Buitenland
Tusk nieuwe president Europese Unie

De Poolse premier Donald Tusk is de nieuwe Europees president. Hij volgt in december de Belg Herman Van Rompuy op. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini wordt de nieuwe EU-buitenlandchef. Zij volgt de Britse Catherine Ashton op.

Redactie digitale media
Tusk komt aan in Brussel. Beeld EPA
Tusk komt aan in Brussel. Beeld EPA

Tusk wordt de tweede Europees president (feitelijk voorzitter van de Europese Raad) en de eerste Oost-Europeaan die een van de belangrijkste posten krijgt binnen de Europese Unie. Zijn benoeming komt op een moment van grote spanningen tussen de EU en Rusland over de pro-Russische opstand in Oekraïne. Hij wordt voor 2,5 jaar benoemd.

Polen en andere nieuwe EU-lidstaten in het oosten hadden zich aanvankelijk verzet tegen de keuze voor Mogherini als nieuwe buitenlandchef. Zij vonden haar te onervaren en te pro-Russisch. Met de benoemingen van Tusk en Morgherini hebben de Europese leiders een compromis gevonden, stellen waarnemers.

Twee dagen geleden verklaarde een woordvoerder van Tusk al dat hij was benaderd. Mogherini is formeel voorgedragen door Italië en zij kon rekenen op de steun van de socialistische leiders, onder wie de Franse president François Hollande.

Toen zaterdag alle EU-leiders de vergaderzaal inliepen, sprak de Cypriotische president Nicos Anastasiades Van Rompuy aan. „Ik hoor dat het rond is. Donald dus?”, zei Anastasiades, niet wetende dat een microfoon openstond die het gesprek opving. Van Rompuy haastte zich te zeggen en te gebaren dat voor zich te houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer