kabinet maakt volgende week dinsdag bekend hoe het verder moet na die datum. Rutte zei wel dat er nog wordt gekeken naar het voortgezet onderwijs en of er iets mogelijk is voor de economie. Ook kijkt het kabinet dinsdag of de avondklok van kracht moet blijven tot 2 maart.

Boekverkopers: Premier Rutte, help ons te heropenen

De Koninklijke Boekverkopersbond wil snel met premier Mark Rutte in gesprek over een wijze waarop de boekwinkels weer open kunnen, eventueel gefaseerd. Persoonlijk bezorgen en afhaalloketten zetten geen zoden aan de dijk en de financiële nood wordt steeds groter, zegt de organisatie.

Aantal nieuwe coronagevallen ruim boven het gemiddelde

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 4618 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds 28 januari, drie weken geleden. Het is ook ruim boven het gemiddelde, want in de afgelopen week kwamen er gemiddeld 3649 positieve tests per etmaal binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

webgraphic18.jpg
beeld RD
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt licht

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal met een fractie gestegen. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn momenteel 1931 mensen met Covid-19 opgenomen, elf meer dan woensdag. Van deze patiënten zijn er 523 zo ziek dat ze op de intensive care liggen. Dat zijn er drie meer dan een dag eerder.

Op de ic’s schommelt het aantal coronapatiënten al zo’n twee weken tussen de 500 en 550. Het totale aantal patiënten is in de afgelopen week slechts heel licht gedaald. Vorige week donderdag lagen 1952 mensen die het virus hadden opgelopen in de Nederlandse ziekenhuizen.

Ademtest binnenkort weer in gebruik genomen

De ademtest die helpt corona te detecteren wordt op korte termijn weer in gebruik genomen. Dat zegt de GGD Amsterdam. Afgelopen week waren deze testen tijdelijk stilgelegd in verband met onduidelijke testuitslagen. De GGD Amsterdam meldt nu dat uit onderzoek blijkt dat de ademtest zeer betrouwbaar is.

Studie Ischgl: besmette mensen nog maanden beschermd tegen corona
ANP-426507084.jpg
beeld AFP, Joe Klamar
Inwoners van het Oostenrijkse wintersportoord Ischgl die vorig jaar besmet raakten met het coronavirus, hadden acht maanden later in veel gevallen nog steeds antilichamen. Dat komt naar voren in een groot onderzoek dat meer licht werpt op hoelang mensen na een besmetting nog zijn beschermd tegen het virus.

Het ook onder Nederlanders populaire Ischgl groeide vorig jaar uit tot een coronabrandhaard. Er raakten vermoedelijk duizenden toeristen besmet. Zij namen het virus vervolgens mee naar hun thuislanden. Onderzoekers stelden in april vast dat 42 procent van de plaatselijke bevolking antilichamen had tegen het virus.

Experts deden in november vervolgonderzoek. Toen bleek dat vrijwel alle deelnemers aan het eerste onderzoek die opgebouwde immuniteit nog niet kwijt waren. „Bij bijna 90 procent van degenen die in april seropositief waren, kon ook in november antistoffen worden waargenomen”, schrijft een viroloog in een verklaring.

Aan de studie deden ruim 900 deelnemers mee, van wie er 801 ook aan het eerste onderzoek hadden deelgenomen. „Hoewel de antistofconcentratie enigszins is afgenomen, kunnen we vaststellen dat de immuniteit redelijk stabiel is”, stelde de onderzoekster van de Medische Universiteit Innsbruck.

Planbureaus: nu al aan de slag met herstelplan voor na corona
ANP-427905893.jpg
Een lege winkelstraat in het centrum van Amsterdam. beeld ANP, Remko de Waal

Het demissionaire kabinet moet nu al aan de slag met plannen om economie en samenleving te laten herstellen van de coronacrisis. Dat schrijven het Centraal Planbureau (CPB), het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een gezamenlijk advies.

De planbureaus adviseren om zo snel mogelijk te gaan werken aan een „samenhangend herstelbeleid”. Dat kan volgens deze belangrijke adviesorganen niet wachten tot er na de verkiezingen van 17 maart een nieuw kabinet is geformeerd. „Dat duurt wellicht maanden en er is nu - gezien de aanhoudende coronacrisis - geen tijd te verliezen.”

De plannen moeten volgens de planbureaus niet alleen gericht zijn op economisch herstel, maar ook op bredere welvaart. Daarbij moeten ook maatschappelijk belangrijke thema’s een rol spelen, zoals volksgezondheid, onderwijs, veiligheid, toegankelijkheid van voorzieningen, kwaliteit van de leefomgeving en sociale gelijkheid.

‘AstraZeneca heeft ook in VK alleen inspanningsverplichting’
ANP-428174440.jpg
Een doos flacons met het coronavaccin van AstraZeneca, in een koelcel van Movianto. beeld ANP, Remko de Waal

Farmaceut AstraZeneca heeft ook in het Verenigd Koninkrijk een inspanningsverplichting bij het leveren van coronavaccins. Dat bericht nieuwszender CNN, dat de hand heeft gelegd op een 52 pagina’s tellend contract tussen de Britse overheid en het bedrijf. Zo’n afspraak is minder hard dan een leveringsverplichting.

In het contract wordt hetzelfde taalgebruik gebruikt als in de overeenkomst tussen AstraZeneca en de EU, aldus CNN. De farmaceut botste eerder met Brussel omdat het veel minder doses van zijn coronavaccin kan leveren dan verwacht. In het Verenigd Koninkrijk leken er geen problemen te zijn met de levering.

AstraZeneca benadrukte destijds dat er geen sprake was van een leveringsverplichting in de EU, maar een inspanningsverplichting. Dat betekent dat de onderneming toezegt zijn best te doen om afspraken na te komen. „We hebben geen commitment aan Europa”, zei topman Pascal Soriot eind januari in een Italiaanse krant. „We zeiden dat we ons uiterste best gaan doen.”

De nieuwszender probeerde al langer de hand te leggen op het Britse contract, maar daar wilde Londen eerst niet aan meewerken. Na een beroep op de Britse Wet openbaarheid van bestuur kreeg de zender alsnog een link in handen naar het contract. Het gaat om een versie waarin bepaalde informatie is weglaten, bijvoorbeeld over de data waarop vaccins worden geleverd.

Het contract lijkt al sinds 26 november online te staan, maar is volgens CNN zeer moeilijk te vinden op een Britse overheidssite. De EU heeft eerder al een deels weggelakte versie onthuld van het eigen contract met de farmaceut. Dat betekent dat de afspraken nu vergeleken kunnen worden. Een door CNN geraadpleegde expert zegt dat de openbare versies van de contracten van de EU en het VK op hoofdlijnen overeen lijken te komen.

INretail juicht coronatestbewijzen toe
ANP-428065088.jpg
Een affiche in de etalage spoort klanten en passanten aan om online bestellingen te plaatsen. De click en collect-regeling die het kabinet heeft ingesteld moet winkeliers de mogelijkheid bieden klanten tijdens de verlengde lockdown beter te bedienen. beeld ANP, Jeroen Jumelet

Winkeliers juichen het idee om een coronatestbewijs in te stellen voor het heropenen van delen van de samenleving en de economie toe, laat branchevereniging INretail weten. „Alles dat kan helpen om de winkels weer te openen is goed”, reageert een woordvoerder.

VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen bevestigde aan De Telegraaf dat het ministerie van Volksgezondheid bezig is met de ontwikkeling van een coronatestbewijs om zo versneld versoepelingen door te voeren. Dat kwam naar voren na hernieuwd overleg. Wie het initiatief nam voor het instellen van een testbewijs kon een woordvoerder van VNO-NCW niet zeggen.

Het idee is dat mensen met een negatieve testuitslag 48 uur lang meer vrijheden kunnen krijgen, zodat ze bijvoorbeeld weer naar kantoor, de horeca of het
theater kunnen gaan.

INretail denkt dat de uitvoering van en de controle op de testbewijzen ook goed te regelen is voor de winkelbranche. „We zijn gewend om voortdurend te manoeuvreren tussen maatregelen. Alles is te organiseren. Denk bijvoorbeeld aan zoals het nu gaat bij de bioscoop, dat je je QR-code kunt laten scannen bij een zuil.”

De Raad voor de Nederlandse Detailhandel (RND) denkt juist dat een coronatestbewijs weinig toevoegt voor winkelstraten. RND-directeur Eus Peters denkt dat het tot onwenselijke en onwerkbare situaties zal leiden. „Dan moet ik straks iemand aan mijn winkel hebben zitten die dat gaat controleren. Dat wordt ondoenbaar, met rijen en bewaking. Dan creëer je ook drukte die straks niet te handhaven is. En wie zegt dat die bewijzen niet vervalst kunnen zijn?”

De huidige coronaprotocollen, zoals 1,5 meter afstand houden en een mondkapje, helpen volgens de RND al genoeg om veilig te kunnen winkelen.

Grote verzekeraars ASR en NN Group pareren impact coronacrisis
ANP-426808022.jpg
beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

De grote Nederlandse verzekeraars ASR en NN Group, bekend van Nationale-Nederlanden, hebben de impact van de coronacrisis afgelopen jaar kunnen pareren. Op sommige verzekeringen nam hun schadelast weliswaar toe door de virusuitbraak, maar door alle lockdowns waren ze minder geld kwijt aan claims voor bijvoorbeeld auto- en brandverzekeringen.

ASR merkte wel dat de schadelast bij de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen toenam. Het ziekteverzuim liep op en dat kwam niet alleen doordat mensen besmet raakten met het coronavirus. Ook duurde het langer voordat verzekerden met andere klachten weer aan het werk gingen. ASR-bestuursvoorzitter Jos Baeten wijt dit aan de psychische impact van de pandemie. Die moet volgens hem niet worden onderschat.

De verzekeraar, met merken als Ditzo en De Amersfoortse, gaat komende tijd voor 75 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen. Dat betekent dat de aandeelhouders worden beloond. Door aandelen in te kopen zijn er minder effecten verhandelbaar en neemt de waarde van de stukken van de aandeelhouders toe.

Onder de streep hield ASR met 657 miljoen euro wel bijna een derde minder winst over. Dat kwam onder meer door lagere beleggingsopbrengsten te midden van alle onrust op de financiële markten. Ook speelde mee dat in het voorgaande jaar, waarmee wordt vergeleken, nog werd geprofiteerd van een eenmalige boekwinst op de aankoop van branchegenoot Loyalis.

NN zag de nettowinst slechts met zo’n 3 procent terugvallen tot 1,9 miljard euro. Topman David Knibbe wijst erop dat het concern goede zaken bleef doen met de verkoop van verzekeringen in andere landen. Hij is ook positief over het groeiperspectief in bijvoorbeeld Europa en Japan.

NN moest afgelopen jaar vanwege de crisis ook aan klanten uitstel verlenen bij het betalen van verzekeringspremies en hypotheken, omdat ze in financiële moeilijkheden zaten. Maar het bedrijf voelt zich over de gehele linie sterk genoeg om aan een nieuw aandeleninkoopprogramma te beginnen ter waarde van 250 miljoen euro.

Ruim 10.000 nieuwe coronagevallen vastgesteld in Duitsland
ANP-428362632.jpg
Een Duitse zorgmedewerker met een coronasneltest. beeld AFP, John MacDougall

De Duitse autoriteiten hebben bij nog eens 10.207 mensen vastgesteld dat ze besmet zijn het coronavirus. Het dodental door de pandemie steeg de afgelopen dag met 534, meldt het Robert Koch Instituut, de Duitse tegenhanger van het RIVM.

In Duitsland zijn sinds het begin van de pandemie 2.360.606 coronagevallen vastgesteld. Zeker 66.698 patiënten met de besmettelijke longaandoening zijn overleden. Minister van Volksgezondheid Jens Spahn waarschuwde dat de Britse coronavariant van het virus bezig is aan een opmars in zijn land.

De autoriteiten plaatsten woensdag ongeveer 1000 mensen onder quarantaine na een uitbraak in een ijsfabriek in Osnabrück. Het gaat om medewerkers en hun gezinnen. Inmiddels hebben zeker 210 mensen positief getest. Het bleek in drie gevallen te gaan om besmettingen met de Britse variant, die wordt gezien als besmettelijker.

Duitsland zit momenteel in een lockdown die verspreiding van het virus moet tegengaan. Ook verlengden de autoriteiten deze week het inreisverbod uit landen waar veel besmettingen met coronamutaties zijn. Het gaat onder meer om het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.

Air France-KLM sluit rampjaar 2020 af met verlies van 7,1 miljard euro

De luchtvaartonderneming kampte met een forse daling van het aantal passagiers door reisrestricties en het uitblijven van boekingen.

Oproep aan studenten in zorg: kom helpen bij coronacrisis
ANP-427002997.jpg
Studenten tijdens een praktijkles waarin ze leren hoe ze zelf een prik moeten zetten. Hiermee worden de cursisten getraind om binnenkort inzetbaar te zijn op locaties van ouderenzorg en gehandicaptenzorg om te helpen met het vaccineren tegen het coronavirus. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Studenten die nu een opleiding volgen in zorg of welzijn worden opgeroepen om te komen helpen in de zorg. Volgens de initiatiefnemers van Extra handen voor de zorg kunnen ze per direct betaalde werkervaring opdoen en de sector vooruithelpen in de coronacrisis.

Het landelijk initiatief Extra handen voor de zorg werd al eerder opgezet om mensen die zich tijdens de coronacrisis willen inzetten te verbinden aan zorgorganisaties, die hard hulp kunnen gebruiken. Hoewel er inmiddels een groot bestand van mensen is, hebben ze niet allemaal zorgervaring. Daarom blijft de vraag naar meer zorgprofessionals groot, zodat Extra handen voor de zorg nu met een landelijke campagne actief op zoek is naar medische studenten.

Studenten die een mbo, hbo of universitaire opleiding volgen in zorg of welzijn, worden opgeroepen om hun opgedane kennis in te zetten. Na aanmelding op de website van de organisatie worden zij afhankelijk van het aantal aanvragen van zorgorganisaties in de regio, gekoppeld op basis van kennis en beschikbaarheid.

Sinds de start van het initiatief Extra handen voor de zorg, vorig jaar, hebben zich ruim 13.000 mensen aangemeld.

Minder bedrijven naar Nederland

Nederland heeft in 2020 een stuk minder buitenlandse bedrijven weten aan te trekken dan in eerdere jaren. Dat komt doordat bedrijfsinvesteringen door de coronacrisis onder druk staan en door toenemende concurrentie rond het aantrekken van bedrijven. Dat meldt de Netherlands Foreign Investment Agency.

Scholen: les in theater of een hotel
ANP-428023227.jpg
beeld ANP, Bart Maat

Middelbare scholen moeten geld krijgen van het kabinet om extra ruimten te kunnen huren voor coronaproof onderwijs op anderhalve meter. Dat wil de VO-raad, bevestigt een woordvoerder na een bericht in het AD. Voorbeelden zijn theaters en zalen in hotels.

Het geld zou eventueel kunnen komen uit het Nationaal Programma Onderwijs, waarvoor woensdag 8,5 miljard euro is uitgetrokken, zegt de belangenorganisatie van schoolbesturen en scholen in het voortgezet onderwijs.

De meeste leerlingen volgen nog steeds online lessen en de VO-raad vindt het hoog tijd dat ze weer naar school gaan. Ze zouden vanaf 1 maart per week minstens één keer in de klas moeten zitten of anders minimaal één keer persoonlijk contact moeten hebben met bijvoorbeeld een mentor. Ook sneltesten kunnen volgens de raad mogelijk helpen bij verantwoord onderwijs op school. Bij een besmetting kunnen er meteen maatregelen worden genomen.

Op beperkte schaal wordt er al naar andere ruimten uitgeweken, aldus de VO-raad. Bijvoorbeeld voor leerlingen die al wel naar school mogen omdat ze in hun eindexamenjaar zitten. Een college in Noordwijkerhout bijvoorbeeld maakte al afspraken met een naastgelegen hotel en een lyceum in Zoetermeer met een partycentrum.

De gedachte aan onder meer leegstaande theaters als lesruimten is niet nieuw. De Landelijke Studentenvakbond LSVb en de Amsterdamse studentenbonden ASVA en SRVU vroegen vorig jaar september ook al geld voor universiteiten om theaters, concertzalen en evenementlocaties te kunnen huren voor coronaproof fysiek onderwijs. „Een win-winactie, omdat zowel de culturele als de evenementensector hiermee ondersteund kan worden”, zeiden ze toen.

Kamer terug van reces om over spoedwet avondklok te debatteren
ANP-424765896.jpg
Een mondkapje tijdens een Tweede Kamerdebat. beeld ANP, Bart Maat

De Tweede Kamer komt donderdag van reces terug om de nieuwe spoedwet over de avondklok te bespreken. Het kabinet heeft de nieuwe wet binnen een dag in elkaar gedraaid, nadat de rechtbank in Den Haag dinsdag de avondklok ongeldig had verklaard. De juridische onderbouwing ervan was volgens de rechter onvoldoende. Enkele uren later schortte het gerechtshof de uitvoering van het besluit op, zodat de avondklok in ieder geval van kracht blijft totdat er een uitspraak in hoger beroep is. Vrijdag dient het beroep.

Justitieminister Ferd Grapperhaus zei dat de spoedwet mogelijk ten overvloede is. Het kabinet vindt dat de huidige wettelijke grondslag wel deugt.

Het huidige straatverbod tussen 21.00 en 04.30 uur kreeg ruime steun in de Tweede Kamer. De partijen zullen het kabinet aan de tand voelen over het juridische geharrewar, dat het draagvlak voor het coronabeleid zou kunnen ondermijnen. Sommige partijen hadden al gewaarschuwd voor de wankele juridische grondslag, evenals de Raad van State, de belangrijkste adviseur van de regering. Tegenstanders als PVV, FvD, PvdD, SGP en DENK zullen opnieuw aandringen op afschaffing van de avondklok, omdat ze die buiten proportie vinden.

Voorafgaand aan het debat worden de Kamerleden bijgepraat door deskundigen over het spoedwetje.

De Eerste Kamer zal vrijdag ook met spoed bijeenkomen om het wetsvoorstel te bespreken. Na instemming kan de wet dan vrij snel ingaan als het moet.

‘Ministerie komt met coronatestbewijs voor versoepelingen’
ANP-427697157.jpg
Demissionair minister Hugo de Jonge Volksgezondheid en wethouder Zorg Simone Kukenheim laten zich inlichten over de TNO corona LAMP test. Deze sneltest is goedkoper dan de PCR-test, minder veeleisend met betrekking tot de benodigde laboratoriuminfrastructuur en geeft sneller resultaten. beeld ANP, Evert Elzinga

Het ministerie van Volksgezondheid is bezig met de ontwikkeling van een coronatestbewijs om zo versneld versoepelingen door te voeren. Mensen die een negatieve testuitslag krijgen, kunnen meer vrijheden krijgen zodat ze bijvoorbeeld weer naar kantoor, de horeca of het theater kunnen gaan. Het kabinet buigt zich binnenkort over dit plan, zo bevestigt voorzitter Ingrid Thijssen van werkgeversorganisatie VNO-NCW aan De Telegraaf.

„Het ministerie van Volksgezondheid is hier nu mee bezig en de prognose is dat dit in de tweede helft van maart klaar is”, beweert Thijssen. Volgens haar wordt er hard gewerkt aan de uitbreiding van sneltestcapaciteit. De bedoeling is dat er eind april 400.000 testen per dag kunnen worden afgenomen bij mensen zonder coronaklachten.

Thijssen: „Het is nu aan het kabinet om dat mee te nemen in de routekaart zodat er eerder meer kan. Het idee is dat je met een negatieve uitslag 48 uur lang weer dingen mag. Het is een mes dat aan twee kanten snijdt. Het gaat misschien tegen de intuïtie van mensen in. Maar juist door de economie weer te openen mét testen kun je iets positiefs doen voor de ontwikkeling van de pandemie.”

Minister Bas van ’t Wout (Economische Zaken) laat aan krant weten dat het kabinet heel serieus kijkt naar wat er meer kan met testen. „Ik hoop dat we daar snel meer duidelijkheid over kunnen geven”, zegt hij.

Een derde Amerikaanse krijgsmacht wil geen coronavaccin
ANP-428219448.jpg
Pattrouillerende Amerikaanse soldaten in Syrië. beeld AFP, Delil Souleiman

Een derde van de Amerikaanse krijgsmacht weigert zich te laten vaccineren tegen het coronavirus, hebben functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Defensie gezegd. Omdat de huidige coronavaccins alleen noodgoedkeuring hebben gekregen van de toezichthouder FDA, zijn Amerikaanse militairen niet verplicht om zich te laten inenten.

Majoor-generaal Jeff Talafierro deelde de cijfers over vaccinweigering in het leger in een hoorzitting in het parlement. „Ongeveer twee derde accepteert een vaccin”, zei hij, waarbij hij waarschuwde dat het ging om voorlopige onderzoeksdata. Een woordvoerder van het Pentagon liet weten dat er geen gedetailleerde informatie voorhanden is over de vaccinaties binnen de krijgsmacht, maar dat er tot dusver zeker 916.500 doses zijn toegediend.

Het weigeringspercentage komt ruwweg overeen met dat van de algehele bevolking, voegde de woordvoerder daaraan toe. „Wij zijn in het leger min of meer een afspiegeling van de bevolking”, aldus de zegsman.

Het leger en de reservisten van de Nationale Garde worden in de Verenigde Staten ingezet om te assisteren bij de vaccinatiecampagne. Volgens de Pentagon-woordvoerder zullen tegen het einde van deze week zeker een miljoen militairen een vaccin toegediend hebben gekregen.

De meeste vaccins zijn verplicht voor militair personeel, maar voor coronavaccins wordt voorlopig nog een uitzondering gemaakt omdat die nog niet permanent en regulier zijn goedgekeurd. Minister van Defensie Lloyd Austin heeft zich inmiddels ook laten vaccineren. „Wat de minister wil is dat de mannen en vrouwen van defensie de beste en meest geïnformeerde beslissing maken voor zichzelf en hun gezondheid en de gezondheid van hun families”, aldus de woordvoerder van het ministerie.

Eerste prikken tegen corona op Aruba gezet
ANP-428313068.jpg
Demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis en KLM CEO Pieter Elbers bij een vliegtuig met coronavaccins voor Aruba. beeld ANP, Koen van Weel

Ook in het Caribisch deel van het Koninkrijk is begonnen met de vaccinatie tegen corona. Op Aruba zijn woensdag de eerste prikken gezet. Een groep van twaalf personen, bestaande uit verpleegkundigen en mensen uit een risicogroep, kreeg als eerste een prik.

Dinsdag landde een KLM-vliegtuig met Pfizer-vaccins op Bonaire en Aruba. Aruba kreeg ongeveer 12.000 Pfizer-vaccins. Over drie weken moet een volgende lading komen. In eerste instantie worden op het eiland ouderen en mensen die werkzaam zijn in de zorgsector gevaccineerd.

Op Curaçao kwamen woensdag rond 16.00 uur (lokale tijd) de eerste vaccins tegen het coronavirus aan op luchthaven Hato. Het gaat om zo’n 19.000 vaccins.

Donderdag zal de overheid meer duidelijkheid geven over de aanvang van het vaccinatietraject. Ook hier krijgen eerst ouderen en zorgpersoneel een vaccin.

Bonaire wil ook binnenkort beginnen met vaccineren. Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba krijgen vrijdag de eerste lading vaccins. Saba hoopt maandag te kunnen beginnen en binnen een week alle volwassenen die gevaccineerd willen worden een injectie te kunnen geven.

Nieuw liveblog

De redactie is een nieuw liveblog gestart. Lees het blog van woensdag hier terug.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer